Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejlepší evropské ferraty

Ferrata Sentiero dei Fiori, Italské Alpy

Ferrata Sentiero dei Fiori, Italské Alpy

„Ferraty“ (česky také „feráty“ nebo „zajištěné cesty“) jsou stezky, které vedou těžko přístupným horským terénem, k jehož snadnějšímu zdolání slouží nejrůznější pomůcky jako železné stoupačky, visuté mosty, jistící lana a podobně. Tyto stezky jsou ideální pro ty, kdo touží zdolat některá hůře přístupná horská území a přitom nemají dostatek horolezeckých zkušeností, aby cestu zvládli po vlastní ose.

Pokud vás taková dobrodružná ferrata láká, ale nedokážete se rozhodnout, kam na ni vyrazit, je tu pro vás tento článek. Podívejte se na ty nejlepší ferraty, které se dají v Evropě najít a nechte se inspirovat pro své další cesty!

Vyberete si sportovnější ferraty ve Francii, vyhlídkové ferraty nad severoitalskými jezery, anebo snad rakouskou ferratu pro zkušené borce? Výběr je jen na vás!

Via Ferrata Alpiniweg, Italské Dolomity

Via Ferrata Alpiniweg, Italské Dolomity

Ferraty v Itálii

Tato krásná země na jihu Evropy nesmí na našem seznamu chybět hned z několika důvodů. Jednak jsou zdejší hory natolik nádherné, že se k dobrodružným ferratám přímo vybízejí, a jednak jsou to právě italské Dolomity, komu můžeme vděčit za vznik současných ferrat. V nesnadných dobách první světové války se totiž právě zde budovaly stezky, které měly vojákům usnadnit boje v těchto těžko přístupných horách. Zbytky opevnění a příkopů ostatně najdeme podél mnoha italských ferrat dodnes.

Dolomiti di Brenta, Itálie

Dolomiti di Brenta, Itálie

Jednou z nejlepších destinací pro ferraty v Itálii jsou již zmíněné severoitalské Dolomity, kde díky velkému množství visutých mostů a železných stoupaček rozhodně není o dobrodružství nouze. Válečná historie na vás dýchne na Via Della Trincee, která je ruinami z dob války doslova posetá. Sentiero de Luca/Innerkofler je zase velmi různorodou stezkou, kde kromě nejrůznějších přechodů narazíte i na dlouhé skalní tunely. Za zmínění stojí také ferraty vedoucí horami nad nádhernými severoitalskými jezery Lago di Garda či Lago di Como.

Vyberte si z ferrat nad italskými jezery

Vyberte si z ferrat nad italskými jezery

Francouzské ferraty

Přestože tradice ferrat není ve Francii nikterak dlouhá (ty první se zde objevily až v 80. letech minulého století), rozhodně je o co stát. Díky rozmanité francouzské přírodě přitom nemusíme hledat ferraty jen ve Francouzských Alpách – několik zajímavých cest můžete absolvovat třeba i v dalekých Pyrenejích anebo na slunné Korsice. Obecně jsou francouzské ferraty řazeny mezi středně náročné až náročnější, a zamilují si je především velcí vyznavači adrenalinu.

Ferrata Grande Fistoire, Francie

Ferrata Grande Fistoire, Francie

Z těch nejlepších ferrat, na které můžete ve Francii narazit, stojí za zmínění například Via ferrata de la Chal, která je pověstná poněkud vratkými visutými lávkami, nebo Grande Fistoire s dlouhým lanovým mostem. Asi největší adrenalin na vás však čeká nedaleko města Chamonix pod Mont Blancem. Zdejší ferrata Mer de Glace je známá především svými dlouhými žebříky, které stoupají po strmých skalních stěnách až do závratných výšek.

Mer de Glace, Francouzské Alpy

Mer de Glace, Francouzské Alpy

Rakousko a jeho ferraty

Rakousko je díky více než 550 ferratám (německy zvaných „klettersteige“) jednoznačně velmocí mezi zeměmi se zajištěnými cestami. Díky mohutnému alpskému pohoří, které se rozprostírá takřka po celém jeho území, najdeme ferraty prakticky po celém Rakousku. Za ty nejkrásnější jsou však považované především ferraty v Severních vápencových Alpách, které tvoří v severní lem celých Rakouských Alp.

Ellmauer Halt, Rakousko

Ellmauer Halt, Rakousko

Co se týče obtížnosti, na své si zde přijdou jak úplní začátečníci, tak i opravdu zkušení lezci. Právě pro druhou zmíněnou skupinu se v Rakousku nachází skutečná perla mezi ferratami – Bürgeralm-Panorama-Klettersteig, údajně nejobtížnější ferrata na světě. Mezi nejlepší rakouské ferraty střední obtížnosti pak patří třeba Zugspitz Arena, Innsbrucker Klettersteig nebo Dachstein Super Ferrata, která je díky své délce i obtížnosti velmi oblíbenou destinací.

Ferraty ve Švýcarských Alpách

I Švýcarsko je díky majestátním Alpám oblíbeným cílem všech příznivců ferrat. Přestože tradice těchto stezek zde není příliš dlouhá, v dnešní době už si i švýcarské ferraty vydobyly své místo na slunci. Celkem se zde nachází více než 150 zajištěných cest, z nichž většina leží v centrálním a západním Švýcarsku. Zdejší ferraty mají podobný charakter jako ty francouzské, a většina z nich tedy už vyžaduje určité zdatnosti a zkušenosti.

Švýcarské Alpy

Švýcarské Alpy

Nejstarší a současně dodnes jednou z nejoblíbenějších švýcarských ferrat je Tälli Klettersteig v Urnských Alpách, která je charakteristická mnoha chodeckými traverzy a žebříky. Stezka Fürenwand-Klettersteig je oblíbená pro své nádherné výhledy, San Salvatore pro svou vyšší náročnost a Jegisteig zase pro své vysokohorské stoupání.

16.08.2017 Leona Tomšů

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín