Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nenechte si ujít zajímavé srpnové slavnosti a festivaly v Evropě!

Letní dovolená by měla být především časem plným odpočinku a příjemných chvil. Pobyt u moře či v horách nám pomůže dočerpat energii ztracenou v průběhu roku. Příjemným zpestřením může být návštěva tradičních slavností či festivalů. Bujaré veselí místních obyvatel vám vlije optimismus do žil. Dovolte mi seznámit vás s těmi nejzajímavějšími z nich.

Španělsko - historie, víno i rajčatová bitva

V polovině srpna se v letovisku Malaga konají velkolepé slavnosti Feria de Malaga připomínající příjezd Katolických králů a připojení Malagy ke Kastilské koruně. Osm dní trvající oslavy zakončené ohňostrojem zaujmou průvodem v historických kostýmech, hudebními a divadelními vystoupeními i množstvím stánků s tradičními výrobky i občerstvením.

Feria de Malaga

Feria de Malaga Ayuntamiento de Málaga

Tu pravou španělskou radost ze života můžete spatřit v proslulé rajčatové bitvě La Tomatina, která se koná (již od roku 1945) poslední srpnovou středu ve španělské vesnici Buñol (40 km od Valencie). Úderem jedenácté hodiny začíná hodinu trvající bitva při níž jsou jedinou povolenou municí zralá rajčata (rajče musí být před hodem rozmáčknuto). Za touto divokou zábavou přijíždí každoročně desítky tisíc nadšenců. Závratná je i spotřeba rajčat. Obvykle je použito až 120 tun této zeleniny.

Rajčatová bitva La Tomatina

Rajčatová bitva La Tomatina flydime

Pokud nemáte rádi plýtvání potravinami, tak vám doporučím spíše oslavy vinobraní (Fiesta de la Vendimia) konající se na konci srpna ve městech Jumilla, Requena či v oblasti Montilla-Moriles. Můžete si vychutnat vynikající víno, tradiční hudbu, taneční vystoupení i slavnostní uzamykání vinic.

Bulharsko žije folklórem

V Bulharsku jsou velmi oblíbené zejména folklórní festivaly. V turistických letoviscích se jich během léta koná celá řada. Jedním z největších je Mezinárodní folklórní festival v Sofii, který se koná v posledním srpnovém týdnu. K vidění jsou vystoupení nejlepších tanečních a hudebních skupin i bohatý doprovodný program.

Folklórní festival v Sofii

Folklórní festival v Sofii Иван Иванов

Milovníci filmu mohou na konci srpna navštívit filmový festival ve Varně.

Rakousko - shánění stád či slavnosti sena

Rakousko je proslulé díky krásné přírodě a místní obyvatelé milují folklór. V malebném prostředí Alp se konají koncem srpna lidové veselice při příležitosti shánění stád (Festlicher Almabtrieb). Stáda krav se za zvuku zvonců přesunují do nižších poloh. Honáci vedou bohatě nazdobené krávy ulicemi městeček za zvuků lidové hudby. K vidění jsou i výrobky místních řemeslníků. Hlad zaženete v některém ze stánků s tradičními specialitami.

Shánění stád

Shánění stád

Údolí Lammertal oživí koncem měsíce oblíbené slavnosti sena s průvodem slaměných soch. Návštěvníci mohou obdivovat umělecká díla vytvořená ze slámy a nebývá nouze ani o sladké či slané pochutiny. Pro děti jsou připraveny soutěže a bohatý doprovodný program.

Slavnosti sena

Slavnosti sena Lammertal

Taneční festival v Rumunsku

Nefalšovanou dávku rumunského folklóru zažijete 21. srpna na oslavách zvaných Tanec na Prislopi. Vesničané v tradičních kostýmech přicházejí do Prislopského průsmyku v Karpatech oslavit přátelství mezi regiony Sedmihradsko, Moldavskem a Maramures. Při ochutnávání místních pochoutek můžete obdivovat um místních tanečníků, pěvců i krojovaný průvod.

Tanec na Prislopi

Tanec na Prislopi

Malta - něco pro milovníky vína i pro věřící

Milovníci vína by neměli chybět na velkolepých oslavách vína, které se konají v letovisku Valletta 10.08. – 13.08. V horních zahradách Barrakka nebude chybět bohatý kulturní program, vybrané delikatesy a především prvotřídní vína.

Slavnosti vína

Slavnosti vína

Ve všech větších městech se konají 15.srpna slavnosti při příležitosti svátku Nanebevzetí Panny Marie. K vidění jsou slavnostně nazdobené kostely i průvody krojovaných poutníků. Nechybí ani stánky s občerstvením a lidová hudba.

Koňské dostihy v historickém centru města v Itálii

Také v Itálii se koná mnoho oslav k uctění svátku Nanebevzetí Panny Marie. Jednou z nejznámějších jsou koňské dostihy konané 16. srpna ve starobylém městě Siena. Cíl dostihů je na centrálním náměstí, kde se také konají průvody v historických kostýmech, vystoupení šermířů či ukázky historických řemesel. Ulicemi města zní pestrá směsice hudby a bujaré veselí trvá až do pozdních nočních hodin.

Historické vystoupení po dostizích

Historické vystoupení po dostizích Janus Kinase

Madeira - svátek města Funchal

21. srpna slaví svůj svátek město Funchal (roku 1508 byla podepsána charta prohlašující jej za město). Každoroční slavnosti plné hudby lákají davy turistů. Na náměstích jsou k vidění divadelní představení i vystoupení souborů v historických kostýmech. K dispozici jsou desítky stánků s tradičními specialitami i výrobky místních umělců.

Chorvatská slavnost rybářů a škeblí

První neděle v srpnu je v městečku Betina na ostrově Murter věnována slavnosti škeblí a rybářů. Zvláštní druh škeblí, vyskytující se pouze v okolí města je základem mnoha pokrmů, které rozdávají zdejší obyvatelé návštěvníkům (zdarma). Součástí svátku je také množství kulturních vystoupení, ochutnávky vína a rybářské soutěže.

Slavnost škeblí (Dan brganje)

Slavnost škeblí (Dan brganje) Duško Jaramaz

Kypr - víno a hry

Kypr je považován za kolébku vína a tak se v mnoha letoviscích konají na přelomu srpna a září festivaly vína spojené s jeho ochutnávkou. Samozřejmostí jsou vybrané gastronomické lahůdky i hudební vystoupení.

Šlapání hroznů na festivalu vína

Šlapání hroznů na festivalu vína Ivan C

Pokud dáváte přednost spíše kulturním zážitkům, tak by vaší pozornosti neměla uniknout divadelní představení hraná v krásných kulisách antických divadel v Larnace, klášteře Agia Napa či paphóském Odeonu (v průběhu srpna).

 

Maďarsko slaví založení státu

20. srpna slaví v Maďarsku den Sv. Štěpána (založení Maďarského státu). Pro obyvatele Budapešti i turisty je připraven pestrý program. V ulicích města se představí mnoho místních umělců, skupiny historického šermu či sokolníci. Labužníci ocení gastronomický festival i ochutnávky vín.  Závěr oslav okoření velkolepý ohňostroj.

Den Sv. Štěpána v Budapešti

Den Sv. Štěpána v Budapešti

Německo - Rýn v plamenech 

Nezapomenutelný zážitek slibuje festival Rýn v plamenech, který se koná vždy druhou sobotu v měsíci srpnu ve městě Koblenz. Po setmění vyplouvá na řeku Rýn flotila 70 osvětlených lodí. Tuto nádhernou podívanou doplňuje záře ohňostrojů. Slavnost je vyvrcholením třídenního kulturního festivalu.

Rýn v plamenech

Rýn v plamenech mLu.fotos

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín