Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Připravte si pizzu jako z italské pizzerie

Italská pizza

Italská pizza

Vrátili jste se z dovolené v Itálii a zastesklo se vám po dokonale křupavé pizze? Nebo jste kuchařští začátečníci a láká vás jednoduchá příprava a zaručeně dobrý výsledek? Já jsem se rozhodla proniknout do tajů přípravy italského národního stříbra po rozhovoru s mým italským kamarádem, který nedokázal skrýt zděšení nad mou pizzou, připravenou z kupovaného listového těsta. Přiznávám, nejednalo se o žádný gastronomický skvost a tak jsem s povděkem přijala pár dobrých rad a vrhla se do přípravy té pravé italské pizzy.

Těsto na pizzu musí být super tenké, uprostřed vláčné a na okrajích správně křupavé. Tento zázrak vykouzlíte s minimem ingrediencí, z nichž tou nejdůležitější je čas. Když dopřejete těstu dostatek času (minimálně 24 hodin ), získá dokonalou vláčnost a typickou chuť. Správně uleželé těsto se dobře zpracovává a po pár pokusech už si ho možná i prohodíte nad hlavou (já to raději nezkouším). Přebytky si můžete uložit do mrazáku třeba pro strýčka Příhodu.

Na přípravu dokonalého těsta na pizzu budeme potřebovat:

  1. 1 000 g mouky (na mouce nešetřete a hned napoprvé si kupte tu s označením 00 Extra, jen s ní totiž dosáhnete té správné struktury)
  2. 600 ml teplé vody
  3. 2 lžičky mořské soli
  4. 10 g čerstvého droždí
  5. olivový olej extra virgine
  6. 2 lžičky cukru

A můžeme se vrhnout do práce: 

Příprava pizzy

Příprava pizzy

  1. Do hluboké misky si rozdrobíme droždí. Ideální je, když jej necháme chvilku mimo chladničku aby mělo pokojovou teplotu. Zalijeme jej vlažnou vodou. Přidáme cukr, sůl a olivový olej a necháme nejméně půl hodiny odpočívat.
  2. Na pracovní plochu vysypeme mouku a uděláme do ní důlek. Tekutou směs vlijeme do důlku a začneme zpracovávat těsto.
  3. K hnětení těsta můžete využít také kuchyňského robota, ale pravá neapolská pizza se zadělává zásadně ručně. Hnětení by mělo trvat nejméně 5 minut. Hotové těsto má být středně tuhé a nemělo by téct.
  4. Výsledné těsto si rozdělíme na tři koule, potřeme je olivovým olejem a zabalíme do potravinářské fólie.
  5. Po 24 hodinách v přítmí chladničky vyndáme těstové koule a necháme je ještě hodinu odpočívat při pokojové teplotě.
  6. Rozehřejeme troubu na 250 °C . Čím rychleji pizzu upečeme, tím bude křupavější.
  7. Pomocí válečku vyválíme co nejtenčí placky, přidáme ingredience dle chuti a položíme na plech, pokrytý pečícím papírem.
  8. Pečení bude, dle zvolených ingrediencí trvat 15 – 20 minut. Během této doby troubu neotvíráme.

Těsto už bychom měli a teď zbývá jen připravit ingredience k dochucení. Tradiční pizza by měla mít barvu italské vlajky. Červenou zastoupí rajčatová omáčka sugo, bílou buvolí mozzarella a zeleně zavoní bazalka.

Pizza v barvách italské vlajky

Pizza v barvách italské vlajky

Nedílnou součástí tradiční pizzy je červená, bylinkami vonící omáčka zvaná sugo. Můžete si jej samozřejmě koupit, ale lepší chuti dosáhnete s domácí omáčkou, připravenou z čerstvě utržených rajčat.

Nejjednodušší recept na sugo se skládá jen z těchto ingrediencí:

  • 1,5 kg oloupaných rajčat (těch nejvyzrálejších)
  • 1 mrkev
  • 1 cibule
  • 5 lžic olivového oleje extra virgine
  • čerstvá bazalka
  • česnek
  • sůl, pepř a cukr na dochucení

Oloupaná rajčata, mrkev a cibuli si nakrájíme na přibližně stejně velké kousky. Na rozpáleném olivovém oleji krátce orestujeme drcený česnek, přidáme cibuli a mrkev. Po chvilce přidáme i nakrájená rajčata a necháme dusit asi 30 – 45 minut do úplného změknutí. V hmoždíři si nadrtíme listy bazalky s olivovým olejem, pepřem, solí a trochou cukru a vmícháme je do vychladlé směsi.

Omáčka sugo

Omáčka sugo

Pokud byste chtěli načerpat inspiraci na tu nejlepší pizzu, pak zkuste navštívit třeba pizzerii Marinara v oblíbeném severoitalském letovisku Eraclea Mare. Restaurace, která na první pohled připomíná spíše řeckou tavernu nabízí ty nejčerstvější mořské plody, dokonalý servis a především vynikající pizzu. Ochutnat tady můžete i méně známé receptury, pocházející ze všech koutů Itálie. Zkuste třeba pizzu Calzone, která je přeložená na půl a jejím domovem je Apulie nebo specialitu se sádlem, rozmarýnem a cibulí z kraje Marche.

Štítek:

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín