Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Španělská Córdoba, krásné město obdivuhodných staveb

Córdoba, Španělsko

Córdoba, Španělsko

Córdoba leží na řece Guadalquivir v Andalusii v jižním Španělsku a je hlavním městem a kulturním centrem stejnojmenné provincie. Patří k vyhledávaným turistickým cílům a od roku 1984 je součástí seznamu Světového kulturního dědictví UNESCO.

Mešita a katedrála Mezquita

Mezquita

Mezquita

Córdobská Mezquita je jednou z nejpozoruhodnějších budov na světě a tím pádem i jednou z nejnavštěvovanějších památek Španělska. Každý rok navštíví impozantní stavbu spojující náboženské prvky islámu a západní kultury přibližně 1,5 milionu turistů. Mezquitu začal stavět v roce 785 emir Abd al-Rahman I. Přibližně 856 sloupů v pravidelných řadách spojují dvojité oblouky. Roku 1236 byla Mezquita přeměněna na křesťanskou katedrálu a od roku 1523 byla v jejím středu vystavěna renesanční loď s kupolí. Mezquita spojuje architektonické poklady několika epoch, včetně řecko-římských a egyptských stylů. Je také oslnivým symbolem maurské architektury.

Zájezdy do Andalusie

Palác Alcázar de los Reyes Cristianos

Palác Alcázar de los Reyes Cristianos

Palác Alcázar de los Reyes Cristianos

Pevnost křesťanských monarchů patří k hlavním dominantám města. Byla postavena v 8. století jako obydlí chalífy. Komplex budov a terasovitých zahrad získal velký význam ve středověku, kdy zde osm let pobývali katoličtí monarchové Ferdinand II. Aragonský a Isabela Kastilská. Zde také přivítali Kryštofa Kolumba, jenž měl vysvětlit své plány najít západní námořní cestu do Indie. Později, během doby inkvizic, se pevnost stala fórem a byla používána jako civilní a vojenské vězení.

Zahrady Alcázaru v Córdobě

Zahrady Alcázaru v Córdobě

V roce 1931 byl Alcázar vyhlášen za historickou architektonickou památku a od roku 1984 je královský palác světovým kulturním dědictvím. Uvnitř se nalézá několik působivých starobylých artefaktů, včetně římských sarkofágů z 3. století. Hlavním lákadlem jsou bezesporu nádherné dvorní zahrady s krásnými fontánami a zastřiženými živými ploty. Tvrz je obklopena mohutnými zdmi se čtyřmi věžemi. Nedaleko paláce najdete chalífovy lázně, královské stáje, synagogu, katedrálu, bránu Almodóvar aj.

Nejkrásnější pláže Andalusie

Čtěte také:

Nejkrásnější pláže Andalusie

Staré židovské město Judería

Staré židovské město Judería

Staré židovské město Judería

Historické centrum Córdoby si dodnes zachovává své jedinečné kouzlo. Bývalá židovská čtvrť, tzv. Judería, ukrývá poklady maurské architektury a je domovem některých nejkrásnějších památek ve městě. Můžete obdivovat pěkné bílé domy a nádherné balkony nebo nádvoří přeplněná barevnými květy. Judería s typickým andaluským bludištěm uliček je dost možná nejvýznamnějším a nejkouzelnějším místem ve městě. V roce 1984 byla celá prohlášena za světové kulturní dědictví. Platila za velmi intelektuální a kulturní centrum celého regionu.

Torre de la Calahorra

Torre de la Calahorra

Navštivte zdejší synagogu, muzeum býčích zápasů, starý maurský trh nebo starověký římský most, v jehož středu se nachází socha archanděla Rafaela, patrona Córdoby. Mnozí lidé se u ní zastavují ke krátké modlitbě nebo při ní zapalují svíčky. Na vnějším konci mostu stojí středověká věž Torre de la Calahorra, nejstarší obranná budova ve městě.

Cestujte bez obav: Nové připojištění vás chrání před potížemi s Covid-19

Zříceniny palácového města Medina Azahara

Medina Azahara

Medina Azahara

Zbytky honosného palácového města, známého též jako Medinat al-Zahra, z 10. století stojí přibližně 8 km západně od Córdoby. Právě tady můžete nasávat někdejší slávu a velkolepost města. Medina Azahara byla postavena na třech velkých terasách na jižním svahu, na ploše více než 110 hektarů. Kroniky svědčí o její mimořádné kráse. Záznamy zmiňují zlatý salon a trůnní sál zdobený slonovinou, mramorem, zlatem a četnými klenoty. Od roku 1923 byly pozůstatky města prohlášeny za chráněné historické místo.

Zříceniny palácového města Medina Azahara

Zříceniny palácového města Medina Azahara

Dokonce i v dnešní době jsou části slavných obrazů, sloupů a zdí v relativně dobrém stavu. V 90. letech 20. století proběhlo restaurování dvou salonů a obnova by měla postupně pokračovat. Od jara 2017 nabízí Medina Azahara také noční návštěvy, při nichž lze obdivovat pěkně osvětlené cesty a zahrady. 

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín