Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejslavnější filmová místa

Kamera, klapka, jedem!

Kamera, klapka, jedem!

Pojďte se s námi podívat na známá filmová místa, která představovala kulisy vašich oblíbených trháků! Procestujeme svět a dozvíme se možná něco nového, co nám dosud unikalo…

Avatar

Národní lesní park ZhangJiaJie v provincii Chu-nan v Číně se stal mezinárodně uznávaným místem od uvedení filmu Avatar v roce 2009. Film byl totiž natočen ve zdejších horách, které filmový tým jednoduše přidal do postprodukce, aby vypadaly, jako by se vznášely ve vzduchu. Vzniklo tak úchvatné pohoří Hallelujah.

Národní park ZhangJiaJie v Číně

Národní park ZhangJiaJie v Číně

Natáčelo se ale i na Havaji nebo na Novém Zélandu. Deštný prales na havajském pobřeží Hamakua se stal kulisou nejen pro tento film, ale také pro Království křišťálové lebky, čtvrtý díl ze série filmů o legendárním archeologovi Indianu Jonesovi. Dalším havajským místem, kde se natáčelo, bylo Arboretum Keahua na Kauai, přírodní rezervace, jež posloužila rovněž Jurskému parku. Ohromující horské útvary propůjčil Avataru i Národní park Wulingyuan, roku 1992 oficiálně uznaný za součást světového přírodního dědictví UNESCO.

Ostrov Kauai, Havaj, USA

Ostrov Kauai, Havaj, USA

Hvězdné války

Planeta Scarif, představená ve filmu Rogue One, je ve skutečnosti tropickým rájem Laamu Atol na Maledivách. Ve zdejším resortu Six Senses Laamu můžete strávit perfektní exotickou dovolenou. K natočení mnoha scén z téhož filmu posloužily i mayské zříceniny v Tikalu v Guatemale. Zdejší národní park je součástí seznamu světového dědictví. Natáčela se tu taktéž scéna pro Novou naději, kde loď Millennium Falcon (Malý Sokol) přilétá na povstaleckou základnu na měsíci Yavin pokrytém džunglí. Krásné vápencové útesy v thajském zálivu Phang Nga se zase změnily na planetu Wookiů Kashyyyk, kde se odehrála epická bitva v Pomstě Sithů.

Záliv Phang Nga v Thajsku

Záliv Phang Nga v Thajsku

Scéna z Naboo, kde měli svatbu Anakin a Padmé ve filmu Klony útočí, byla natočena ve Ville del Balbianello na jezeru Como v Itálii. Prohlédněte si nemovitost, anebo z ní udělejte místečko pro vlastní svatbu.

Tunisko zastávalo pozadí pro mnoho scén na Tatooine v Nové naději a Skryté hrozbě. Fiktivní planeta byla inspirována skutečným tuniským městem Tataouine. Mnoho tamních filmových míst je dnes ještě možné navštívit, včetně domů Luka Skywalkera a Obi-Wana Kenobiho.

Tataouine, Tunisko

Tataouine, Tunisko

Lokací, kde se natáčely Hvězdné války, je celá řada. Jmenujme ještě například hornatý ostrov Skellig Michael při jihozápadním pobřeží Irska, ledovec Hardangerjøkulen v Norsku, Redwoodský národní park a státní parky Del Norte Coast v Kalifornii, Plaza de España ve španělské Seville či Národní park Death Valley v Kalifornii.

Death Valley, Kalifornie, USA

Death Valley, Kalifornie, USA

Piráti z Karibiku

Slavní filmoví piráti si pro svá dobrodružství vybrali mnoho atraktivních míst. Karibský ostrov Svatý Vincenc jim například poskytl prostor pro fiktivní město Port Royal, které hrálo velkou roli hlavně v prvních dvou dílech. Natáčení probíhalo zejména ve zdejším hotelu Wallilabou Anchorage. Najdete v něm i muzeum pro fanoušky. Čtvrtý díl s podtitulem Na vlnách podivna se natáčel hned na pěti ostrovech. Vedle Havaje, Kauai, Portorika či Palominita posloužila tvůrcům také Velká Británie. Poslední film populární série, Salazarova pomsta, byl natočen v turistickém ráji Gold Coast v Queenslandu na východním pobřeží Austrálie.

Gold Coast, Queensland, Austrálie

Gold Coast, Queensland, Austrálie

Rychle a zběsile 8

Zatím poslední díl z proslulé akční série Rychle a zběsile se začal natáčet 14. března 2016 na Mývatnu, jezeru na severovýchodě Islandu, které patří k nejoblíbenějším turistickým cílům země a od roku 2004 je chráněnou přírodní rezervací.

Jezero Mývatn, Island

Jezero Mývatn, Island

Dále se natáčelo v Havaně, hlavním městě Kuby, jemuž se přezdívá Paříž Karibiku a které je na seznamu světových památek UNESCO. Natáčelo se také v Atlantě, hlavním a největším městě Georgie, kde se nachází ústředí řady významných společností, jako je Coca-Cola nebo největší letiště na světě Hartsfield-Jackson International Airport. Natáčení probíhalo rovněž v Clevelandu, druhém největším městě státu Ohio s Rockenrollovou dvoranou slávy, a v centru New Yorku.

Havana, hlavní město Kuby

Havana, hlavní město Kuby

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín