Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Objevte tajemství přírody ve slovinském regionu Kočevje

Kočevský kraj, Slovinsko

Kočevský kraj, Slovinsko

Milovníci nedotčené přírody, dovolte, abychom vám představili Kočevský kraj ve Slovinsku. Bohatství lesů, čisté životní prostředí a atraktivní přírodní památky jsou dobrým základem pro rozvoj zdejšího cestovního ruchu, založeného na harmonii člověka a přírody a respektování přírodních zdrojů oblasti. Kraj nabízí spoustu příjemných zážitků a kontakt s mnoha druhy zvířat i rostlin.

Město Kočevje a jeho památky

Město na řece Rinža v jižním Slovinsku je správním centrem stejnojmenné občiny. V průběhu času vystřídalo různé názvy. Jmenovalo se Hvojčevje podle chvojí, což si němečtí kolonisté upravili na Gottschee. Z toho následně vznikl současný název. Za druhé světové války bylo město obsazeno italskou armádou a většina zdejších Němců odešla do Říše. Po válce byli v okolí zmasakrováni příslušníci kolaborantské Slovinské domobrany.

Hlavní pamětihodnost města představuje novorománský kostel sv. Bartoloměje z roku 1903. Poblíž se nachází Kočevské jezero, hrad Fridrihštajn a krasová planina Kočevski Rog.

Kostel sv. Bartoloměje v Kočevje

Kostel sv. Bartoloměje v Kočevje

Země lesa a nevšedních zážitků

Krajina regionu Kočevje patří mezi nejzachovalejší části Slovinska. Až 90 % jejího území pokrývají lesní porosty, převážně bukové lesy a jedle. Ve Slovinsku je celkem 12 zbytků pralesa, z nichž šest se nachází právě v regionu Kočevje. K zachovalosti Kočevje přispívají ovšem nejen četné pralesy, nýbrž zejména zodpovědné vedení místní komunity i státu.

Prales v regionu Kočevje

Prales v regionu Kočevje

Nejzajímavější místa kraje odhaluje několik přírodních naučných a turistických stezek, vedoucích přes lesy, rezervace, zříceniny bývalých vesnic apod. Objevují zvláštní charakteristiky lesa, obřích stromů, krasových jeskyní i zajímavé vyhlídky, skrytý zvířecí svět a mnoho dalšího. Je to příležitost pro dlouhé procházky, při nichž byste ovšem měli věnovat pozornost speciálně vybraným značkám se symboly zvířat a rostlin regionu. Sova je na naučné stezce Rožni studenec, medvědí tlapka na pěší trase Roška a narcis na stezce Borovška.

Cestou za dobrodružstvím narazíte na restaurace s místními specialitami. Během pěší turistiky se můžete zastavit v chatě u Jelenovy studny, kde lze i přespat. Odtud se dá vylézt na zříceninu hradu Fridrihštajn nebo navštívit ledovou jeskyni, jež zůstává pokrytá sněhem a ledem po celý rok. Bohatství Kočevje lze vychutnávat i při jízdě na koni nebo po značených cyklostezkách.

Zastavte se u jezera Kočevje, které je považováno za nejčistší jezero Slovinska. Obývá ho velké množství ryb, pročež je oblíbeným cílem rybářů. Krom toho nabízí možnost několika vodních sportů, zatímco jeho okolí je ideální pro běh, bowling nebo relaxaci na nově upravených terasách. Jinými slovy, každý zde může vytvářet vlastní příběh s ohledem na své zájmy.

Jezero Kočevje

Jezero Kočevje

Návštěva regionu znamená též setkání s nesmírně bohatým historickým a kulturním dědictvím. Objevíte bývalé vesnice, kde zbytky zdí vyprávějí příběh nešťastných Němců z Gottschee a kde pozůstatky hradu Fridrihštajn zůstávají památkou nezkrotné tragické lásky mezi Veronikou z vesnice Desinić (slovinsky Veronika Deseniška) a Friderikem z Celje.

Pozorování medvědů

Řeka Kolpa prochází kočevskými lesy a nabízí výjimečný prožitek. Můžete si zde skutečně odpočinout od moderního života, pocítit blízkost přírody a znovu se s ní spojit. V jedné z nejhustěji zalesněných oblastí Evropy rostou nádherné stromy a procházejí tudy vzácná divoká zvířata, jako jsou vlci nebo medvědi. Není lepšího místa k jejich pozorování! Turisté mají možnost zakoupit speciální program sledování medvědů. Ten základní je tvořen skupinou šesti až dvanácti lidí a je vhodný pro jednotlivce, rodiny, školní skupiny či jako teambuilding pro malé podniky. Při dodržování bezpečnostních pokynů a ve společnosti zkušených průvodců je pohyb v přírodním prostředí volně žijících zvířat naprosto bezpečný. Součástí podobných programů bývá kromě pozorování medvědů návštěva pěti lesních rezervací, panenského lesa pod ochranou UNESCO či dokonce volitelné přenocování v lese.

Pozorování medvědů v Kočevje

Pozorování medvědů v Kočevje

Historie regionu Kočevje

Kočevje se vyznačuje zvláštní historií. Díky své odlehlosti, rozsáhlým lesům, drsnému klimatu, krasovým rysům a nedostatku vody byl kraj až do 13. století osamělý jako silný a nepřístupný prales. Kvůli geograficky uzavřené přírodě a odlehlosti regionu si Němci z Gottschee uchovávali a předávali své zvyky, tradice i jazyk. Stvořili si takový německý jazykový a kulturní ostrov uprostřed slovinského území. O jejich osudu a celém regionu se můžete dozvědět více v Regionálním muzeu Kočevje, které se nalézá v bývalém Sokolovském domě, současném kulturním centru Šeškov dom.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín