Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Švédská FIKA pro začátečníky

Při návštěvě Švédska je téměř jisté, že se setkáte s pojmem FIKA (čtěte dlouze, tedy fíííka, jinak tomuto slovu dáte zcela jiný význam, než o jakém se zde bavíme). Rozhodně se však nelekejte, co že to po vás místní chtějí, nejedná se o nic nepříjemného – právě naopak.

Švédská fika

Švédská fika

Nikdy není na škodu zpříjemnit si den

A o co že se vlastně jedná? Pod tímto pojmem si představte to nejhezčí, co vás během dne může potkat – jde o čas vyčleněný na setkávání s přáteli, většinou u kávy a něčeho dobrého na zub. Při takovémto neformálním setkání se nejen dobře občerstvíte, ale uvolněně konverzujete a den je hned příjemnější. Události tohoto typu jsou ve Švédsku tak důležité, že slovo představuje nejen podstatné jméno, ale rovnou i sloveso.

Možná si někdo řekne, že se jedná jen o výmysl místních zaměstnanců, aby mohli během dne odběhnout na kávu a něčím ji také odůvodnit, ale není tomu tak. Slovo fika má i svou vlastní historii a původ. Poprvé se tento pojem objevil již v 19. století, jednalo se o humornou variantu slova „kaffi“, tehdejšího hesla pro přestávku na kávu. Přeformulováním písmen tak vznikla právě fika a to nejen jako slovo, ale rovnou jako společenská tradice oslavující volný čas a požitek z dobré kávy a dezertu.

Nikdy není na škodu zpříjemnit si den

Nikdy není na škodu zpříjemnit si den

Pravidla jsou jednoduchá

Nyní, když už známe základní princip této tradice, pojďme si představit několik pravidel, které se při fika dodržují:

  1. Fika je zde pro všechny a v jakoukoli dobu. Je tedy jedno jestli se rozhodnete pro dýchánek s kávou ihned po ránu na probuzení, po obědě jako sladkou tečku, nebo až k večeru. Nenuceně konverzovat navíc může kdokoli s kýmkoli a tak se nemusíte bát, že byste například do společnosti nezapadli. Nezvyklé pak není popíjení kávy v práci, útulné kavárně, v přírodě, či u někoho doma.
  2. Servírovaná káva by vždy měla být tak akorát – to zde znamená ani příliš silná, ale na druhou stranu ani příliš slabá. I pro tento vyhovující stav kávy mají Švédové svůj vlastní název, jedná se o slovo LAGOM.
  3. A protože jsme si již řekli, že ke kávě neurazí nějaký ten zákusek, i na ně se vztahují určitá pravidla. V ideálním případě hostitel servíruje sedm druhů zákusků, aby bylo trochu z čeho vybírat. Tohoto ideálního počtu druhů nemusí být dosaženo vždy, ale je třeba mít a paměti, že pokud nabídnete hostům méně než tři druhy zákusků, budou vaše schopnosti hostitele považovány za velice nevkusné.
  4. Další bod zahrnuje škálu témat, která je vhodné na podobné sešlosti probírat. Ani zde nejsou pravidla nijak striktní, hovor tedy můžete vést na jakékoli téma. Skvělým tipem zde může být odvětví, které je ve Švédsku stále velmi aktuální a také oblíbené a tím není nic jiného, než počasí.
  5. Poslední důležité pravidlo si přečtěte opravdu pozorně, abyste se při obdobné události neztrapnili. Pokud je na talířku poslední kousek zákusku, je jedno, jak velkou na něj máte chuť – nikdy ho nejezte! No a jestli vám tento kousek bude nabídnut, zdvořile odmítněte, jinak se na vás ostatní budou koukat jako na nevychovance.

Pokud si vybavíte těchto pět pravidel, můžete si být jisti, že vše proběhne v pořádku a vy se skvěle pobavíte.

Ke kávě i něco na zub

Ke kávě i něco na zub

Efektivita práce se nemění

Když si dáte takovou pauzu řekněme dvakrát během pracovního dne, zabere to poměrně velkou část vaší pracovní doby, což by se na první pohled mohlo jevit jako velice neefektivní chování v očích vašeho zaměstnavatele. Věřte tomu nebo ne, ale funguje to právě naopak. Nejenže efektivita práce zaměstnanců neklesá, dle některých provedených výzkumů dokonce roste. A důvod je velice prostý – jak jste již četli výše, na kávě se sejdou různé skupiny lidí. V zaměstnání to tedy znamená, že se na jednom dýchánku sejdou zaměstnanci i se svými nadřízenými a stihnou probrat nejen soukromé záležitosti, ale zároveň jim fika slouží jako taková neoficiální porada. Tento styl pomáhá šetřit čas a obě strany si neformálnost a příjemnou atmosféru porad nemohou vynachválit.

Fika i v práci

Fika i v práci

Kvůli přestávce na kávu nemusíme jezdit tak daleko

V posledních letech se podobné pauzy rozmáhají i v okolních zemích. Na Slovensku se například takovému posezení říká „bratislavská kavárna“ a některá místa na počest podobných oslav volného času vytvořila speciální nabídku zákusků. Jestli se tedy budete pohybovat například po Štrbském plesu, můžete navštívit oblíbený Grand Hotel Kempinski High Tatras, kde je nabídka dezertů velmi lákavá. Svým způsobem si však většina zemí dokáže vytvořit podobnou tradici – krásným příkladem je například italská siesta, či oblíbené sešlosti u dobrého vína ve Francii. Když už si stát vytvoří i své vlastní slovo symbolizující volný čas, hodně to o něm vypovídá, volného času si zde umí opravdu vážit a využívají ho vždy co možná nejpříjemněji. 

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín