Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Plážové vlajky: Víte, co znamenají jejich barvy a na co si dát pozor?

Červená vlajka na pláži

Červená vlajka na pláži Shutterstock

Už se nemůžete dočkat až dorazíte do své vysněné destinace a rozběhnete se po pláži vstříc nekonečné mořské hladině? Kromě výběru dobře padnoucích plavek a opalovacího krému byste měli věnovat svou pozornost také výstražným vlajkám. Mohlo by se zdát, že jejich přítomnost na pláži je pouze stylovým doplňkem, barevně ladícím s pracovním oděvem ztepilých plavčíků. Nenechte se zmást. Znalost plážových vlajek vám zaručí, že jediným dramatem, které během své dovolené zažijete, bude sluncem spálený nos.

Zelená

Vlaje nad vaší oblíbenou pláží zelená vlajka? Máte štěstí, nic nebrání tomu, abyste si bez obav užili vodní radovánky i když plavání nepatří mezi vaše silné stránky.

Vyberte si zájezd pro ideální plážovou dovolenou

Žlutá

Barva slunce značí vyšší míru rizika. Ideální je nepřeceňovat své síly a pohybovat se jen v místech, kde dosáhnete nohama na mořské dno. Zrádné mořské proudy a nevyzpytatelné vlny není radno podceňovat. Rodiče by neměli spustit své ratolesti z očí ani na okamžik.

Červenožlutá

Kombinace červené a žluté dává na vědomí, že na daném úseku pobřeží bdí nad bezpečím rekreantů kvalifikovaní plavčíci. Kromě skvělé příležitosti ke stylové póze u strážní věže máte jistotu, že vaše plavecké kousky ocení školení profesionálové.

Žlutočervená vlajka na pláži

Žlutočervená vlajka na pláži Shutterstock

Červená

Podobně jako v silničním provozu vystavuje i na pláži červená vlajka stopku. Nebezpečně velké vlny, ošidné spodní proudy nebo blížící se bouřka velí opustit pláž a vrhnout se vstříc nákupům či poznávání. Dvě nad sebou umístěné červené vlajky značí extrémní nebezpečí. Upozorňují také na přítomnost žraloků při pobřeží.

Kanárské ostrovy: Který si vybrat pro vaši dokonalou dovolenou?

Čtěte také:

Kanárské ostrovy: Který si vybrat pro vaši dokonalou dovolenou?

Černá

Jedna nebo také dvě červené vlajky nad sebou upozorňují na nejvyšší míru nebezpečí, kdy není radno pohybovat se po pláži. Poryvům větru, extrémně silným spodním proudům a dalším rozmarům počasí je lepší vzdorovat v teple hotelového pokoje nebo stylové restaurace.

Černobílá šachovnice

Barevná kombinace důvěrně známá všem fotbalovým fanouškům značí místo vyhrazené vodním strojům. Pokud se nechystáte brázdit nekonečné mořské dálavy na palubě lodi, člunu, surfu či skútru, pak se raději přesuňte do jiných vod.

Cestujte bez obav: Nové připojištění vás chrání před potížemi s Covid-19

Oranžová

Větrný rukáv barvy popelářského vozu ukazuje směr větru. Fouká-li směrem od pevniny k moři, platí zákaz používání nafukovacích kruhů a lehátek. Pootočte svůj slunečník a pusťte se do čtení své oblíbené knihy nebo zkuste pokořit loňský rekord v rychlosti zahrabání hlavy rodiny do písku.

Bulharsko, jak ho neznáte

Čtěte také:

Bulharsko, jak ho neznáte

Fialová

Relaxační fialová barva varuje před zvýšeným výskytem nebezpečných mořských tvorů. Pokud nestojíte o blízké setkání s medúzou, mořským ježkem či rejnokem nezbývá vám nic jiného, než zkusit štěstí na některé z okolních pláží.

Modrá

Rozhlédněte se. Vidíte modrou vlajku? Můžete si pogratulovat! Svou dovolenou strávíte v místě s dokonale čistým mořem a skvělým plážovým servisem. Největším počtem pláží, oceněných Modrou vlajkou EU se pyšní Španělsko, následováno Řeckem.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín