Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejvyšší hora Evropy - výstup na Mont Blanc

Mont Blanc

Mont Blanc

Milovníci náročných výzev, zbystřete! Máme tu pro vás článek o bílé hoře Mont Blanc a možných výstupech na ni. Vypíná se do výše 4809 m n. m. v Montblanském masívu na francouzsko-italském pomezí, a je tedy nejen nejvyšší horou Alp, ale i celé Evropy. Pokrývají ji mnohé ledovce, největší se jmenuje Mer de Glace. Poznejte krásu a temperament okolní krajiny a dopřejte si nevšední zážitky!

První výstupy na Mont Blanc

Na vrcholu Mont Blanc

Na vrcholu Mont Blanc

Poprvé vystoupili na vrchol 8. srpna 1786 Jacques Balmat a Michel Paccard. První ženou pak byla 14. července 1808 Marie Paradisová. U té se nicméně uvádějí i léta 1809 či 1811. První fotografie na vrcholu pořídili v roce 1861 bratři Louis-Auguste a Agusute-Rosalie Bissonovi. Spolu s nimi putovalo pětadvacet nosičů technického vybavení. Bylo totiž zapotřebí dostat nahoru celou temnou komoru a kamínka na rozehřátí sněhu.

Za čistší Mount Everest! Nepál zakazuje plasty na jedno použití

Čtěte také:

Za čistší Mount Everest! Nepál zakazuje plasty na jedno použití

Všechny cesty vedou na vrchol

Chata Gouter

Chata Gouter

Na vrchol se lze dostat po čtyřech výstupových trasách nižší obtížnosti nebo díky velkému množství horolezeckých výstupů vyšší obtížnosti. Pro lepší představu se užívá označení PD, tzn. poměrně obtížné, doplněné příslušnými znaménky. PD+ je například náročnější než PD, zatímco PD– je naopak snazší.

Ze čtyř tras s nižší obtížností je v létě tou nejfrekventovanější cesta přes horu Dôme du Goûter (obtížnost PD−). Je to nejčastější trasa vůdců s klienty a zákazníky cestovních kanceláří. Východiskem bývá Chamonix nebo obec Saint-Gervais-les-Bains. Ve vrcholový den se zpravidla vyráží z chaty Gouter ve výši 3817 m n. m.

Objevte všechny krásy Francie: Vyberte si z nejširší nabídky zájezdů

Druhou možností je cesta tří Mont Blanců přes horu Aiguille du Midi (obtížnost PD+). Sleduje hřeben, kde se nalézá několik dalších významných vrcholů masivu. Je technicky nejnáročnější ze skupiny snazších výstupů. Při sestupu je v jednom místě nutné slaňovat. Východiskem je opět Charmonix, respektive koncová stanice lanovky Aiguille du Midi. Cesta vede přes dva samostatné vrcholy Mont Blanc du Tacul a Mont Maudit. Tahle trasa je po klasické normálce přes chatu Gouter druhou nejoblíbenější, jelikož je krajinově nejhezčí. Budete ale potřebovat stabilní počasí, skialpinistickou a horolezeckou výbavu a pochopitelně dobrou kondici. Méně zkušení lezci jistě ocení horského vůdce.

Třetí variantu představuje cesta přes Grand Mulets (obtížnost F/PD−), technicky nejsnazší výstup, z větší části shodný s cestou prvovýstupců. Nebezpečí může v letních měsících znamenat množství ledovcových trhlin a pád seraků (bloků ledovcového ledu).

Poslední trasou s nižší obtížností je standardní cesta z italské strany přes Aiguilles Grises (obtížnost PD). Odtud chodí nejméně lidí, takže není příliš prošlapaná. U Čechů je však přesto oblíbená.

Kam se dostane běžný smrtelník?

Lanovka na Mont Blanc

Lanovka na Mont Blanc

Pro méně vytrénovaná těla existuje pohodlnější způsob, jak se dostat na Mont Blanc. Po východním úbočí hory vede z francouzského města Chamonix (Horní Savojsko) do italského města Courmayer (Valle d'Aosta) visutá lanovka. V šesti úsecích překonává horní část ledovce Mer de Blace zvanou Vallée Blanche. Koncová stanice je na Aiguille du Midi ve výši 3842 m n. m.

Ve světě rytířů a princezen: 10 nejkrásnějších evropských hradů

Čtěte také:

Ve světě rytířů a princezen: 10 nejkrásnějších evropských hradů

Doporučené vybavení při výstupu na Mont Blanc

Výstup na Mont Blanc

Výstup na Mont Blanc

Než se vydáte na náročnější výstup, ujistěte se, že ve vašich zásobách neschází tyto základní potřeby: prostorný batoh, teplé oblečení, pohorky, čepice, náhradní ponožky a rukavice, návleky na boty. Pro lepší orientaci mějte po ruce mapu, busolu, výškoměr a čelovku. Pamatujte i na záchranné pomůcky pro případ laviny, jako je lopata či sonda. V případě pádu do trhliny se jistě hodí mít u sebe prusíky, šplhadla a kladku. Dále si vezměte hodinky, nůž, zapalovač, přilbu, vhodné lano a sedací úvazek, turistický cepín, mačky, karabiny a ledovcové skoby. Dostatek jídla a pití je samozřejmostí, ale na co byste možná mohli zapomenout a co by se přitom mohlo hodit, je opalovací krém. Využijete i klasické kempové vybavení (stan, karimatku, spací pytel, vařič apod.).

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín