Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Překvapivá, výjimečná, nečekaná a pestrá – taková je německá příroda

Jezero Hintersee nedaleko Ramsau

Jezero Hintersee nedaleko Ramsau

Německo většina z nás vnímá jako bohatou zemi s atraktivními metropolemi a historickými centry středověkých měst plnými památek. Věděli jste ale, že se Německo řadí ve světovém měřítku mezi země s největším procentem přírodně chráněného území?

Národní parky

V Německu se nachází celkem 16 národních parků. V každé spolkové zemi (kromě městských států Berlín, Brémy a Hamburg) nalezneme částečně alespoň jeden z nich. Čechům nejbližší jsou bezpochyby národní parky Bavorský les, Berchtesgaden či Saské Švýcarsko. Už jen tato trojice ale napoví, že se německá krajina může pyšnit nečekanou pestrostí a výjimečností, již stojí za to objevovat.

Bastei, NP Saské Švýcarsko

Bastei, NP Saské Švýcarsko

Lesy útočištěm mnoha vzácných druhů

Přibližně třetinu celkové rozlohy Německa tvoří lesy, v nichž roste asi 90 miliard stromů s průměrným stářím 77 let. Většina z nich jsou smrky či borovice, o moc menší nejsou ani bukové a dubové lesy. Německé lesy skýtají díky své rozloze útočiště 48 000 divoce žijících druhů a roste zde na 9 500 druhů rostlin a 14 400 druhů hub. Řada z nich je natolik jedinečná, že je třeba velmi přísné ochrany.

Sýčci v biosférické rezervaci UNESCO Bliesgau

Sýčci v biosférické rezervaci UNESCO Bliesgau
 

Veletoky a řeky s blahodárnými účinky

Nejdelší řekou je Rýn, klikatící se zemí od jihu až na hranici s Nizozemskem. Hned v závěsu je Labe, jehož tok musí přes Německo od českých hranic urazit k Severnímu moři ještě dlouhých 727 km. Napříč jižním Německem pak protéká Dunaj, na jehož březích leží mnoho krásných měst, jako například Řezno či Pasov, ale stejně jako u dvou delších konkurentů i spousta zajímavých přírodních krajin s možnostmi aktivního trávení volného času. Pro turisty jsou zajímavé také další řeky, kupříkladu Spréva, Havola, Emže, Sára či Sála. Poslední jmenovaná přináší do lázeňských městeček v Bavorsku, Durynsku a Sasku-Anhaltsku vodu s vysokým obsahem solí s blahodárnými účinky, které nacházejí uplatnění v místním lázeňství.

Meandr řeky Sáry

Meandr řeky Sáry
 

Desetitisíce jezer

Spočítat všechna přírodní jezera v Německu není prakticky možné, nicméně se odhaduje, že těch s plochou více než jeden hektar může být něco mezi 15 a 30 tisíci. Nejznámější a největší z nich je Bodamské jezero, jež láká návštěvníky zejména na překrásné ostrovy Reichenau a Mainau. Oblíbené je také jezero Müritz v severním Německu, kolem nějž se rozprostírá jedinečná krajina stejnojmenného národního parku. Chiemsee, alias „bavorské moře“, je v létě vyhledávaným rekreačním cílem díky velkému množství přírodních pláží, nabídce vodních sportů a především díky úchvatnému panoramatu bavorských Alp.

Dovolená u Chiemsee

Dovolená u Chiemsee
 

Drsná romantika severského pobřeží a ostrovů

Severní a Baltské moře omývají zhruba 1 200 km německého pobřeží. Určitě znáte baltské ostrovy Rujána a Uznojem (Usedom). Tipli byste si ale, kolik má Německo celkem ostrovů větších než půl hektaru a s vlastním názvem? Je jich přes 350! Ostrovy v Severním moři jsou obklopeny tzv. wattovým, neboli mělčinovým pobřežím, které je zapsáno na seznam Světového přírodního bohatství UNESCO a kde rytmus dne udává mohutný příliv a odliv. Zde se nacházejí ostrovy Sylt, oblíbený nejen u německé smetánky, Föhr, či Nordstrand.

Křídové útesy v NP Jasmund na Rujáně

Křídové útesy v NP Jasmund na Rujáně

Na pobřeží Severního moře a na východofríských ostrovech je dnes také řada vyhlášených rekreačních letovisek. Krajina je zde typicky přímořská, se severským nádechem. Úžasné jsou písečné duny, široké a nekončící bělostné pláže přecházející v rozlehlé pastviny, kde se prohánějí stáda ovcí.

Pláž na ostrově v Severním moři

Pláž na ostrově v Severním moři
 

Už víte, kam vyrazit? Další inspiraci najdete na: www.germany.travel

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Přáli byste si navštívit tuto lokalitu? Stačí si vybrat.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín