Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poznejte svět portského vína

Portské víno

Portské víno

Známe to všichni – rodina se sejde při příležitosti oslavy životního jubilea, studijních či pracovních úspěchů, nebo si přátelé jen tak vyrazí na skleničku. Příležitost se najde vždycky a možností, čím úspěch zapít, je snad ještě více. Jaká volba je však nejlepší a co se hodí k jaké události? První co mne napadá, je rozhodně portské víno. Díky velkému počtu variant se totiž hodí téměř ke každé významnější chvíli!

Pokud nevíte, jaký vzhled lahve si přesně představit, začněte například barvou. Primárně se jedná o červené víno, které má na rozdíl od jiných druhů vyšší podíl zbytkového cukru. Krom toho se portské víno dělá v suché, polosuché i bílé variantě. Tento pestrý výběr pak oceníme opravdu kdykoli a kdekoli – různé druhy se hodí k sýru, čokoládě, doutníku, některé po dobrém obědě, jiné jako aperitiv před slavnostní večeří. Mimo to je toto víno hojně využíváno také přímo kuchaři při přípravě omáček, moučníků i hlavních chodů.

Historie a tradice portského vína

Původ portského vína je dlouhý a rozhodně fascinující. Během války o španělské dědictví, která se odehrála v osmnáctém století, bylo portské velmi oblíbené v Anglii, dovoz do této země byl však velmi komplikovaný a ještě větší problémy způsobil i fakt, že portské víno bylo upřednostňováno i před víny francouzskými. To se projevovalo například uvalováním nejrůznějších daní na dovoz z Francie. Spory se tedy netýkaly pouze dědictví, ale také dovozu.

Tradiční lodě pro přepravu barelů s vínem

Tradiční lodě pro přepravu barelů s vínem

Dlouhé cesty do Anglie však portskému vínu úplně nesvědčily, proto bylo třeba najít metodu, díky které nebude docházet ke ztrátám. Tato metoda se nazývá fortifikace, tedy dolihování vinným alkoholem. Kvalitu vína začala od roku 1756 garantovat také organizace na ochranu koncového zákazníka. Tato organizace přísně hodnotila každý vzorek a rozhodovala nejen o kvalitě, ale také o tom, která lahev zůstane v tuzemsku a která půjde na export. Výrobci vína si uměli poradit za každé situace a díky jejich neústupnosti pokud jde o kvalitu je portské víno i do dnešních dní velmi oblíbené po celé Anglii. Při oficiálních příležitostech se jím v britské armádě dokonce připíjí královně.

Složitá výroba portského vína

Vytvořit lahev tohoto kvalitního nápoje není jen tak – před samotným pitím je nutné několik let pracovat a čekat. Nejprve se z hroznů vylisuje a vyfiltruje mošt, který kvasí v uzavřených nádržích. Tento proces probíhá tak dlouho, dokud nevykvasí polovina cukru. A právě zde vzniká to kouzlo portského vína – napůl vykvašený mošt je přečerpán do sudů, v nichž je připravena vinná pálenka, nebo-li sedmdesáti procentní alkohol. Toto smíchání s alkoholem (tedy již zmíněná fortifikace) okamžitě zastaví kvašení a nezkvašený cukr zůstane ve víně. Pálenka pak zvedne obsah alkoholu až na dvacet dva procent. Poté přichází na řadu nejdelší proces a tím je dozrávání. V dubových sudech totiž může být víno uloženo až na několik let a je třeba notná dávka trpělivosti než je možné víno stáčet a lahvovat.

Portské dozrává v dubových sudech

Portské dozrává v dubových sudech

Pokud ve výše zmíněném postupu výroby provede vinař pár drobných změn, nejedná se o chybu ale o novou odrůdu. Tyto obměny spočívají v maličkostech jako je oxidace nebo použití bílých hroznů. Aby tedy jednotlivé druhy uživatel dovedl rozlišit, dělí se vína na několik kategorií a ty dále na podkategorie. První skupinou jsou běžná portská vína, mezi která se řadí odrůdy typu Ruby, Tawny a bílé. Do kategorie Especiais patří vše ostatní, především lepší, speciální odrůdy.

Region Douro

Tento region se nachází v severní části Portugalska podél stejnojmenné řeky, která protéká středem údolí. Zároveň v této oblasti leží vinařsky významná městečka – Trás-os-Montes a Porto. Celá oblast je navíc obklopena horami, které mají mnohem více funkcí, než by se mohlo zdát. Nejenže dodávají krajině její krásu, zároveň celou oblast chrání před větrem od atlantského oceánu. Typické jsou zde chladné zimy a horká suchá léta. Vzhledem k těmto podmínkám je kvalita hroznů o to vyšší. Díky výhodné poloze se tak jedná o první oblast na světě, která je vymezená pouze pro pěstování vína. Zároveň se jedná o ohraničené území – 335 patníků přesně vymezuje hranice, za kterými se již nesmí tento druh vína vyrábět.

Region Douro

Region Douro

Za zmínku stojí také druhé největší portugalské město Porto. Vzhledem k počtu sklípků které zde najdeme je jasné, že o program budeme mít při návštěvě na dlouhou dobu postaráno. Nabídky prohlídek a degustací jsou zde na denním pořádku a otevřeno je po celý rok. Porozhlédnout se zde tedy můžete každý den v čase od desáté hodiny dopolední až do šesti hodin odpoledne, kdy vstup jako takový je zdarma a za ochutnávku zaplatíte přibližně 3 eura. Pokud by se vám některý ze vzorků zalíbil, můžete si rovnou zakoupit celou lahev, cenově to vyjde stejně jako běžná koupě v obchodě. Pokud se tedy do této oblasti plánujete vydat, docestujete pohodlně po 300 kilometrů dlouhé dálnici vedoucí z hlavního města. Musím však upozornit, že dálniční poplatky jsou opravdu vysoké. Z toho důvodu je výhodnější využít k přepravě autobus nebo vlak a takovýto typ dopravy vyjde na maximálně 15 euro.

Porto, Portugalsko

Porto, Portugalsko

Pravidla nákupu portského vína

Abychom měli jistotu, že si pochutnáváme na pravém portském, je třeba dbát při koupi na několik pravidel. Pravé portské víno má přes korkový uzávěr papírovou etiketu Selo de Garantia, kterou vydává přímo institut schvalující kvalitu vín. Samozřejmě při výběru záleží hlavně na preferencích každého kupujícího, jelikož portské víno existuje hned v několika variantách a požadavky na chuť či barvu se u každého z nás liší. Rozhodně se nebojte zeptat odborníků, rádi vám poradí nejen s výběrem ale také se skladováním. Pokud například víno nenachladíte na potřebnou teplotu, alkohol bude až příliš výrazný a zanikne tak samotná chuť portského.

Při výběru se nestyďte požádat o radu

Při výběru se nestyďte požádat o radu

Portské se typicky pije ze sklenice tulipánového tvaru s krátkou stopkou, chybu však neuděláte ani pokud sáhnete po sklenici na červené víno. Dále je dobré zmínit, že kvalita vína se odvíjí od doby, po jakou je láhev otevřena. Víno v lahvi stárne což značně krátí čas na jeho konzumaci. Na druhou stranu se však vzhledem k výši alkoholu nejedná o lahev, kterou si každý jen tak otevře doma k televizi. A i kdyby cena nebyla překážkou, stále se jedná o dezertní víno, které dokáže navodit příjemnou atmosféru a už z tohoto důvodu je dobré jej konzumovat alespoň v páru.

Štítek:

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín