Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejlepší knihy o cestování

Užijte si svou oblíbenou knihu

Užijte si svou oblíbenou knihu

Také ve vás sychravé podzimní počasí vyvolává touhu zalézt si do postele s dobrou knížkou? Ve mně stoprocentně. A pokud mě autor dokáže přenést na nějaké zajímavé místo, tak je zážitek naprosto dokonalý.

K mým nejoblíbenějším knihám o cestování patří tato dílka:

1. Marie Třešňáková – POTKALA JSEM SICÍLII

Příjemná útlá knížka se spoustou barevných fotografií je plná autentických cestovatelských zážitků spisovatelky Marie Třešňákové. Vtipné historky o horkokrevném sicilském nápadníkovi, typické italské nedochvilnosti i umění vychutnat si život do posledního doušku jsou prokládány popisy zajímavých míst. Zkrátka pokud se chystáte na Sicílii, tak by tato knížka měla být vaší povinnou četbou. Já jsem po jejím přečtení dostala velkou chuť tento rázovitý kout světa navštívit.

2. Jiří Mára – VE STOPÁCH VIKINGŮ

Jirka Mára je mladý kluk s velkou láskou k cestování. A jedním handicapem, který mu však nebrání v cestách za dobrodružstvím. Tentokrát se vydává s rodinou prozkoumat Dánsko, Island, Grónsko a Faerské ostrovy. Nakažlivá chuť do života spolu s nesporným vypravěčským talentem dělá z této knížky dokonalou severskou chuťovku. Těším se na další putování tohoto spisovatele, pro kterého není život na vozíčku žádnou překážkou.

3. Henry James – ITALSKÉ HODINY

Tato kniha, vydaná roku 1909, je okouzlujícím pohledem amerického spisovatele Henryho Jamese na milovanou Itálii. Ve dvaadvaceti kapitolách nás zavede k nejznámějším památkám i do míst turismem nepoznamenaných. To vše popisuje nádherně květnatým jazykem a nechybí ani vtipné postřehy.

4. Elizabeth Gilbertová – JÍST, MEDITOVAT, MILOVAT

Světový bestseller americké autorky je dokonalým kurzem pozitivního myšlení. Vydejte se spolu s hlavní hrdinkou, zklamanou svým dosavadním životem, na dobrodružnou pouť Itálií, Indií a Indonésií. A jak vyplývá z názvu knihy tato pouť jí pomůže najít sebe samu skrze dobré jídlo, meditaci i lásku. Ideální četba na pláž nebo na cestu do práce. Věřte mi, že vám četba této knihy vyčaruje úsměv na rtech. Mimochodem po vydání této knihy zaznamenaly americké cestovní kanceláře enormní zájem o dovolené v Indii. Třeba se necháte inspirovat i vy.

Taj Mahal, Indie

Taj Mahal, Indie

5. Jan Šmíd – OBRÁZKY Z PROVENCE

Reportér Českého rozhlasu se v této tenké knížce vyznává ze své lásky k Provence, kam ho zavedly pracovní povinnosti. Provede vás místy známými z průvodců i okouzlujícím venkovem. Zasvětí vás do tajemství místní kuchyně, ochutnáte  vynikající víno a nahlédnete pod pokličku práce reportéra. To vše doplněné o desítky krásných fotografií.

6. Zdena Frýbová – DVĚ DÁMY V TÍSNI

Humorné putování dvou dam napříč Švýcarskem a Francií je bohatě kořeněno humorem. Nouze není ani o dramatické situace. Dozvíte se, že lze cestovat i bez orientačního smyslu a že na konci každé cesty je něco zajímavého. Knihu mám přečtenou už po několikáté a hřeje mě u srdce, že nejen já postrádám schopnost číst v mapách.

7. Jiří Zeman – ISLAND, OSTROV ZROZENÝ Z OHNĚ

Také máte pocit, že byl na Islandu během posledního roku snad každý? Jestli jste to zatím nestihli, tak nemusíte smutnit. Kniha Jiřího Zemana vás tam během chvilky přenese. Navíc se dozvíte strhující informace o historii, politickém uspořádání, náboženství, národních parcích, sopkách i ledovcích. Zajímavé jsou i postřehy o mezilidských vztazích, kultuře či dávných legendách.

8. Stanislava Brůhová, Jiří Brůha – LIBANON, SÝRIE – ŠUKRAN ZNAMENÁ DĚKUJI

K autorce této knížky mám osobní vztah. Paní spisovatelka je zároveň mou oční lékařkou. A tak si obvykle během měření zraku povídáme o cestování. Své zážitky z cest po Libanonu a Sýrii shrnula autorka do svižně psané knihy, která se čte doslova sama. Mnoho fotografií krásných památek i přírodních krás, které oko běžného turisty nemá vzhledem k špatné bezpečnostní situaci šanci spatřit, prokládá zajímavými texty.

Holubí skála v Raouche, Libanon

Holubí skála v Raouche, Libanon

9. Iva Pekárková – NAJDŽA HVĚZDY V SRDCI

Slyšeli jste někdy nigerijský vtip? Známá spisovatelka vám jich ve své autobiografické knize naservíruje hned několik. Vydejte se spolu s autorkou do rodiště jejího manžela, kam běžně cestovní kanceláře nejezdí. Tato nejlidnatější zem Afriky vás určitě v mnohém překvapí.

10. Leoš Šimánek – NA KANADSKÉM SEVERU

Autor této knihy je velký dobrodruh, jehož předchozí kniha Kanada: život v divočině, trhala prodejní rekordy. V této knize popisuje svůj pobyt uprostřed kanadských hor Mackenzie, kde jsou jim nejbližšími sousedy jen divoká zvířata. Ve vlastnoručně postaveném srubu prožívá s novomanželkou a malým synkem všední radosti i dramatické chvíle (krutá zima, lesní požáry). Knihu jsem přečetla doslova jedním dechem a už se moc těším na další.

11. Adam Chroust – MILOSLAV STINGL – BIOGRAFIE CESTOVATELSKÉ LEGENDY

Obsáhlá kniha popisuje fascinující život dobrodruha a etnografa, jehož život je dodnes opředen rouškou tajemství. Prožijte spolu s ním znovu dramatické cesty za indiánskými kmeny, překvapivé nálezy i setkání se slavnými krajany. To vše doplněno mnoha krásnými fotografiemi.

12. Jan Kopka – VE SPÁRECH ALJAŠKY

Syrově podaný popis nejdrsnějšího cyklistického závodu napříč Aljaškou. Neuvěřitelná 1 800 km dlouhá cesta skrz neobydlená území divoké Aljašky, která prověří nejen fyzickou, ale především psychickou kondici každého z účastníků. Závod, který není nutné vyhrát, stačí jej přežít. Na začátku vám možná budou jeho účastníci připadat jako blázni. Po přečtení této knihy možná, podobně jako já, změníte názor.

Kvetoucí Aljaška

Kvetoucí Aljaška

13. Patrick Smith – ZEPTEJTE SE PILOTA

Pokud stejně jako já často létáte na dovolenou a fascinuje vás letištní ruch a vše okolo letadel, tak je tato knížka určena právě vám. Dozvíte se z ní jaký je život pilotů a letušek, proč je zakázáno telefonovat při vzletu a zda je třeba se bát když se letadlo dostane do turbulencí. Doporučuji i těm, kteří se bojí létání. Možná vám vyčerpávající popis konstrukce letadla i popis nouzových situací pomůže bojovat s vašimi strachy.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín