Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Schody, které stojí za námahu!

K neobyčejným místům vedou neobyčejné cesty. Pojďte se přesvědčit, že nejen místo samotné, ale i cesta k němu může být zážitkem.

Lví Skála, Sigiriya, Srí Lanka

Fandové považují Lví Skálu za osmý div světa. Ohromující skalní masiv tyčící se do výšky 200m je od roku 1982 zapsán na Seznamu UNESCO. Magicky vyhlížející Lví skála a zejména pak skalní pevnost Sigiriya patří mezi hlavní symboly Srí Lanky, zároveň se řadí mezi hlavní turistické cíle. Na vrcholu skály se nacházejí ruiny paláců, které byly vybudovány dávno před naším letopočtem. K pohádkové nádheře však vede rozsáhlé, zdánlivě nekonečné schodiště, které dá zabrat i zdatným sportovcům. Vždyť se také jedná o nejdelší schodiště na světě, jež čítá rovných 1860 schodů! Avšak vězte, že vynaložená námaha rozhodně stojí za to. Cestou narazíte na celou řadu zajímavostí - velkolepé zahrady, unikátní fresky či obrovské lví tlapy vytesané ve skále, doprovod vám při tom budou dělat volně žijící makakové. Na samotném vrcholu pak čekají široké výhledy do nádherného exotického okolí.

Sigiriya - poslední úsek cesty

Sigiriya - poslední úsek cesty

Pailon del Diablo, Baňos, Ekvádor

Pailon del Diablo neboli Ďáblův kotel je ekvádorskou atrakcí, která každoročně přiláká obrovské množství turistů z celého světa. Pozoruhodný vodopád, který je vzdálen asi 35 minut od městečka Baňos, budí dojem, jakoby byl dílem samotného ďábla. Má v sobě cosi magického i děsivého zároveň. Máte-li rádi adrenalinové zážitky, nevynechejte vstup na respekt budící řetězový most vedoucí přes řeku. Odvážlivci budou odměněni úchvatnými výhledy na okolní hory a především pak na hučící masu vody, jejíž síla a rychlost nepřestává překvapovat. 

Přinejmenším stejně zajímavé je i kamenné schodiště vedle vodopádů, které na první pohled splývá s okolní krajinou. Jednotlivé schody jsou vybudovány z obrovských, dokonale hladkých kamenů, které jsou díky přítomnosti vodopádu neustále mokré a tudíž opravdu ďábelsky kloužou.

Pailon del Diablo

Pailon del Diablo

Chand Baori, Indie

Největší a nejhlubší dochovaná studna v Indii, Chand Baori, pochází z 9. století a svým vzhledem připomíná antický amfiteátr. Kdysi představovala záchranu širokého okolí před dlouhotrvajícím suchem, které v této oblasti panovalo. V okolí studny zůstaly zachovány pozůstatky chrámu i starodávné hinduistické sochy a rytiny. Největší turistickou atrakcí je posvátné schodiště o 3500 schodech klesajících ve třech svažujících se stěnách a třinácti podlažích do hloubky třiceti metrů. Návštěvníci mají tedy celou řadu možností, jak se do třicetimetrové hloubky dostat. Teplota je dole o cca 6°C nižší než na povrchu, v parném dni tak procházka do nitra studny představuje nečekané, ale o to více vítané osvěžení, čehož využívají hlavně situace znalí místní obyvatelé.

Chand Baori

Chand Baori

Batu Caves, Malajsie

Jeskynní systém Batu Caves z vápencových skal je vzdálen cca 15km severně od centra Kuala Lumpuru. Jedná o jedno z nejdůležitějších a nejpopulárnějších hinduistických poutních míst mimo Indii. Ke vstupu do jeskyně musíte zdolat v nepředstavitelném vedru přes 270 schodů. Zaslouženou odměnou vám bude osvobozující chládek, ale hlavně velkorysý prostor hlavní jeskyně s vysokým stropem, který v sobě ukrývá zajímavou výzdobu v podobě barevných indických sošek a také malý chrám. U paty schodiště se nachází nepřehlédnutelná, monumentální zlatá socha hinduistického boha války a vítězství, Murugana. Při výstupu po schodišti dejte pozor na všudypřítomné makaky, kteří se snaží a nutno podotknout, že mnohdy úspěšně, okrást turisty o svačinu. V tomto případě se skutečně nejedná o roztomilé, přátelské opičky, proto se od nich raději držte co nejdál.

Batu Caves

Batu Caves

El Peňon de Guatapé, Kolumbie

V malebné vesničce Gatapé plné domků s barevnými fasádami se nachází hlavní lákadlo oblasti, žulový monolit El Peňon, který se tyčí do výšky více než 200 m. Oblíbené turistické místo je obklopeno vodou z jedné z největších kolumbijských nádrží. Na skálu můžete zkusit vylézt nebo vyjít po schodech umístěných ve skalní průrvě, kterých však musíte zdolat neuvěřitelných 740. Ne nadarmo se toto schodiště označuje jako jedno z nejnáročnějších schodišť pod širým nebem na světě. Asi uprostřed cesty se nachází svatyně zasvěcená Panně Marii, která slouží k odpočinku poutníků, na vrcholu samotném pak vyhlídková věž, posezení a také obchůdek se suvenýry.

El Peňon de Guatapé

El Peňon de Guatapé

Mount Huashan (Chua-šan), Čína

Mount Huashan  neboli Květinová hora je jedna z pěti posvátných taoistických hor nacházejících se v Čínské lidové republice. Svým tvarem připomíná květinu, z čehož plyne i její pojmenování. Má celkem pět vrcholů, přičemž na všechny vedou do skály vytesané schody. A jsou jich stovky. Kolem cesty upoutá zraky kolemjdoucích velké množství na řetězech zavěšených zámků, které sem věší zamilovaní doufající v nehynoucí lásku až za hrob.

Na hoře samotné se nachází celá řada taoistických chrámů, u jižního vrcholu pak nejnebezpečnější stezka na světě, tzv. Sráz tisíce stop. Troufnete si?

Mount Huashan

Mount Huashan

San Juan de Gaztelugatxe, Španělsko

Malý ostrůvek Gaztelugatxe v Baskicku se pyšní pozoruhodným klášterem San Juan de Gaztelugatxe zasvěceným svatému Janu Křtiteli. Ke svatyni, která se hrdě tyčí na vrcholu skály, vede zajímavá cesta připomínající na první pohled Velkou čínskou zeď. Až ke klášteru budete muset vyšlapat asi 241 schodů, které vám vezmou něco energie, avšak průběh i samotný cíl cesty rozhodně za tu námahu stojí. Výhledy od kláštera jsou neuvěřitelné. Dle místní legendy můžete také 3x zazvonit na zvon před klášterem a něco si přát. Učiníte-li tak, vaše přání bude splněno.

San Juan de Gaztelugatxe

San Juan de Gaztelugatxe

Angkor Wat, Kambodža

Obdivuhodný chrámový komplex Angkor Wat z počátku 12. století je nejslavnější památkou města Angkor v Kambodže. Ne náhodou je tento kambodžský symbol, jehož silueta zdobí státní vlajku, zapsán na Seznamu světového dědictví UNESCO. Majestátně vyhlížející chrám Angkor Wat je architektonickým skvostem, který v sobě ukrývá poklady dávné khmerské architektury.

Angkor Wat

Angkor Wat

Prohlídka chrámu Angkor Wat rozhodně není monotónní, v jejím průběhu nemůžete minout zajímavé schodiště se sklonem až 70 stupňů.  Některé schody jsou široké jen necelých 20 cm, vysoké i přes půl metru, výstup vám dá tedy pravděpodobně trochu zabrat. Nejzajímavější, nejnavštěvovanější a také největší památka celého areálu Angkor se každoročně potýká s obrovským zájmem turistů ze všech koutů světa. Následkem toho začínají některé pískovcové schody pod náporem tisíců dusajících nohou postupně mizet.

Schodiště v Angkor Wat

Schodiště v Angkor Wat

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín