Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejkrásnější vodopády a gejzíry Islandu

Island je zemí mnoha tváří – a to především co se přírodních krás týče. Přízvisko „země ohně a ledu“ totiž není vzhledem ke všem těm pokladům, které se na Islandu ukrývají, ani zdaleka dostačující. Kromě majestátních sopek a obrovských ledovců zde najdeme také nespočet nádherných parků, vesniček, ledových jeskyní, pláží i živočichů.

Kapitolou sama pro sebe jsou ovšem zdejší vodní krásy – především pak vodopády a gejzíry. Které z nich jsou ty nejkrásnější? A proč rozhodně stojí za to je zařadit mezi své cíle na Islandu? Čtěte dál a nechte se přesvědčit, jak mocným živlem tu voda je.

Překrásné vodopády (Gullfoss, Háifoss, Dettifoss, Svartifoss či Seljandfoss)

Voda je na Islandu takřka všudypřítomná. Když zrovna neprší nebo nejste na pobřeží, narazíte na nespočet potůčků, jezer anebo překrásných vodopádů. Právě četné vodopády pak dodávají mnohým místům na kráse a patřičné dramatičnosti.

Jedním z nejznámějších islandských vodopádů je Gullfoss, který leží nedaleko Reykjavíku. Právě díky snadné dostupnosti z hlavního města je Gullfoss velmi oblíbeným cílem turistů, kterým se nechce za výlety jezdit daleko do vnitrozemí.

Vodopád Gullfoss

Vodopád Gullfoss

Jen nedaleko odsud leží i další vodní skvost – vodopád Háifoss. Voda zde stéká do hlubokého kaňonu, který tu vyhloubily řeky Fossá a Þjórsá. Se svými 122 metry je Háifoss třetím nejvyšším vodopádem na Islandu.

Vodopád Háifoss

Vodopád Háifoss

Jiným impozantním vodopádem, který tentokrát najdeme v národním parku Vatnajökull, je Dettifoss. Tento vodopád je se svými 45 metry na výšku, 100 metry na šířku a především až 500 kubickými metry za sekundu opravdovou ukázkou, jak mocná dokáže islandská příroda být.

Vodopád Dettifoss

Vodopád Dettifoss

V národním parku Skaftafell nenajdeme jen obrovské ledovce a vysoké hory, ale také vodopád Svartifoss. Díky svému neobvyklému okolí je přitom Svartifoss vskutku unikátní. Jeho pozadí je totiž tvořeno černými čedičovými sloupy, které zde kdysi vznikly při vyvěrání lávy. Z kontrastu bílé zpěněné vody, černého kamene a zelené trávy v okolí vás bude přecházet zrak.

Vodopád Svartifoss

Vodopád Svartifoss

Zajímavá podívaná vás čeká také u vodopádu Seljalandsfoss, který stéká z 60 metrů vysokého útesu. Po pěší stezce se můžete dostat až pod skalní převis za vodopádem, a vychutnat si tak naprosto jedinečný pohled zpoza vodopádu do okolní krajiny.

Vodopád Seljalandsfoss

Vodopád Seljalandsfoss

Gejzíry, ze kterých se tají dech (údolí Haukadalur, Geysir, Strokkur a další)

Krásné vodopády však nejsou jedinou chloubou mezi vodními krásami Islandu. Snad ještě o něco krásnější – anebo přinejmenším vzácnější – jsou vodní gejzíry. Díky činnému geotermálnímu podloží ostrova se s gejzíry můžeme setkat prakticky na celém Islandu, ovšem zdaleka nejvíc jich je v údolí Haukadalur na jihozápadě ostrova.

Údolí Haukadalur

Údolí Haukadalur

Právě v tomto údolí byl spatřen vůbec první islandský gejzír. Stalo se tomu v roce 1294 a protože místní lidé zatím neznali pro tento jev pojmenování, rozhodli se jej nazvat Geysir. Jak už asi správně tušíte, postupem času si toto pojmenování pro gejzíry po celém světě přivlastnily prakticky všechny jazyky. Během staletí se Geysir neustále zvětšoval, čímž si vydobyl také status největšího gejzíru na Islandu. Jeho erupce jsou sice nepravidelné, ovšem když budete mít to štěstí, spatříte ohromný – 60 až 80 metrů vysoký – výtrysk, který vás zanechá v němém úžasu.

Geysir

Geysir

Jen asi 100 metrů od Geysiru leží další pozoruhodný gejzír, zvaný Strokkur. Ten poprvé vytryskl v roce 1789 a dodnes je jedním z mála, který se může pyšnit pravidelností svých erupcí. Strokkur vytryskne zhruba každých 4 až 8 minut a jeho výška dosahuje přibližně 20 metrů.

Gejzír Strokkur

Gejzír Strokkur

Kromě těchto dvou hlavních „celebrit“ se v údolí Haukadalur nachází také několik doutnajících fumarol, bahenních sopek i překrásných jezírek zářících všemi barvami. Z menších gejzírů, které se tu ještě nacházejí, stojí za zmínění Blesi, Fata nebo Konungshver.

Údolí Haukadalur

Údolí Haukadalur

20.09.2017 Leona Tomšů

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín