Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ve světě rytířů a princezen: 10 nejkrásnějších evropských hradů

Neuschwanstein, Německo

Neuschwanstein, Německo shutterstock

Po Evropě jsou roztroušené hrady jako houby po dešti. Mnohé ohlodal zub času natolik, že v nich hrady už ani nepoznáte. Jiné vás oslní svou architekturou, majestátností a příběhy, které se v jejich zdech odehrávaly. Představujeme vám TOP 10 evropských hradů, za kterými se vyplatí vycestovat.

Kızkalesi, Turecko

Kızkalesi / Mersin Maiden, Turecko

Kızkalesi / Mersin Maiden, Turecko shutterstock

Dívčí hrad Kızkalesi leží na ostrůvku v zátoce stejnojmenného města v turecké provincii Mersin, asi 400 m od pobřeží. Spolu s hradem Korykos na pevnině kdysi chránil zdejší přístav. Zdobí ho osm bašt, z nichž každá má jedinečný tvar. Město je malým rekreačním střediskem. Mořský hrad můžete samozřejmě navštívit, nejkrásnější výhledy na něj se ale nabízejí z pláže a hradu Korykos.

Turecko vás bude bavit: Vyberte si z nejvýhodnějších zájezdů

Palác velmistra rytířů, Rhodos

Palác velmistra rytířů, Rhodos, Řecko

Palác velmistra rytířů, Rhodos, Řecko shutterstock

Starobylé město Rhodos, zapsané na seznamu světového dědictví UNESCO, zahrnuje několik impozantních staveb, včetně paláce velmistra rytířů. Tato středověká pevnost, postavená ve 14. století rytíři sv. Jana, patří k nejlépe dochovaným hradům v Evropě a bude skutečným zlatým hřebem vaší návštěvy ostrova.

Alcázar, Španělsko

Alcázar, Španělsko

Alcázar, Španělsko shutterstock

Alcázar Segovia byl původně arabskou pevností. Během středověku se stal preferovaným sídlem monarchů, sloužil ale i jako vězení nebo vojenská akademie. Hrad na skalnatém útesu je dnes jednou z hlavních atrakcí Segovie – spolu s římským akvaduktem a katedrálou. Inspiroval i Disneyho pohádku o Popelce. Nejjednodušší způsob, jak se k němu dostat, je vlakem z Madridu.

Zamilujte si Španělsko všemi smysly: Leťte s námi za sluncem

Windsor, Anglie

Windsor, Anglie

Windsor, Anglie shutterstock

Hrad Windsor je nejstarší i největší obsazený hrad na světě a mimochodem také oficiální sídlo britské královny. Uvnitř najdete nádherné státní apartmány vybavené poklady z královské sbírky, kapli sv. Jiří (jednu z nejkrásnějších církevních staveb v Anglii s hrobkami deseti panovníků) a unikátní domeček pro panenky královny Marie.

Conwy, Wales

Conwy, Wales

Conwy, Wales shutterstock

Pevnost Conwy na severním pobřeží Walesu byla postavena Edwardem I. mezi lety 1283 a 1289. Odvážná kamenná stavba má schopnost evokovat autentickou středověkou atmosféru. Obzvlášť kouzelné jsou výhledy z cimbuří na hory a moře. UNESCO považuje toto místo světového dědictví za vynikající příklad vojenské architektury konce 13. století.

Hvězdy jako na dlani: 5 evropských lokací, kde se můžete kochat krásou nočního nebe

Čtěte také:

Hvězdy jako na dlani: 5 evropských lokací, kde se můžete kochat krásou nočního nebe

Eilean Donan, Skotsko

Eilean Donan, Skotsko

Eilean Donan, Skotsko shutterstock

Eilean Donan, obklopený majestátní scenérií, stojí na ostrově v místě, kde se setkávají tři velká jezera. Pro mnohé lidi představuje archetypální skotský hrad. Rozhodně patří k nejvíce fotografovaným. Na počátku 18. století se z něj stala zřícenina, ale později získal zpět svou někdejší slávu.

Ashford, Irsko

Ashford, Irsko

Ashford, Irsko shutterstock

Působivé interiéry Ashfordu hezky ladí s pohádkovým exteriérem. Prostorné pokoje hýří elegancí a nabízejí hostům možnost vrátit se zpátky v čase o celá staletí. Hrad z roku 1228 je pozoruhodně zachovalý a poskytuje spoustu zábavných aktivit, včetně sokolnictví, jízdy na koni a lovu.

Surfkiting: Naučte se zkrotit vítr a létat na vlnách!

Čtěte také:

Surfkiting: Naučte se zkrotit vítr a létat na vlnách!

Hunedoara, Rumunsko

Hunedoara, Rumunsko

Hunedoara, Rumunsko shutterstock

Hunedoara či Korvínův hrad byl časopisem The Epoch Times zařazen do čela sedmi divů Rumunska. Sedí na skalnatém útesu v srdci Transylvánie a přístup k němu umožňuje úzký most. Romantický hrad, často využívaný jako filmová kulisa, obklopuje řada legend. Nejznámější z nich vypráví o slavném Vladovi III. Draculovi, který prý v místním žaláři strávil sedm let. I když se to nezdá nepravděpodobné, Korvínův hrad je s postavou Draculy stále spojován.

Vajdahunyad, Maďarsko

Vajdahunyad, Maďarsko

Vajdahunyad, Maďarsko shutterstock

Vajdahunyad je vlastně zčásti kopií hradu Hunedoara. Svůj život zahájil jako model z kartonu na tisícileté výstavě roku 1896. U zdejších obyvatel si získal tak velkou popularitu, že se přistoupilo k jeho vybudování z kamene a cihel. Do nádvoří vede gotická brána a uvnitř se nachází pěkná kaple, kde si novomanželé pořizují svatební fotografie.

Objevujte Maďarsko: Mrkněte na naše zájezdy za babku

Hohenwerfen, Rakousko

Hohenwerfen, Rakousko

Hohenwerfen, Rakousko shutterstock

Vysoko nad údolím řeky Salzach se tyčí hrad Hohenwerfen (40 km od Salcburku). Pro návštěvníky má připravená nejrůznější dobrodružství. Můžete prozkoumat romantickou hospůdku nebo zajímavou místnost se zbraněmi. V historickém centru sokolnictví se denně pořádají ukázky letů.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín