Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejmenší město světa? Hum v Chorvatsku

Hum - nejmenší město na světě

Hum - nejmenší město na světě

Chorvatsko turisty láká hned na několik významných míst - zatímco Brella nabízí unikátní pohled na zelenající se miniostrůvek a Plitvická jezera lákají návštěvníky na dechberoucí zážitek při pohledu na zdejší vodopády, město Dubrovník se proslavilo spíše svou významnou rolí v seriálu Hra o trůny. Málokdo však vyhledává tento stát za účelem návštěvy opravdového unikátu - nejmenšího města na světě.

Právě toto však jiní považují za tu největší chloubu Chorvatska, jelikož se tím zapsalo do Guinessovy knihy rekordů. A to rozhodně oprávněně – v dnešních dnech v Humu žije přibližně 18 obyvatel, ani v minulosti se číslo nepohybovalo o moc výš.

Vzhled nejmenšího města na světě

Město Hum leží v centrální části Istrijské župy, vydat se tedy musíte na severozápad Chorvatska. V okolí leží několik větších měst, Roc najdeme 7 kilometrů od Humu a 14 kilometrů jihovýchodně pak leží město Buzet, pod které Hum administrativně spadá. Město samotné je celé obehnáno 100 metrů dlouhými hradbami.

Architektura města Hum v Chorvatsku

Architektura města Hum v Chorvatsku

Uvnitř je postaveno několik domků, celkem tvoří pouhé tři řady. Dříve než však budete zkoumat taje města samotného, zastavte se u vstupní brány, která je zároveň i významným architektonickým skvostem. Zdobí ji nápis „Pokud přicházíte s dobrými úmysly, jste zde vítáni“ a okolní malby v podobě kalendáře, kdy na každý měsíc je zde medailonek určitého povolání. V ulicích města pak nečekejte žádná auta, shon, ani okna do ulice. Město je považováno za oázu klidu a tradičního způsobu života.

Poklidná atmosféra města Hum

Poklidná atmosféra města Hum

Ani cesty zde nejsou nijak rozmanité – jedna vede ke hřbitovu a románskému kostelíku sv. Jeronýma, který je významný především malbami z 12. století, druhá cesta vede za opevnění města. Mimo tato významná místa v Humu můžete navštívit pozůstatky hradu, věž, náměstíčko, nebo malou hospůdku. Za návštěvu rozhodně stojí také památník v podobě 7 kilometrů dlouhé aleje s 11 kamennými obelisky.

Kostelík v Humu

Kostelík v Humu

Místo plné tradic

Malý počet stálých obyvatel nijak nebrání městu v udržování tradic, které jsou zde klíčové již stovky let. Ve městě navíc žije jen málo mladých lidí, většina obyvatel jsou lidé pokročilého věku, kteří mají všechny místní zvyky uchované v paměti. Centrem kultury je starý kamenný stůl a malebné náměstí dost netypického vzhledu. Tradicí poněkud modernější je Festival pálenek, který se koná vždy poslední říjnovou neděli. Právě tento nápoj, zde pojmenovaný jako Biska, je starý přibližně 200 let – tenkrát byl poprvé vytvořen podle starého keltského receptu z bylin, jmelí a chmele bisku. Takováto kombinace má prý mít léčivé účinky a Hum je jediné místo, kde ji seženeme.

Centrální náměstí v Humu

Centrální náměstí v Humu

Nejen moderní tradice, ale také historie města jako takového je velmi bohatá a zajímavá. Jedná se totiž o místo, které se postupem času stalo centrem šíření hlaholského písma v Chorvatsku, které se zde používalo mnoho let. Navíc tudy doslova procházely dědiny – města se dotklo Chorvatské národní obrození, nebo například italská okupace. Obydlená pevnost hradu byla postavena před tisíci lety a legendy praví, že ji postavili obři z kamení, které zbylo při výstavbě okolních měst.

Hum, Chorvatsko

Hum, Chorvatsko

Užijte si zdejší speciality

A specialitami nemám na mysli pouze jídlo, i když i to rozhodně stojí za ochutnání – objednávka ve zdejší malebné krčmě se dá přirovnat k opravdovému gurmánskému zážitku, ochutnat můžete například těstoviny s lanýži, domácí klobásky, istrijský prušt, již zmiňovanou pálenku, nebo křupavý dezert kroštule.

Kroštule

Kroštule

Při vlastní dopravě je nejlepší vydat se po dálnici A8 a zde využít sjezd Lupoglav. Druhou variantou je jízda vlakem na trase Lupoglav-Pula. Výstupní stanicí pro vás v takovémto případě bude město Roč, odkud se vydáte právě po 7 kilometrů dlouhé stezce Alej hlaholitů a dojdete přímo do města. V Humu je pak možné se ubytovat v apartmánech, kde noc stojí přibližně 80 kun. Rozhodně se nebojte zeptat, obyvatelé jsou zde milí a v hospůdce vám rádi poskytnou všechny důležité informace nejen k ubytování. Celkově zde ceny nejsou nijak vysoké, za 1 noc v dvoulůžkovém pokojíku se snídaní zaplatíte v přepočtu 930 korun. Jakmile bude vše potřebné zajištěno, můžete si konečně začít naplno užívat toto klidné a přátelské místo.

Alej hlaholitů

Alej hlaholitů

Díky výhodné poloze přímo v srdci Istrie budete mít ze zdejších kopců jako bonus perfektní výhled na údolí řeky Mirna, vozem se navíc můžete celkem rychle podívat i do okolních měst. Sousední Buzet je například známý pro svou tradici pěstování lanýžů. Ať už jste tedy fanouškem historie, pálenky, rekordů, nebo tradic, každý turista si zde rozhodně přijde na své!

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín