Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejkrásnější vodopády světa

Nejkrásnější vodopády světa

Nejkrásnější vodopády světa

Průzračné vodopády bývají oblíbeným turistickým cílem. Co je na valící se mase vody tak vzrušujícího? Jedny z nejkrásnějších divů přírody uchvacují svojí sílou, mohutností, nikdy nekončícím, ohlušujícím hukotem. Již od nepaměti budí zaslouženou pozornost i patřičný respekt. Které z vodopádů patří k těm nejkrásnějším na světě?

Niagarské vodopády (Kanada/USA)

Nejsou nejvyšší ani nejsilnější a přesto patří k nejnavštěvovanějším vodopádům světa. Čím si zasloužily tak obrovskou pozornost? Proslulé vodopády, které tvoří řeka Niagara, uctívali již první obyvatelé Ameriky, indiáni. Již tehdy věděli, že hřmící masa vody padající z cca 55 metrové výšky je něco mimořádného. Od těch dob se toto výletní místo stalo cílem milionů turistů z celého světa. Niagarské vodopády si nejlépe prohlédnete na vyhlídkové výletní lodi, která vás zaveze přímo pod samotné vodopády. Pokud bude počasí slunečné, můžete spatřit skrz kapky vody, které od vodopádů odlétávají, krásnou duhu.

Niagarské vodopády

Niagarské vodopády

Gullfoss (Island)

Nedaleko Reykjavíku se nachází nejmohutnější evropský vodopád, islandský krasavec Gullfoss (Zlatý vodopád). Vodopád ležící na řece Hvítá tvoří dvojitá kaskáda, přičemž první spád měří 11m, druhý 22m, oba míří do úzkého, 2,5km dlouhého kaňonu. Za slunečného počasí můžete nad vodopádem spatřit nádherný úkaz, barevnou duhu, která zážitek z krásného místa několikanásobně posílí.

Gullfoss

Gullfoss

Viktoriiny vodopády (Zimbabwe /Zambie)

Ohromující Viktoriiny vodopády, které pojmenoval skotský cestovatel David Livingstone podle britské královny Viktorie, tvoří přirozenou přírodní hranici mezi Zimbabwe a Zambií. Jedny z největších vodopádů planety padají do hloubky 180m, přičemž jejich šířka je neskutečných 1800m. Mohutný tok řeky Zambezi řítící se z útesu do nebezpečných hlubin si můžete prohlédnout z mnoha nádherných vyhlídek prakticky ze všech úhlů.  Proud vody je tak mohutný, že se na žádné z nich nevyhnete menší či větší spršce vody. Hučící, nespoutaný živel způsobuje neustálý déšť, avšak v opačném směru - zespodu nahoru.

Viktoriiny vodopády

Viktoriiny vodopády

Ouzoud (Maroko)

Vodopády Ouzoud patří k nejpůsobivějším a také nejnavštěvovanějším výletním místům Maroka. Padají z výšky 110m a tvoří pod sebou kouzelná jezírka, ve kterých je povoleno koupání. Příležitosti osvěžit své tělo v křišťálových tůňkách využívají především místní obyvatelé. Vodopády jsou tvořeny třemi hlavními a několika malými vodopády. V okolí se nacházejí rozsáhlé olivové háje, ve kterých žijí četné kolonie makaků. Při troše štěstí určitě nějakého jedince či dokonce celou tlupu dovádějící v korunách stromů zahlédnete.

Ouzoud

Ouzoud

Iguazú (Argentina/Brazílie)

Vodopády Iguazú ležící na stejnojmenné řece na hranicích Brazílie s Argentinou jsou označovány jako nejrozsáhlejší na světě. A ne náhodou, vždyť se rozkládají na téměř třech kilometrech šíře. Skládají se z 275 jednotlivých vodopádů, které společně vytvářejí jeden velký, fascinující celek, jenž předčí svojí šířkou Viktoriiny a výškou Niagárské vodopády. Komplex vodopádů je nejlepší navštívit z obou stran, z brazilské i z argentinské, neboť každá nabízí jiný pohled a zážitek.

Vodopády Iguazú

Vodopády Iguazú

Vodopády Kaieteur (Guyana)

Vodopády Kaieteur zvané též Vodopády mrtvého muže nesmí v žebříčku nejkrásnějších vodopádů světa chybět. Se svojí impozantní výškou 226m strčí do kapsy i slavnější Niagarské vodopády. Obklopeny jsou hustým deštným pralesem a patří mezi největší turistické atrakce Guyany, byť se jim ta pravá masová turistika prozatím vyhýbá. Při tak velké mase vody (cca 660 m³), která každou minutu padá z obrovské výšky, připomíná jejich zvuk zlověstné dunění hromu.

Vodopády Kaieteur

Vodopády Kaieteur

Salto Angel (Venezuela)

Nejvyšší vodopád světa předvádí své nikdy nekončící přírodní divadlo ve venezuelském národním parku Canaima. Nespoutané vody tohoto gigantu mezi vodopády se řítí ze stolové hory Auyan tepui (Ďáblovy hory) za ohlušujícího rachotu do závratné, 979 metrů měřící hlubiny. Co se týče celkové délky vodopádu, Salto Angel nemá ve světě konkurenci.

Za zmínku stojí neobvyklé okolnosti, které vedly k pojmenování tohoto „velevodopádu“. Ačkoliv by se mohlo zdát, že název má co do činění s andělskými bytostmi, není tomu tak. Roku 1937 chtěl pilot Jimmy Angel přistát na hoře Auyán-tepui, z níž vodopád padá, místo toho ale naboural přímo do vodopádu. Ačkoliv nebyl jeho objevitelem (vodopád byl objeven dávno před tím), díky historce o nehodě, která se roznesla doslova po celém světě, nesou vodopády jeho jméno.

Salto Angel

Salto Angel

Mumlavský vodopád (Česká republika)

I v našem krásném Česku máme pozoruhodné vodopády, byť se ani jeden z nich nepyšní žádným světovým nej. K nejmohutnější a nejkrásnějším českým vodopádům patří známý Mumlavský vodopád v Krkonoších, který vám učaruje jak v létě, tak i v zimě, kdy se jako mávnutím kouzelného proutku změní v magicky vyhlížející ledopád. Mumlavský vodopád tvoří řeka Mumlava, jejíž mohutný tok padá do cca desetimetrové hloubky. Vůbec nejmohutnější bývá při jarním tání.

Mumlavský vodopád

Mumlavský vodopád

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín