Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Blog o cestování, tipy kam vyrazit na dovolenou

Největšího pavouka světa můžete potkat v Jižní Americe

Nic pro arachnofobiky!

Nic pro arachnofobiky!

Osm nohou, buclatý zadeček a jemné chloupky, které dokážou celé tělíčko udržet klidně i na stěně. Pokud ve vás již tato jediná věta vyvolává pocit hrůzy a ihned poznáváte popis pavouka, ve čtení raději ani nepokračujte – pavouk, o kterém se nyní budeme bavit, má k tomu všemu ještě navíc váhu štěněte.

Řeč je o sklípkanu největším, ten může mít velikost až 30 centimetrů a v kombinaci s mohutným tělem je právem považován také za nejtěžšího pavouka na světě. No řekněte sami, není 170 gramů úctyhodná váha pro pavouka?

Sklípkan jako originální druh psa?

Váha štěněte není jediný psí rys, kterým tento gigant disponuje – pokud tohoto pavouka v džungli objevíte, nejspíš si začne roztomile třít bříško zadníma nohama. Ve skutečnosti se však nejedná o projev náklonnosti, ale o obranný mechanismus. Pavouk tak vypouští do vzduchu malé chloupky, které zasáhnou oči nebo sliznici nepřítele. To vyvolá na několik dní ostrou bolest a slzení, pavoukovi však stačí, aby to případného útočníka zneškodnilo na pár minut. Dalším obranným prvkem jsou také zvuky zastrašující nepřítele, nebo dlouhé tesáky. Ty mohou mít až dva centimetry a hravě tak prokousnou hlavu i hlodavcům. I když je kousnutí jedovaté, pro člověka není smrtelné, pouze dost bolestivé.

Největší pavouk světa

Největší pavouk světa

Sklípkan je velice nevypočítatelný druh pavouka a na atraktivnosti mu nepřidává ani jeho silný sklon k agresi. I přes hrůzný vzhled a velikost však člověk opravdu nepatří na seznam jeho jídelníčku, jelikož jed sklípkana špatně účinkuje na teplokrevné živočichy s hmotností nad půl kilogramu. Jiní tvorové však takové štěstí nemají, běžnou stravou tohoto pavouka jsou tedy žížaly, hmyz a žáby, občas také ptáčci nebo menší hlodavci. Plně dospělý je sklípkan za necelé tři roky a dožívá se až dvaceti let.

Sklípkan největší

Sklípkan největší The Reptilarium

Konkurent je drobnější

O první místo se se sklípkanem pere druh pavouka s názvem maloočka. Velikost obou těchto živočichů je zcela totožná, pokud jde o třiceticentimetrové rozpětí nohou. Odlišná je však stavba těla obou druhů – maloočka je mnohem drobnější. Tím se mohutný sklípkan jednoznačně ujímá vedení, samotné tělo má až dvanáct centimetrů.

Maloočka

Maloočka Petra & Wilfried

Zatímco maloočka byla objevena převážně v džunglích Laosu, sklípkan největší žije v Jižní Americe, především v Brazílii, Francouzské Guyaně a Venezuele. Pralesy a povodí Amazonky jsou ideálními místy, na kterých tento pavouk loví, schovává se a rozmnožuje se – jednoduše žije svůj divoký život. Pokud jde o rozmnožování, v kokonu sklípkana najdeme od 30 do 80 mláďat. Samec po páření raději ihned utíká, aby se nestal součástí partnerčina jídelníčku. A samce samozřejmě rozeznáme i jinak, než podle běhu po rozmnožování – samička je obvykle výrazně větší než samec.

Největší pavouk Evropy

V rámci Česka a také celé Evropy je největším pavoukem slíďák tatarský. Samice tohoto druhu má tělo veliké přibližně 4 centimetry a sametově hnědé zbarvení. Celková velikost tohoto pavouka pak může být až 7 centimetrů. Dny tráví převážně v noře, která sahá do hloubky 30 centimetrů a je celá osetá pavučinami. Díra velikostně odpovídající myší noře, je zvenku vystlána stébly trávy a rovněž upravená pavučinami. Živo zde začíná být až po setmění, kdy se pavouk vydává na lov – základem jeho jídelníčku je hmyz a jiné druhy pavouků.

Slíďák tatarský ve své noře

Slíďák tatarský ve své noře

Domestikace

Chov exotického zvířete v prostředí domova není nikdy jednoduchý, i v tomto případě je třeba zajistit pro sklípkana ideální podmínky k životu. Základem je terárium, které by rozhodně nemělo být menší než 40x30x30 centimetrů. Další podmínkou je alespoň 15 centimetrů vysoká vrstva rašeliny či květinové zeminy, do které se pavouk zahrabe a v klidu tak přečká den. Možnost úkrytu musí být samozřejmostí, stejně jako celodenní přístup k vodě a nejlépe pohybující se potrava. V neposlední řadě nezapomínejte na pravidelné rosení terária, jelikož sklípkan je ze svého přirozeného prostředí zvyklý na jistou míru vlhkosti.

Přestože pavouci mohou někomu nahánět opravdový strach, rozhodně si umějí zvolit místo k životu. Amazonie a její okolí je hotovým skvostem a dokonalou ukázkou čisté exotické přírody. Rozhodně se jedná o jedno z nejkrásnějších míst, na které můžete během života zavítat a byla by velká škoda nechat si toto vše utéct kvůli obavám ze setkání s tímto gigantem. A pokud se přece jen při této cestě setkáte s tímto obávaným živočichem, myslete neustále na to, že váš strach z něj je mnohem menší, než ten jeho z vás.

Amazonie

Amazonie

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento blog