Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejslavnější fotbalové chrámy světa

Nejslavnější fotbalové chrámy

Nejslavnější fotbalové chrámy Shutterstock

Ať už jste zarytý fotbalový fanoušek nebo vás tento sport nechává celý život chladným, jedno se mu upřít nedá – a to, že atmosféra, kterou můžete zažít na některých stadionech je jedním slovem strhující. Můžou za to samozřejmě z velké části fanoušci a energie, která z nich sálá při jásotu nad gólem svého zamilovaného týmu, ale tyhle obrovské monumentální stavby mají svoje magické kouzlo i ve chvíli, kdy v nich není ani živáček.

Camp Nou v Barceloně

Camp Nou, Barcelona

Camp Nou, Barcelona Shutterstock

Jestli vaše cesty někdy zavítají do hlavního města španělského Katalánska, určitě se zastavte podívat na fotbalový svatostánek Camp Nou. Ten je v provozu už od roku 1957, tehdy se stadion jmenoval Estadi del FC Barcelona (Městský stadion v Barceloně), ale fanoušci mu začali přezdívat právě Camp Nou (Nové hřiště) a přezdívka se chytla tak, že se před dvěma desetiletími stala i oficiálním názvem. Jedná se o největší fotbalový stadion v Evropě a pokud byste chtěli sehnat permanentku na utkání FC Barcelona, musíte jí buď po někom zdědit nebo máte prostě smůlu. Jsou už mnoho let beznadějně vyprodané.

Barcelona, Park Guell

Barcelona, Park Guell Shutterstock

Není však náhoda, že Barcelona je jedno z nejnavštěvovanějších měst v Evropě a tak by byla škoda si ji neužít se vším všudy. Její typickou krásu jí vdechl známý architekt Antonio Gaudí a ve městě naleznete mnoho jeho otisků – tím nejznámějším je Sagrada Familia (Chrám svaté rodiny). Určitě nevynechte ani La Rambla – rušnou třídu, která spojuje velké náměstí Plaça del Catalunya s přístavem a je plná kaváren, restaurací, pouličních umělců a živých soch. Vyjmenovat všechny krásy Barcelony, by vydalo na samostatnou knihu, ale určitě stojí za to si na cestu sem přibalit i plavky. Vykoupat se můžete buď přímo na pláži ve městě, nebo sednout na vlak za pár minut být na některé z mnoha pláží v přímořských letoviscích okolo.

Zájezdy do Barcelony

San Siro v Miláně

San Siro, Miláno

San Siro, Miláno Shutterstock

Milán je mekkou módy a historie, ale každý Ital vám řekne, že jednou z nejdůležitějších staveb ve městě je právě největší italský stadion San Siro. Atmosféru, která na vás dýchne na tomto sto let starém místě dělají hlavně jeho ikonické obří sloupy v rozích stavby. Ty na první pohled působí jako gigantické závity šroubů a vytváří až magickou auru, kterou cítíte už z dálky. Itálie však o tuto svou chloubu brzy přijde – legendární stavbu totiž nahradí modernější sportoviště s názvem Katedrála. To je oficiální jméno pro projekt inspirovaný milánskou katedrálou Narození Panny Marie. Hotovo by mělo být v roce 2027 a většina San Siro prý půjde brzy k zemi.

Miláno, katedrála Duomo

Miláno, katedrála Duomo Shutterstock

Povinnou zastávkou všech shopaholiků na výletě do Milána je čtvrť kolem třídy Via Montenapoleone, kde je největší koncentrace butiků světoznámých značek, z nichž mnoho se zrodilo právě v této metropoli. Byla by však chyba se zajímat pouze o módu a fotbal, protože tolik překrásných památek v jednom městě jen tak nikde nenajdete. Nenechte si ujít hlavní dominantu katedrálu Duomo, jejíž stavba začala už v roce 1386 a podívat se běžte i na budovu slavné La Scala, jejíž operní scéna je jednou z nejuznávanějších na světě. O historické stavby, muzea a galerie zde zakopnete skutečně na každém rohu a když se vám z té nádhery začne točit hlava, posaďte se do některé z místních restaurací. Samostatnou kapitolou je totiž italská gastronomie – najít někoho, kdo nemiluje pizzu a těstoviny je opravdu těžké!

Zájezdy do Milána

Maracana v Rio de Janeiro

Maracana, Rio de Janeiro

Maracana, Rio de Janeiro Shutterstock

Naše další fotbalová zastávka míří do Jižní Ameriky. Jeden z největších stadionů světa Maracana byl postaven v roce 1950 kvůli Mistrovství světa ve fotbale. Stavba je proslulá svým eliptickým tvarem a při letmém pohledu se může zdát, že má kruhový tvar. Po modernizaci stadionu se zde konalo další světové mistrovství v roce 2014. Brazilci jsou na svou chloubu náležitě pyšní a říkají jí Chrám bohů.  Zákonodárný sbor státu Rio de Janeiro však nedávno rozhodl, že fotbalový svatostánek bude mít nový oficiální název Estádio Edson Arantes do Nascimento - Rei Pelé, jakožto poctu nejslavnějšímu fotbalistovi všech dob.

Rio de Janeiro, Brazílie

Rio de Janeiro, Brazílie Shutterstock

Pokud se řekne Rio de Janeiro, pravděpodobně si na prvních místech vybavíte pláž Copacabana, brazilský karneval nebo obrovskou sochu Krista s rozevřenýma rukama. Zajímavých staveb je tohle město plné. V chudinských čtvrtích navíc objevíte ráj graffiti a streetartu a v každém baru vám namíchají ty nejlepší koktejly na světě. To vše a mnohem víc můžete v tomhle městě zábavy vidět a zažít.

Zájezdy do Brazílie

Wembley v Londýně

Wembley, Londýn

Wembley, Londýn Shutterstock

Nad západním Londýnem se tyčí velkolepý oblouk, který je vidět až ze vzdálenosti 21 km. Pod touto konstrukcí se ukrývá druhý největší sportovní stadion v Evropě s názvem Wembley. Všichni fotbaloví nadšenci vědí, že se zde hrají primárně zápasy anglické národní reprezentace, ale funguje i při pořádání turnajů v ostatních sportech. Při vyslovení Wembley však pravděpodobně zbystří i hudební fanoušci, protože právě zde se v roce 1986 konal slavný koncert Live Aid, na kterém vystoupila např. kapela Queen.

Londýn, Tower Bridge

Londýn, Tower Bridge Shutterstock

Kromě Wembley je důvodů proč jet do právě do Londýna tisíce – z těch nejznámějších atrakcí musíme vyjmenovat Buckinghamský palác, Tower Bridge, Big Ben nebo London Eye. Pro procházky využijte městské parky Hyde park a Regent´s park. Na nákupy vyrazte do slavné Oxford Street a pokud vám začne kručet v břiše, dejte si fish and chips (smažená ryba s hranolky) nebo vydatnou anglickou snídani, kterou zde podávají na každém rohu i v době oběda.

Zájezdy do Londýna

V tomto výčtu svatostánků zasvěcených fotbalu bychom mohli pokračovat téměř do nekonečna. Jelikož se jedná o nejoblíbenější sport světa existuje i mnoho míst, kam mohou kroky fotbalového nadšence zamířit. Fotbalové stadiony stojí takřka v každém koutě zeměkoule a každý z nich má svoje NEJ.

01.11.2022 Invia

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín