Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

První dáma Francie: Katedrála Notre Dame

Symbol Paříže, Notre Dame

Symbol Paříže, Notre Dame Shutterstock

Nejkrásnější a nejstarší gotickou památkou, kterou se Paříž může pochlubit, je bezesporu katedrála Notre Dame. Najdeme ji téměř v srdci města na ostrově Cité. Vedle Eiffelovy věže je považována za symbol Paříže. Její příběh se píše už více než 850 let, pojďme si ho připomenout v zajímavostech...

  • Stavba trvala více než dvě století: Základní kámen byl položen v roce 1163 za přítomnosti papeže Alexandra III. Práce skončily v roce 1345. Současný vzhled pochází až z 19. století.
  • Katedrála pojme až 6000 osob: Notre Dame se stala místem mnoha královských slavností a historických událostí. Poslední ceremonií měla být korunovace Napoleona Bonaparte.
  • Historie nebyla příliš přívětivá: Během Velké francouzské revoluce byla katedrála vyrabována, drahé kovy na oltářích byly roztaveny a revolucionáři rozbili vystavené sochy judejských králů.

Na střeše Notre Dame bydlí včely.

Na střeše Notre Dame bydlí včely. Shutterstock

  • Quasimodo byl skutečný: Hlavní hrdina románu Victora Huga, Quasimodo z Chrámu matky boží v Paříži, údajně existoval a pracoval v katedrále v době, kdy tam docházel i spisovatel.  
  • Věže nejsou dvojčata: Jedna je vysoká 73 metrů a druhá o dva víc. Pocházejí z 19. století, stejně jako chrliči na římse architekta Viollet-le-Duca. Ti měli budovu chránit od všeho zlého, dostali ale i praktické využití: odváděli dešťovou vodu.
  • Notre Dame skrývá les: Na nejstarší dochovanou dřevěnou klenbu v Paříži padlo ve 12. století asi 52 akrů lesa. Každý paprsek je vyroben z jednoho kusu stromu. Proto se této části přezdívá Les.

Chrlič na Notre Dame s Eiffelovkou

Chrlič na Notre Dame s Eiffelovkou Shutterstock

  • Dveře pocházejí od Belzebuba: Kování bylo tak krásné a na svou dobu tak technicky dokonalé, až lidé uvěřili, že kovář Biscornet zaprodal svou duši ďáblu. Ani dnešní odborníci nedokážou vysvětlit, jak se toto dílo podařilo vytvořit.
  • Na střeše bydlí včely: V roce 2013 byl na střeše instalován včelí úl. Možná si myslíte, že med z města je znečištěný. Je tomu ale právě naopak, v Paříži se pesticidy totiž téměř nepoužívají.

Ptačí pohled na katedrálu Notre Dame

Ptačí pohled na katedrálu Notre Dame Shutterstock

  • Všechny cesty vedou k Notre Damu: Před katedrálu byl v roce 1924 umístěn Point zéro (bod nula). Bronzová hvězdice usazená do dlažby na náměstí Place du Parvis-Notre-Dame je pomyslným středem Paříže a právě od něj se měří vzdálenosti na francouzských silnicích. Mimochodem, pokud se prý na značce točíte na jedné noze, získáte srdce milovaného člověka.
  • Věž v plamenech: V pondělí 15. 4. 2019 v Paříži vypukl požár, který zničil část této slavné katedrály. Zachovány zůstaly obvodové zdi a podařilo se zachránit i cenné artefakty. Nešťastná událost zasáhla celou zemi i svět. Zajímavé je, že před 107 lety se v tento den potopila slavná loď Titanik, také to bylo pondělí...

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín