Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Průvodce etiketou líbání aneb Zdravice napříč kulturami

Kolik polibků se hodí na pozdrav?

Kolik polibků se hodí na pozdrav? Shutterstock

V některých zemích si lidé při seznámení třesou pravicí, jinde bývá běžné políbení na tvář. Ovšem pozor, forma a především počet polibků se v různých koutech světa liší! Jak se tedy vyhnout společenskému faux pas? Pomůže vám náš průvodce!  

Jeden polibek a dost! 

V Latinské Americe je normální pozdravit někoho, koho jste právě potkali, políbením – je to ekvivalent potřesení rukou. Jedním polibkem tedy seznámení začíná i končí v  Kolumbii, Argentině, Chile, Peru a  na  Filipínách.  

Nastavte druhou tvář 

Stojí za to vědět, kolik polibků lze očekávat. I když někdy je to pro cizince příliš složité, třeba jen ve Francii se počet dramaticky liší podle regionu: Pařížané považují za  normu dva polibky, zatímco v Provence jsou zcela běžné tři a v údolí Loiry jsou nutností polibky čtyři. Jedna pusa na  každou tvář je kromě Paříže typická pro Španělsko, Itálii, Řecko, Německo, Maďarsko, Rumunsko, Chorvatsko, Bosnu a Brazílii (ačkoli zde se  může počet lišit stejně jako ve Francii podle oblasti). Dva polibky uznávají i některé země Středního východu, ne však s opačným pohlavím. 

Sexy dovolená: S cizí ženou v cizím pokoji

Čtěte také:

Sexy dovolená: S cizí ženou v cizím pokoji

Do třetice všeho dobrého

O něco vášnivější jsou obyvatelé Belgie, Slovinska, Makedonie, Černé Hory, Srbska, Nizozemska, Švýcarska, Egypta a Ruska, kde vás čekají minimálně tři polibky. V  Rusku je  navíc doprovází přátelské medvědí objetí. Zdá se vám to příliš? Jiným zemím by to možná připadalo trestuhodně málo. Například v některých částech Afghánistánu může být polibků až osm...

Objevujte s námi svět: Vyberte si z naší nabídky zájezdů

Tváří na tvář

Ve světě se pro polibek užívají vskutku okouzlující výrazy – ve  Španělsku el  beso, v  Portugalsku beijnhos, v Brazílii beijos a na Filipínách beso-beso. Logistika je  naproti tomu poměrně přímočará: naklonit, dotknout se pravou tváří svou pravé tváře druhé osoby a pak to samé na levo. Výjimku představuje Itálie, která zahajuje il Bacio nalevo. V určitých kulturách se rty skutečně dotýkají tváře, ale není tomu tak vždy, proto buďte raději zdrženliví a proveďte pouze vzdušný polibek. Proč je to lepší? Inu,  někdo říká, že  kvůli rtěnce. Jiní pak nemají zájem o šíření choroboplodných zárodků.

Objevte ráj na zemi: 10 nejkrásnějších pláží světa

Čtěte také:

Objevte ráj na zemi: 10 nejkrásnějších pláží světa

Zrcadlení

Základ byste měli, ale co si teď počít se zbytkem těla? Pokud stojíte poměrně daleko od druhé osoby a s rukama podél boků, můžete působit rezervovaně nebo nepřátelsky. Zdravíte-li někoho, koho už dobře znáte, je přijatelné objetí. V opačném případě bude vhodnější dotknout se osoby jemně na rameni. Vůbec nejrozumnější bude, když budete zrcadlit to, co provádí druhá osoba. Opětujte pozdrav stejným způsobem a  snažte se neztuhnout kvůli tomu, že na něco nejste zvyklí. 

V Evropě i Latinské Americe jsou všeobecně přijímány polibkové pozdravy mezi dvěma ženami nebo mužem a ženou. S polibkem mezi dvěma muži, ačkoli bývá vzácnější, se setkáte v Argentině, Srbsku a v jižní Itálii. Držte na paměti, že v zemích s konzervativnějšími náboženskými hodnotami nejsou polibky mužů a žen příliš vítané. 

Štítek:

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín