Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Noemova archa ve stínu baobabů: Objevte království divočiny v Tanzanii

Království divočiny v Tanzanii

Království divočiny v Tanzanii Shutterstock

V Tanzanii, zemi dvanáctkrát větší než Česko, můžete zažít nekonečnou plážovou pohodu v kýčovitě krásných kulisách ostrova Zanzibar, poznat život hrdých Masajů nebo se na okamžik stát součástí neuvěřitelně pestrého světa divokých zvířat v tanzanských národních parcích. Představujeme vám šest z nich, které si rozhodně zaslouží vaši pozornost.

Tarangire

Stádo slonů v Tarangire

Stádo slonů v Tarangire Shutterstock

Jako na Noemově arše si možná budete připadat během projížďky šestým největším z tanzanských národních parků. V okolí řek a napajedel se předvádí v celé své kráse velké množství živočišných druhů z řad velkých savců, ptáků i hmyzu. Romantické kulisy mohutných baobabů tu vytváří pozadí pro dokonalé snímky líně se povalujících lvů, slonů, žiraf, mnoha druhů antilop, gepardů, levhartů, početných hejn plameňáků, volavek i obřích termitišť, jež s oblibou obývají roztomilé mangusty jižní.

Objevte s námi Tanzanii

Lake Manyara

Plameňáci v Manyara Lake

Plameňáci v Manyara Lake Shutterstock

Podle názvu by se mohlo zdát, že to nejzajímavější, co v této malebné části země můžete spatřit, bude mít co do činění s vodou. Největším tahákem jednoho z nejmenších národních parků, ležícím pod šestisetmetrovým srázem Velké příkopové propadliny, jsou vzácní stromoví lvi, vodní ptactvo a hroši. Příčinu neobvyklé kratochvíle místních lvů se zatím nepodařilo objasnit.

V parku je k vidění mnoho různých biotopů, husté stále zelené lesy, bažiny s hrošími tůněmi, otevřenou savanu i 42 km dlouhé jezero Manyara, jež propůjčilo celé oblasti jméno. S oblibou tu pobýval i legendární spisovatel Ernest Hemingway. V dramatických přírodních scenériích tu můžete pozorovat paviány, kočkodany, prasata bradavičnatá a buvoly.

Serengeti

Safari v národním parku Serengeti

Safari v národním parku Serengeti Shutterstock

Nejznámější a největší park v Tanzanii se rozkládá při hranicích s Keňou na území o rozloze 5 000 kilometrů čtverečných. Díky své jedinečnosti si vysloužil zápis na seznam světového dědictví UNESCO. Každoročně sem přijíždějí tisíce turistů, aby sledovali jednu ze světově největších migrací divokých zvířat. Více než dva milióny zeber a pakoňů, vedených touhou po šťavnatých pastvinách, tu překračují vody řeky Mara, v níž už čekají krvežízniví krokodýli. V průběhu krátkého období sucha, trvajícího od ledna do února, tu přichází na svět tisíce mláďat. Zázrak zrození si můžete užít i z ptačí perspektivy. Díky stále populárnějším vyhlídkovým letům horkovzdušným balónem budete mít Serengeti jako na dlani.

7x ANO pro zážitky na Zanzibaru

Čtěte také:

7x ANO pro zážitky na Zanzibaru

Ngorongoro

Hroši v kráteru Ngorongoro

Hroši v kráteru Ngorongoro Shutterstock

V těsném sousedství Národního parku Serengeti leží kráter Ngorongoro, království divoké přírody, jež za svou podobu vděčí dávnému výbuchu sopky. Kráter o průměru 20 kilometrů je považován za osmý div světa. Poštěstí-li se vám spatřit slunce zapadající nad kráterem, jistě dáte porotě UNESCO za pravdu. Vnitřek kráteru je pestrý jako sama Afrika. Rozmanitý svět močálů, jezer, hustých lesů a travnatých savan obývají nosorožci dvourozí, levharti, gepardi, hyeny i největší populace lvů na světě.

Ruaha

Lvice s kořistí u řeky Ruaha

Lvice s kořistí u řeky Ruaha Shutterstock

Nejodlehlejší z národních parků otevírá své brány dobrodruhům, kteří se nezaleknou kamenitých prašných cest i absence luxusních kempů. Odměnou jim bude autentický zážitek z divoké přírody bez zbytečných příkras. Ve stínu mohutných baobabů tu lze pozorovat vzácného psa hyenovitého, antilopy koňské, žirafy, hejna ptáků migrujících z Evropy a Asie i krokodýly, číhající na březích řeky Great Ruaha River na svou nic netušící kořist.

Vyberte si zájezd na Zanzibar

Arusha

Gepardi v národním parku Arusha

Gepardi v národním parku Arusha Shutterstock

Výstup na 4 565 m vysoký vulkán Mount Meru, tyčící se na území národního parku Arusha, považuje většina návštěvníků za zahřívací kolo před zdoláním nejvyšší africké hory Kilimandžáro. Pevná obuv, opalovací krém a dobrá fyzická kondice jsou tak vstupenkou do světa tyrkysově modrých jezírek Momela Lakes, horských úbočí, nekonečných pastvin a domova ohrožených nosorožců, žiraf, černobílých guaréz, zeber, prasat bradavičnatých a lvů, jejichž řev vám ve stříbřitém světle měsíce odkryje ryzí krásu černé Afriky.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín