Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pět důvodů, proč navštívit Sasko-Anhaltsko

Lutherův Wittenberg

Lutherův Wittenberg

Proč navštívit Sasko-Anhaltsko? Že by sem čeští turisté jezdili v houfech, se zrovna říci nedá. Rozhodně to ale neznamená, že by tu nebylo nic k vidění, ba naopak. Doposud spíše opomíjená německá spolková země v povodí Labe toho má turistům ještě mnoho co nabídnout, zejména pak těm, které lákají historie či archeologické nálezy.

1. Památky UNESCO

Lákadel pro milovníky historie, kultury i přírody se v Sasku-Anhaltsku najde spousta. O tom svědčí i fakt, že má v současné době na seznamu Světového dědictví UNESCO hned čtyři položky: středověký Quedlinburg, který nadchne svými křivolakými uličkami s hrázděnými domy, dále města Eisleben a Wittenberg coby rodiště a působiště reformátora církve Martina Luthera, zahrady knížete Leopolda III. v Dessau-Wörlitz  a v neposlední řadě také věhlasnou architektonickou školu Bauhausu v Dessau.

Hrázděná architektura v Quedlinburgu

Hrázděná architektura v Quedlinburgu

2. Archeologické nálezy světového významu

V Zemském muzeu prehistorie v Halle, jednom z nejvýznamnějších archeologických muzeí Evropy, je k vidění astronomický disk z Nebry, nejstarší dochovaná mapa noční oblohy nalezená v roce 1999 nedaleko městečka, jehož jméno nyní nese. Za obcí Goseck se zase nachází nejstarší sluneční observatoř Evropy, jejíž stáří se datuje na 7000 let a někteří archeologové tak tento kruh objevený teprve v roce 1991 považují za nejstarší sluneční observatoř na světě.

Disk z Nebry

Disk z Nebry

3. Ottův Magdeburg

Magdeburg je jedním z nejstarších měst v bývalém východním Německu. Do historie se zapsal jako císařská rezidence, hanzovní město či pruská pevnost. Za vidění stojí zdejší katedrála, náměstí Alter Markt s tajemnou sochou „magdeburského jezdce“, kterým je údajně sám císař Otto I., jenž v roce 968 povýšil Magdeburg na arcibiskupské město, aby se odtud mohlo křesťanství šířit dále mezi slovanské národy. Lákadlem je rovněž Grüne Zitadelle, jedna z posledních staveb proslulého architekta Hundertwassera.

Magdeburg

Magdeburg

4. Příroda vybízející k zážitkům

Celou zemi protkává několik kvalitních cyklostezek, z nichž ta nejznámější je bezpochyby Labská stezka. Cestou lze narazit nejen na výše zmíněné památky, ale také poznat zdejší přírodu v rezervaci Mittelelbe, která je součástí biosférické rezervace UNESCO Povodí Labe. Pěší turisté se mohou vydat do národního parku Harz, kde na ně čeká řada dobrodružných tras s překrásnými výhledy. Vydat se lze také na čarodějnickou stezku. Adrenalinově založené jedince pak v pohoří Harz jistě nadchnou strmé stezky, jež přímo vybízejí k pořádnému dobrodružství na horském kole.

Visutá lávka Rappbodetalsperre v NP Harz

Visutá lávka Rappbodetalsperre v NP Harz

5. Pocit, že jste viděli něco, co ostatní ještě neznají

V Drážďanech, Berlíně, Mnichově či Norimberku už byla většina z vašich přátel mnohokrát. Proto určitě neuděláte chybu, když se vydáte tak trochu do neznáma a objevíte pro jednou také něco nového. Hundertwasserhaus ve Vídni je pojem, ale Grüne Zitadelle v Magdeburgu se na Instagramu i v rodinném albu bude vyjímat stejně dobře a pro jednou zas budete moci zažít ten pocit, že jste viděli něco, co ostatní ještě neznají a blýsknout se coby originální cestovatel.

Zahrady Dessau-Wörlitz

Zahrady Dessau-Wörlitz

Další inspiraci najdete na: www.germany.travel

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Přáli byste si navštívit tuto lokalitu? Stačí si vybrat.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín