Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Příroda, kultura a voda: dovolená v bývalé Braniborské marce

Dovolená na vodě

Dovolená na vodě

Dálava bývá někdy doslova za humny: kdo se vydá na cestu z Berlína, tomu začíná dovolená v podstatě ihned. Urbanistické hlavní město je totiž obklopeno přírodní, kulturní a jezerní krajinou Braniborska. Zpomalte a odpočiňte si. Vychutnejte si přírodu. Dopřejte si aktivní odpočinek. To je dovolená v bývalé Braniborské marce.

Pod svícnem bývá největší tma

Pravděpodobně nikde jinde v Německu k sobě nemají protiklady tak blízko jako v regionu hlavního města. Braniborsko, obepínající pulzující velkoměsto Berlín, je zelené a prapůvodní. Od berlínského City je vzdálené necelou hodinu jízdy autem. Daleké horizonty, světové kulturní dědictví a bohatá jezerní a říční krajina. Tak blízko. Tak daleko. Tak pestré: Toskánsko severu s řídce osídlenou Uckerskou markou. Mladší sestra italských Benátek, hustě protkaná říčkami, řekami a kanály Sprévského lesa.

Spreewald

Spreewald

Braniborská Arkádie s Postupimí, součástí Světového kulturního dědictví UNESCO. Bohatství překrásných zámků, rozlehlých krajinných parků a více než 1000leté historie.

Postupim

Postupim

Nedotčená příroda v dosahu metropole

Ať už se vydáte kamkoliv: dovolenou v Braniborsku strávíte vždy uprostřed zeleně! Národní park Údolí Dolní Odry, tři biosférické rezervace UNESCO a jedenáct přírodních parků - třetinu celkové rozlohy této spolkově země tvoří chráněná příroda.

Přírodní park Barnim

Přírodní park Barnim

Návštěvníkům se zde nabízí aktivní zážitky v téměř nedotčené krajině. Úzké toky Sprévy můžete pokořit stylově ve dřevěném rybářském člunu nebo sportovně v kánoi. Vydejte se na pěší túru po mokřinách a lesích vřesoviště Schorfheide. Anebo region prokřižujte na kole po cyklistických stezkách o celkové délce více než 7000 km. Podél řek Havoly, Odry a Sprévy. Až do Kodaně nebo k polským hranicím.

Stezka korunami stromů Beelitz

Stezka korunami stromů Beelitz

A pak si odpočiňte: dopřejte si wellness s lněným olejem, křišťálovými kameny a meruňkovými peckami a aromatickou lázeň ve dřevěné kádi. V termálních lázních jako například v Bad Belzig, Templin, Bad Saarow.

Saarow Therme, Bad Saarow

Saarow Therme, Bad Saarow

Země kultury

Kultura před branami Berlína. To je více než 500 zámků a panských sídel. Pruské zahradní umění a architektura. Festivaly pod širým nebem před historickými kulisami. Na hudebním festivalu Postupim Sanssouci a o Braniborských letních koncertech. Svědectví německo-německých dějin a braniborské průmyslové kultury. Ať na kole na cestě podél bývalé Zdi, na procházce po Glienickém mostě nebo při prohlídce zámku Cecilienhof.

Sanssouci, Postupim

Sanssouci, Postupim

Ráj pro vodáky

Braniborsko je se svými více než 3 000 křišťálově čistými jezery a 30 000 kilometrů dlouhou poříční krajinou spolkovou zemí s největším vnitrozemským vodním bohatstvím.

Uckermark

Uckermark

Ať už poklidně výletním parníkem anebo sportovně na wakeboardu, kánoi či hydrobiku. Houseboatem kolem zámku Rheinsberg. Plachetnicí po jezeře Scharmützelsee. Region hlavního města je modrým rájem, patřícím mezi největší areály vodních sportů v Evropě. Tak daleko. A přece tak blízko.

Dovolená na voru, řeka Havola

Dovolená na voru, řeka Havola

Další inspiraci najdete na: www.germany.travel

Bundesschule Bernau, památka UNESCO

Bundesschule Bernau, památka UNESCO

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Přáli byste si navštívit tuto lokalitu? Stačí si vybrat.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín