Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejlepší jedlé suvenýry z cest

Mnoho let jsem vozila ze svých cest všem známým a příbuzným povětšinou dekorativní suvenýry. V cestovatelské euforii mi dárky jako vázička vyrobená z mušliček, obrázek s mořem, hrnek s nápisem Corfu či tradiční háčkovaná dečka připadaly příjemně stylové. Postupem času jsem došla k názoru, že již nebudu své okolí týrat dalšími originály Made in China a zaměřím se spíše na potěchu chuťových buněk. V každé destinaci pečlivě vybírám, procházím tradiční trhy i zapadlé obchůdky a lituji omezené kapacity zavazadel. A ta radost obdarovaných se mi zdá tak nějak upřímnější (babičce pro jistotu dovezu další těžítko či sošku). Zde jsou mé tipy na jedlé suvenýry, po kterých se určitě jen zapráší.

Řecko - med, olivy a víno

Z Řecka si vždy přivážím poctivou zásobu medu. Jako velká milovnice této sladké pochoutky jsem ochutnala medy z mnoha zemí, ale řecký horský med nemá konkurenci. Já ho jím samotný, ale skvěle chutná i v jogurtu nebo čaji. Chybu neuděláte ani s olivovým olejem, červeným vínem či olivami (nejlepší jsou prý ty z Kalamaty). A na kašel či podzimní nachlazení se bude hodit tradiční horský čaj (Sideritis scardica).

Itálie - těstoviny, parmezán či prosciutto

Italové jsou velcí labužníci. O jídle si rádi povídají a káva je pro ně přímo posvátná (zkuste někdy zavést s Italem hovor na téma káva a věřte mi, že další půl hodinu se ke slovu rozhodně nedostanete). Velmi stylovým dárkem mohou být těstoviny (všech tvarů a barev), sušená vepřová šunka prosciutto (bez problémů přežije i cestu letadlem), likér limoncello, červené víno, olivy, sušená rajčata, pesto nebo král všech sýrů parmezán Parmigiano Reggiano.

Španělsko - šunka, olivy a červené víno

Ohnivé Španělsko potěší masožravce vynikající sušenou šunkou. Já mohu doporučit černé olivy, panenský olivový olej a velmi kvalitní červená vína (pro skutečné znalce je třeba vybírat vína s označením gran reserva a ochranou známkou DOC - denominación de origen calificada).

Francie - sýry, koření či provensálský med

Sladká Francie je domovem mnoha druhů vynikajících sýrů a byla by velká škoda nepřivézt si některý z nich i domů. S dobrým červeným vínem budou přátelé prohlížet fotky z dovolené určitě s velkým nadšením. Kuchařky ocení provensálské koření, dijonskou hořčici a v neposlední řadě také hříšně dobrý (a drahý) provensálský levandulový med.

Rakousko - lokální farmářské produkty

Rakušané si velmi potrpí na kvalitní potraviny. Označení regionální či tradiční zde má skutečnou váhu. Není třeba hledat fialové krávy. Raději si přivezte bochník horského sýra, šípkovou zavařeninu, Tyrolský špek či některou z tradičních pálenek. Díky velmi dobře rozvinuté agroturistice vám na zdejších farmách nabídnou lokální produkty ve stylovém rustikálním balení.

Chorvatsko - Rakija či fíková marmeláda

Mnoho Čechů považuje Chorvatsko za svůj druhý domov a zdejší lahůdky důvěrně znají. Nespornou kvalitu mají místní vína (bílé Žlahtina či dezertní sladké Prošek). Já si ráda pochutnám na fíkové marmeládě. Muži ocení tradiční pálenku Rakija, která díky 60 % alkoholu velmi rychle stoupá do hlavy.

Turecko - lokkum, čaje a koření

Většina turistů si z Turecka přiváží super sladký lokkum (sladkou hmotu plněnou ořechy a obalenou kokosem). Já jsem si na místních trzích oblíbila měkké sušené meruňky, fíky,  kvalitní koření (paprika, oregano) i pestrou nabídku černých a ovocných čajů.

Tunisko - sušené datle

Jestli jste nepřišli na chuť sušeným datlím, tak zkuste ochutnat ty čerstvě natrhané. Na tuniských trzích jsou velmi levné. Exoticky chutnají i datlové bonbóny či zavařeniny.

Egypt - koření a čaj karkade

Tržiště i obchůdky s turistickými suvenýry překypují nabídkou nejrůznějších druhů koření (koriandr, kmín, chilli, pepř, kurkuma). Doporučuji vybírat s rozvahou a nenechat se zviklat přesvědčovacími dovednostmi místních prodavačů. Velmi chutný je i tradiční, mírně nakyslý ibiškový čaj zvaný karkade.

Malta - likéry, olivový olej a víno

Místní kuchyně je velmi pestrá, zdravá a chutná. Určitě se vyplatí přivézt si některý z likérů (mandlový, medový, opunciový), med, olivy, olivový olej či víno Verdala.

Bulharsko - sýr, sůl a med

Pokud vám zbyde kousek místa v kufru, tak nezapomeňte na balkánský sýr, mořskou sůl, aromatický borovicový med a silné červené víno.

Černá Hora - Pršut, víno či olivový olej

Přívětivé středomořské klima této zemičky dává vzniknout vynikajícím vínům i olivovému oleji. Oblíbené jsou také směsi ořechů či sušeného ovoce. Tradiční pálenka Rakija a sušená šunka Pršut spolu výborně ladí.

Kypr - Commandaria a halloumi

Ostrov bohyně Afrodity se pyšní sladkou Commandarií, považovanou za nejstarší víno na světě. Vaší pozornosti by neměl ujít sýr halloumi, sušené bylinky, koření, ořechy v medu, olivový olej či zavařeniny.

Maroko - koření, kuskus a arganový olej

Byla by velká škoda odjet z této krásné země bez dostatečné zásoby koření. Prodavači na místních trzích vám dají ochotně přivonět a vaše kuchařské výtvory dostanou nový rozměr. Překvapil mě i velký výběr kuskusu (dle jemnosti zrn). Vynikající chuť dodá salátům arganový olej, hojně využívaný i jako zkrášlující kosmetický přípravek. A návštěva Maroka by nebyla kompletní bez ochutnávky sladkého mátového či verbenového čaje. Zabalený ve stylových pytlíčcích si jej můžete odvézt i domů.

Kapverdy - třtinový cukr a káva

Většina potravin, dostupných na tomto exotickém souostroví, musí být dovážena z okolních zemí. Pokud toužíte po něčem skutečně místním, tak sáhněte po kvalitní silné kávě, třtinovém cukru nebo vínu.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín