Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Prázdniny u moře

Prázdniny u moře

Prázdniny u moře

Možná patříte do skupiny cestovatelů, pro které je pobyt u moře synonymem prázdnin. Nebo se řadíte mezi ty nerozhodnuté a váháte mezi pobytem na horách, u jezer, objevováním památek či toulkami tuzemskými luhy a háji? Zkuste dát šanci moři a dozajista nebudete litovat. Prázdniny u moře vám nabídnou mnohem víc, než jen slanou vodu.

Moře uzdravuje

O mořské vodě je známo, že má pozitivní účinky na lidské zdraví. Má podobné složení jako lidská krevní plazma a při koupání se nám účinné látky dostávají do těla. Obsahuje mnoho vitaminů, minerálních solí i mikroorganismů s téměř zázračným vlivem na naše tělesné schránky. Plaváním v mořské vodě posilujeme krevní oběh i svalovou soustavu. I naše plíce ocení slaný mořský vzduch. Chůze po písku pozitivně ovlivňuje nožní klenbu a stimuluje akupresurní body. Spí se vám u moře lépe než doma? Mají to na svědomí zdravé záporné ionty urychlující vstřebávání kyslíku. Vyhlášené klimatické lázně můžete navštívit třeba v chorvatském letovisku Veli Lošinj, kde při troše štěstí můžete spatřit skupinky delfínů dovádějících v moři.

Moře uzdravuje

Moře uzdravuje

Moře zkrášluje

Všimli jste si, že se vám již po několika dnech pobytu u moře zázračně zlepší kvalita pokožky, nehtů i vlasů? Může za to nejen dostatek relaxace, blahodárné mořské minerály (zejména jód a selen), ale i sluneční záření, zásobující nás vitamínem D. Léčebné účinky moře využívá léčebná terapie zvaná thalassoterapie. Zahrnuje kombinaci procedur obsahující ozdravné koupele, masáže, inhalace, zábaly, peeling i aromaterapii. Zkušení terapeuti pracují s léčivým bahnem, mořskými řasami či solí. Výsledkem zkrášlující kůry by měla být čistá pleť, úbytek tukových buněk i příliv životního elánu. Vyhlášená thalassoterapeutická centra jsou součástí většiny luxusních přímořských hotelových resortů. Znavení rodiče mohou využít služby hlídání dětí a užít si blahodárné účinky terapie, jejíž kořeny sahají až do antického Řecka.

Zábal z mořských řas

Zábal z mořských řas

Moře je zábavné

Pro děti je mořské pobřeží jedno velké hřiště. Písčité pláže poskytují dostatek materiálu pro malé stavitele, oblázky a mušličky otestují kreativitu a skaliska ocení hloubaví objevitelé i milovníci mořského zvířectva.

Hrad z písku

Hrad z písku

Střediska vodních sportů se předhánějí v nabídce adrenalinových atrakcí. Velkým hitem posledních let je paddleboarding, který procvičí svaly na celém těle či kitesurfing, během kterého svedete boj s vlnami i větrem. Levným a zábavným mořským sportem je šnorchlování. Pestrobarevnou podívanou můžete zažít v Egyptě, Řecku i ve Španělské Andalusii.

Šnorchlování

Šnorchlování

Moře je inspirativní

Dostatek volného času během prázdnin i blízkost nekonečné vodní hladiny inspirovala a stále inspiruje citlivé umělecké duše malířů, spisovatelů i hudebníků. Během příjemného odpočinku na pláži v nás může uzrát rozhodnutí k důležitému životnímu kroku. Příjemnou inspiraci přináší i lehká středomořská kuchyně. Španělská paella, italské lasagne, řecká mousaka, chorvatská pljeskavica či bulharské kebabče nás i doma přenesou zpátky na prosluněnou mořskou pláž.

Večeře na pláži

Večeře na pláži

Moře nás vrací do dětství

Také se těšíte jako malé dítě na chvíli, kdy se otevřou dveře letadla a ucítíte ten slaný mořský vzduch? Ruch přímořských letovisek i opojná chuť místních drinků vykouzlí úsměv na tváři a v řecké taverně bravurně vystřihnete sólový taneční výstup. Kde jinde než u moře se nechá věčně uspěchaný manager zahrabat až po krk do písku a ulítaná mamina do nekonečna skáče ve vlnách? Moře v nás probouzí naše vnitřní dítě, které tolik touží po obří porci italské zmrzliny i jízdě na tobogánu.

Bavte se u moře po svém

Bavte se u moře po svém

Prázdniny u moře jsou zkrátka jedinečnou terapií i vzácnou chvílí k zastavení a naslouchání šumění mořského příboje. Vždyť naše tělo je z velké části tvořeno vodou a tak má pro nás nekonečná mořská hladina doslova magickou přitažlivost.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín