Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejpříkřejší zubačkou světa se můžete projet ve Švýcarsku

Typický obrázek Švýcarska

Typický obrázek Švýcarska

Kvalitní hodinky, výborná čokoláda, ledovcová jezera, vysoké hory, krávy s typickými zvonci na krku, kvalitní sýr a důmyslní bankéři. Tento obrázek se nám většinou vynoří z paměti, když si vzpomeneme na krásnou alpskou zemi Švýcarsko. Kdo ji však navštívil, jistě tuší, že je taková představa nekompletní a neustále je co objevovat. Za rozšířením obzorů se můžete vydat například do obce Alpnachstad.

Z tohoto městečka na břehu Lucernského jezera vede železnice vysoko do hor. To by ve Švýcarsku nebylo žádnou raritou, kdyby trať Pilatusbahn nebyla nejstrmější zubačkou světa se sklonem až 48%. Její horní stanice leží těsně pod vrcholem hory Pilatus ve výšce 2 132 metrů nad mořem a železniční cesta k ní je dlouhá 4,6 kilometru.

Pilatusbahn - nejstrmější zubačka světa

Pilatusbahn - nejstrmější zubačka světa

První turisté nastoupili do vlakové soupravy směřující k vrcholu v roce 1889 a už na konci 19. století Pilatusbahn přepravovala 30 000 osob ročně. Po elektrifikaci železnice toto číslo vystoupalo na 50 000 osob. Trať překonává převýšení 1635 metrů a je v provozu od května do listopadu. Do 10 vagónů se dnes vejde 400 osob. Zpáteční jízdné vyjde i na více než 100 CHF, přičemž se cena odvíjí od sezóny, délky trasy a luxusu uvnitř vagónů. Aktuální ceník naleznete zde.

Výhled z vlaku na Lucernské jezero

Výhled z vlaku na Lucernské jezero

Ačkoliv se cestujícím může zdát takový výlet poměrně drahý, nemohou si následně trasu vynachválit. S každým metrem stoupání se otevírá krásnější výhled na Lucernské jezero a jeho okolí. Daleko nad hlavami cestujících čeká dominantní vrchol hory Pilatus i na něm vybudované hotelové a vyhlídkové komplexy. Navíc má každý možnost obdivovat důmyslně zkonstruovanou trať zubačky o rozchodu 800 milimetrů a průměrném stoupání 38%, které by souprava nedokázala překonat bez tzv. Locherova ozubnicového systému. Jako třešinka na dortu působí zážitek z panoramatu na vyhlídce Pilatu.

Vrchol hory Pilatus

Vrchol hory Pilatus

23.10.2017 Invia

Štítek:

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín