Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pláž Copacabana, duše a srdce Rio de Janeira

Pláž Copacabana

Pláž Copacabana

Když se řekne „Rio de Janeiro“, mnozí z nás si jako první vybaví proslulou pláž Copacabana. Aby také ne, když je tato čtyři kilometry dlouhá pláž považována za nejznámější na světě a patří k hlavním lákadlům města. Od roku 2012 je navíc spolu s dalšími přírodními památkami Ria zapsaná na Seznamu světového dědictví UNESCO.

Chráněná krajina, která těší a inspiruje

Oblast, jež je součástí UNESCO, zahrnuje klíčové přírodní prvky, které formovaly a inspirovaly rozvoj města: od nejvyšších bodů hor v národním parku Tijuca až k moři. Náleží do ní botanické zahrady, založené v roce 1808, hora Corcovado se slavnou Kristovou sochou a kopce kolem zálivu Guanabara, včetně krajin podél pláže Copacabana, které přispěly k venkovní kultuře velkolepého Ria. Město je uznáváno i díky umělecké inspiraci, již poskytuje četným hudebníkům, krajinářům a básníkům. Obrázky Ria, ukazující pláž či sochu Krista Vykupitele, mají od konce 19. století vysoký celosvětový rozpoznávací faktor.

Rio de Janeiro

Rio de Janeiro

Čtvrť Copacabana a pláže v okolí

Copacabana je vlastně čtvrtí v jižní zóně města, typickou luxusními hotely, perfektními službami a zajímavými atrakcemi. Přitahuje nejen turisty, nýbrž i byznysmeny. Především však proslula přilehlou pláží. Ta začíná u Princesa Isabel Avenue a končí na Posto Seis. Užijte si koupání ve zdejší modré vodě, opalování na vyhřátém písku, zábavu v hudebních klubech. Relaxujte nebo si zahrajte plážový fotbal či volejbal. Za Copacabanou jsou dvě malé pláže. První se nachází u vojenské základny Fort Copacabana a druhá, Diabo Beach, hned za ní. Následuje ještě pláž Arpoador na malém poloostrově, kde jsou nejlepší vlny na surfování. Celá oblast byla jednou ze čtyř olympijských zón během letních her v roce 2016. Na pláži Copacabana v srpnu toho roku probíhal turnaj v plážovém volejbalu.

Pobřeží a pláže v Riu

Pobřeží a pláže v Riu

Podle sekretariátu cestovního ruchu v Riu de Janeiru se ve čtvrti Copacabana nalézá 63 hotelů a 10 ubytoven. Hotely, restaurace, bary, noční kluby a obytné budovy se dotýkají promenády směřující k Avenida Atlântica, hlavní pobřežní třídě v Riu de Janeiru, která se rozkládá po celé délce čtvrtí Copacabana a Leme.

Promenáda Copacabana

Promenáda podél pláže Copacabana, dlouhá čtyři kilometry, je doslova poseta hotely, restauracemi a kluby. Každý den je plná nadšenců do sportu, kteří tu tráví svůj volný čas. V roce 1970 byla přestavěna. Od svého vzniku ve 30. letech minulého století používá černobílý portugalský dlaždičkový design: geometrickou vlnu. Promenádu navrhl brazilský krajinný architekt Roberto Burle Marx.

Promenáda Copacabana

Promenáda Copacabana

Silvestr na pláži Copacabana

Během výročních silvestrovských oslav hostí Copacabana miliony lidí a bývá též oficiálním místem Mistrovství světa v plážovém fotbale. Ohňostroj v Riu na oslavu Silvestra je jedním z největších na světě a trvá 15 až 20 minut. Odhaduje se, že pláž Copacabana kvůli tomu velkolepému představení navštíví až dva miliony lidí. Festival zahrnuje i koncert, jenž probíhá po celou noc. Oslava se stala jednou z nejvyhledávanějších turistických atrakcí v Riu. Přitahuje návštěvníky z celé Brazílie a z různých koutů světa. Městské hotely bývají proto obvykle přeplněné.

Silvestr na pláži Copacabana

Silvestr na pláži Copacabana

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín