Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Objevte Míšeň, kolébku prvního evropského porcelánu

Kolébka prvního evropského porcelánu

Kolébka prvního evropského porcelánu Meissen

V první porcelánové manufaktuře v Evropě na vás čeká celý svět zážitků. Od svého založení v roce 1710 je MEISSEN® symbolem výjimečného řemeslného umění a jedinečných výrobků. Díky ukázkové dílně a muzeu Míšeňské porcelánové nadace můžete vidět světoznámý míšeňský porcelán na vlastní oči. Mimořádné zážitky z nakupování v obchodech a kulinářské požitky v kavárně & restauraci MEISSEN® jsou zlatým hřebem návštěvy.

Míšeňský porcelán a svahy Saského Polabí jsou neodlučitelně spojené s tradicí regionu a utvářejí kulturu, která byla před více než 300 lety výrazně ovlivněna Augustem II. Silným. V kavárně & restauraci MEISSEN® je možné ochutnat kvalitní regionální vína à la carte nebo v rámci kulinářských akcí. Nedaleké míšeňské barokní staré město včetně katedrály a zámku Albrechtsburg (nejstaršího zámku v Německu) nabízí kulturní rozmanitost, ke které se lze snadno dostat pěšky z HAUS MEISSEN®. 

V šlépějích tradice

Ruční výroba Míšeňského porcelánu

Ruční výroba Míšeňského porcelánu Meissen

Veškerý míšeňský porcelán je dodnes vyráběn čistě ruční prací pomocí tradičních technik. Prohlídky ukázkové dílny, při kterých můžete na čtyřech pracovištích nahlédnout do výroby a úpravy porcelánu, se konají po celý rok. Exkurze do ukázkové dílny s audio průvodcem nebo exkluzivní procházka světem zážitků si můžete objednat předem v českém jazyce. 

Náš tip:

Jednou za rok se u příležitosti dne otevřených dveří otevírají brány výrobních prostor – poznejte na vlastní kůži ve dnech 24. a 25. dubna 2020 práci mistrů porcelánu v archivu forem nebo vypalovací hale, které jsou jinak pro veřejnost nepřístupné. Vstup do výrobních prostor je po oba dny zdarma!

Muzeum porcelánu

Ukázka z Míšeňské manufaktury

Ukázka z Míšeňské manufaktury Meissen

Stálá výstava muzea Míšeňské porcelánové nadace ukrývá doposud nezveřejněnou sbírku porcelánu od monumentálních plastik až po opulentní labutí servis z doby Augusta II. Silného. Každý rok otvírá muzeum novou zvláštní výstavu na poutavá témata, v tomto roce se věnuje Johannu Friedrichu Böttgerovi, vynálezci „bílého zlata“. V roce 2020 se zvláštní výstava zaměří na jednoho z nejdůležitějších malířů porcelánu Paula Scheuricha. Návštěva zvláštní výstavy je zahrnuta v ceně vstupného.  

Kulinářské zážitky 

Delikatesy na Míšeňském porcelánu

Delikatesy na Míšeňském porcelánu Meissen

V kavárně & restauraci v přízemí HAUS MEISSEN® se servíruje moderní regionální kuchyně. Na jídelním lístku, který se obměňuje každý měsíc, se nacházejí kromě pokrmů inspirovaných středomořskou kuchyní také klasická jídla saské kuchyně a speciality z okolí. Menu doprovázejí vína se silným charakterem z regionálních vinařství. Ke kávě a odpolednímu čaji nabízí kavárna široký výběr zákusků, koláčů a dortů a také Míšeňský dort se zkříženými meči vlastní výroby. Všechna jídla se podávají na jemném míšeňském porcelánu. 

Náš tip:

Jako novinku připravuje tým kavárny & restaurace MEISSEN na počest vynálezce míšeňského porcelánu speciální menu Böttger. Při jeho přípravě se kombinují různé ingredience, mění se skupenství a experimentuje se s kořením, dokud není dosaženo jedinečného výsledku. 

Moderní sídlo Míšeňského porcelánu

Moderní sídlo Míšeňského porcelánu Meissen

Nejdůležitější akce v roce 2020 

7. a 8. prosince 2019: Vánoční trhy v HAUS MEISSEN (vstup zdarma)

24. a 25. dubna 2020: Den otevřených dveří ve výrobních prostorách manufaktury (vstup zdarma)

24. dubna 2020 v 19 hodin: Gurmánský večer v muzeu Míšeňské porcelánové nadace

Praktické info:

Otevírací doba:

květen–říjen: denně 9–18 hod

listopad–duben: denně 9–17 hod

31.12. a 1.1.: 10–16 hod

24.–26.12.: zavřeno 

Vstupné:

  • dospělí: 10 EUR
  • zvýhodněné vstupné: 6 EUR (děti do 18 let, žáci, studenti, osoby se zdravotním postižením nad 50% invalidity)
  • rodinné vstupné 23 EUR
  • skupinové vstupné od 20 osob: 8 EUR na osobu

Kontakt a rezervace:

Staatliche Porzellan-Manufaktur Meissen GmbH (Státní porcelánová manufaktura Míšeň)

Besucherservices (návštěvnické centrum)

Tel. +49(0)3521 468-208

museum@meissen.com

www.erlebniswelt-meissen.com/en

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Přáli byste si navštívit tuto lokalitu? Stačí si vybrat.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín