Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Objevte skryté poklady Mallorcy

Pobřeží Mallorcy

Pobřeží Mallorcy

Španělský ostrov Mallorca čeká, až objevíte všechny jeho krásy. Vydejte se s námi na procházku do hor, k pěkným zahradám nebo za významnými památkami.

1. Banyalbufar

Malebné město na západním pobřeží Mallorcy se rozprostírá mezi kopci, kde roztroušené farmy a vinice stoupají nad historické centrum. Městečko obklopené vrcholy pohoří Tramuntana láká na autentickou kulturu, množství zátok a pláží. Mezi nejznámější patří Cala Banyalbufar, Es Corral Fals a Son Bunyola. Cesta do Banyalbufaru je atrakcí sama o sobě. Ohromí vás nádherné výhledy na horské vrcholky a dramatické struktury podél klikatých silnic, táhnoucích se až k pobřeží. Udělejte si čas na prohlídku půvabného centra, romantického vodopádu a historické věže Tour de Ses Animes, jež poskytovala ochranu před útoky pirátů v 17. století. Dnes zůstává Banyalbufar klidným místem, v jehož blízkosti se nalézá řada dalších působivých vesnic. Např. vesnička Estellencs je u turistů a cyklistů velmi oblíbená.

Banyalbufar

Banyalbufar

2. Deià

Malá vesnice Deià na severozápadním pobřeží je jednou z nejkrásnějších na ostrově. Posazená v údolí na úpatí hory Teix s výhledem na Středozemní moře je již dlouho magnetem pro slavné umělce, spisovatele a další tvůrčí lidi. Jako jedna z nejvyšších osídlených oblastí Serra de Tramuntana je Deià součástí krajiny, jež získala status světového kulturního dědictví. Příroda, kultura a tradice zde vytvářejí jedinečné spojení. Největšími klady vesnice jsou klidná atmosféra a blažené prostředí. Pro odpočinek a relaxaci je naprosto perfektní. Vychutnejte si výhledy na modré moře a ohromující hory nebo se vydejte na příjemnou procházku či za nákupy. Ve vesnici se nachází několik zajímavých malých butiků, galerií a obchodů.

Deià

Deià

3. Fornalutx

Okouzlující vesnice Fornalutx na severozápadě Mallorcy je zasazená vysoko do pohoří Tramuntana s výhledem na údolí Sóller. Často ji označují jako „nejhezčí vesnici ve Španělsku“. Kamenné stavby a červené kachlové střechy v kombinaci s vůní pomerančových a citronových hájů přinášejí tradiční rustikální kouzlo. Hlavní turistickou atrakcí je vesnice sama. Šanci projít se po úzkých dlážděných uličkách a obdivovat krásnou tradiční architekturu využijí každý rok tisíce návštěvníků.

Fornalutx

Fornalutx

4. Jardines de Alfabia

Alfabia je komplex skládající se z paláce, zahrad a sadu, který se nachází přímo v srdci pohoří Tramuntana. Na konci aleje palmových stromů je fasáda umožňující přístup k nejvýznamnějšímu úseku zahrady – pergolám s fontánami přestavěnými na počátku 18. století. Četné vodní trysky se navzájem prolínají a svým třpytem okouzlí vaše smysly. Část zahrad se vyznačuje anglickou terénní úpravou a obsahuje Jardinet de la Reina (Královninu malou zahradu), nazvanou takto kvůli pobytu královny Alžběty II. v Alfabii. Dolní zahrada má tropickou atmosféru a malý rybník s lekníny. Zde můžete najít širokou škálu palmových stromů. Zahrady Jardines de Alfabia jsou skvělým místem ve dne i v noci. Ochutnejte čerstvě vymačkanou pomerančovou šťávu ve stínu palem. Zvuky vody smíchané s klasickou hudbou v pozadí vás naplní mírem.

Jardines de Alfabia

Jardines de Alfabia

5. Portocolom

Vesnice Portocolom v oblasti Felanitx je jednou z nejatraktivnějších na východním pobřeží Mallorcy. Leží 12 km severně od Cala d'Or. Tradiční rybářská vesnice si zachovala většinu svého původního kouzla do dnešních dnů. Rozprostírá se kolem jedné z největších a nejlépe chráněných zátok na ostrově, kde dotvářejí malebný charakter tohoto místa loděnice, majáky a čluny. Je tady dlouhé nábřeží, kde se rekreační plavidla mísí s místními rybářskými loďkami a lze odtud vyjíždět na různé lodní výlety. Hlavní pláž se statutem Modré vlajky, Cala Marcal, se pyšní lákavým pískem a mělkými vodami, takže je vhodná pro rodiny.

Portocolom

Portocolom

6. Sa Foradada

Charakteristická skalní formace Sa Foradada vyčnívá ze severozápadního pobřeží a láká k pěkné procházce s úžasným výhledem na moře. Je snadno viditelná z mnoha míst v oblasti Deià. Zaparkujte auto u Estate Son Marroig, vedle silnice mezi Valldemossou a Deiou. U parkoviště uvidíte železnou bránu s označením „Sa Foradada“. Tam začíná ona příjemná procházka po značené stezce mezi staletými olivovníky. Na konci se nalézá restaurace, ve které si můžete vychutnat osvěžující nápoj nebo tradiční místní pokrmy.

Sa Foradada

Sa Foradada

7. Santa Maria del Cami

Město v srdci vinné oblasti v centrální části Mallorcy toho nabízí mnohem více než nedělní trh, zastrčený v jednom z mnoha skrytých náměstí. Rušná obec zahrnující také několik okolních vesnic se nalézá na rovinaté pláni s úžasným výhledem na pohoří Tramuntana a je místem velkých kontrastů. Občas působí jako ospalá autentická mallorská vesnice s malebnými kamennými domky. Ve skutečnosti je ale domovem jednoho z nejpůsobivějších trhů na ostrově a centrem místních řemeslníků a vinařů. Krom toho si zachovává několik historických památek, útulné bary i kavárny. Renesanční radnice ze 17. století kdysi sloužila jako vězení. Pozoruhodná je i barokní farnost z téhož století.

Santa Maria del Cami

Santa Maria del Cami

8. Santuari de Lluc

Lluc je první svatyní na ostrově, která byla věnována Panně Marii. Pochází ze 13. století a je světským národním symbolem. Návštěvníkům ze zámoří nabízí alternativu k typickým dnům na pláži a nočním večírkům. Zdejší pobyt představuje oázu klidu a duchovnosti (náboženské slavnosti a sbor), uměleckého dědictví (muzeum), nedotčené přírody (Tramuntana a botanická zahrada) i malorské kuchyně v místních restauracích.

Santuari de Lluc

Santuari de Lluc

9. Sóller

Krásné staré tradiční město leží na severozápadě, v srdci „údolí pomerančů“ nebo též „zlatého údolí“, jak se někdy říká, a nabízí návštěvníkům skutečně mnoho – hory, moře i ono pěkné úrodné údolí. Není tedy divu, že jde o jednu z nejžádanějších obytných oblastí na Mallorce. Sóller má charakter, kouzlo a smysl pro komunitu, což z něj činí příjemné místo k životu po celý rok. Hlavní náměstí Plaza de la Constitución lemují četné bary a kavárny. V sympaticky zrestaurované secesní budově Can Prunera najdete obdivuhodnou sbírku umění, včetně děl Picassa a Warhola. Muzeum přírodních věd a Jardí Botànic, zahrada s mnoha rostlinnými odrůdami, se nalézají jen kousek od centra na cestě k přístavu.

Sóller

Sóller

10. Valldemossa

Město Valldemossa je vzdálené 15–20 minut jízdy autem od města Palma de Mallorca směrem k pohoří Tramuntana. Stojí na vrcholku kopce, obklopené terasovitým terénem, a bylo pojmenováno podle původního maurského vlastníka půdy Muza. Díky dlážděným uličkám bez aut a bohatému kulturnímu dědictví je skvělým místem k navštívení. V pronajatých pokojích zdejšího kláštera strávili polský skladatel Frédéric Chopin a francouzská spisovatelka George Sandová zimu 1838/9. I v důsledku toho je Valdemossa nejnavštěvovanějším městem Mallorcy. Z knihy Zima na Mallorce se stal bestseller a je k dostání v různých jazycích takřka v každém obchodě ve městě. K hlavním atrakcím Valldemossy patří Real Cartuja (královský kartuziánský klášter), zahrnující kostel, kláštery a starou lékárnu. Součástí je též palác krále Sancha, jedna z nejnavštěvovanějších budov na Mallorce.

Valldemossa

Valldemossa

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín