Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tak chutná léto aneb Nejpopulárnější světové saláty

Pár v restauraci

Pár v restauraci Shutterstock

Dnešek, tedy 12. 6. je celosvětově zasvěcen Dnu čerstvé zeleniny. A právě svěží saláty jsou jídlem jako stvořeným na léto a v parných dnech jim zpravidla dají šanci i ti, kteří se po zbytek roku zelenině spíše straní. Pojďte se s námi podívat na zoubek těm nejznámějším světovým salátovým variacím!

Šopský salát

Šopský salát

Šopský salát Shutterstock

Legendární „šopák“ najdete na jídelním lístku v každé druhé české restauraci. A těžko byste v našich luzích a hájích hledali někoho, kdo ho někdy neochutnal. Jeho kolébkou je Bulharsko, ale oblibu si získal na celém Balkáně a ve střední Evropě. Původní recept obsahuje okurky, rajčata, papriky, cibuli, olivový olej a ovčí sýr feta (ta bývá nahrazována balkánským sýrem). Žádný Bulhar pak do Šopského salátu nezapomene přidat koření Čubrica, které mu dodá správný říz. Otcem gastronomického zázraku byl kuchař jménem Petar Dojčev a letos jídlo oslaví své 68 narozeniny. Suroviny byly vybrány s ohledem na to, aby připomínaly bulharskou státní vlajku.

Zájezdy do Bulharska

Niçoise

Salát Niçoise

Salát Niçoise Shutterstock

Francouzský salátový elegán má v rodném listu město Nice. O tom, že se jedná o kuchařský fenomén, svědčí fakt, že první zmínka o něm se datuje v dochovaném receptu z roku 1903. V salátu tradičně nesmí chybět čerstvá rajčata, vejce uvařená natvrdo, ančovičky, tuňák, olivový olej a lokální olivy. V průběhu let vznikla řada moderních variant, ve kterých se objevují vařené brambory, fazolové lusky, šalotka, citron a další ingredience. Mnozí Francouzi, kteří jsou známí svou národní kulinářskou hrdostí, však inovativní úpravy odsuzují, a dokonce je označují za svatokrádež. Ať tak, či onak, nejvíc si pravý Niçoise vychutnáte pří západu slunce na francouzském pobřeží.

Zájezdy do Francie

Caprese

Salát Caprese

Salát Caprese Shutterstock

Italská kuchyně se vyznačuje jednoduchostí a důrazem na kvalitní suroviny. Ztělesněním této definice je salát Caprese. Nápaditá kombinace plátků rajčat, mozzarelly, bazalky a olivového oleje je často využívána jako předkrm, ale vychutnáte si ho například i jako lehkou večeři. Ve své domovině bývá označován jako Insalata Tricolore, protože obsahuje všechny tři barvy italské vlajky. Jeho kořeny se nacházejí na ostrově Capri a jedna z nejvěrohodnějších pověstí o vzniku této lahůdky praví, že si ho v poválečném období poprvé připravil zdejší zedník, ve kterém se jednoho dne probudil patriot a chtěl si připomenout svou zemi. Jedno je však jisté, přesně takhle chutná italské léto!

Zájezdy do Itálie

Pipirrana

Salát Pipirrana

Salát Pipirrana Shutterstock

Španělská salátová kráska pochází ze slunné Andalusie. Samotný recept je dokonale jednoduchý, svěží a suroviny na něj máte pravděpodobně i ve své lednici. Stačí smíchat na malé kousky nakrájená rajčata, křupavé okurky, cibuli, případně i zelenou papriku a vše zalít zálivkou z vinného octa, olivového oleje, cukru a soli. Na jazyku se vám rozehraje dokonalá symfonie chutí, kterou si můžete užít jen tak, nebo ji doplnit grilovaným masem či rybou. Původně se kvůli dostupnosti surovin jednalo o jídlo španělských dělníků, dnes však Pipirranu najdete i na jídelních lístcích těch nejluxusnějších restaurací, a to prakticky po celém jihu Pyrenejského poloostrova. Vychutnat si tuhle vitamínovou bombu pod žhavým španělským sluncem můžete i vy!

Zájezdy do Španělska

Som Tam

Salát Som Tam

Salát Som Tam Shutterstock

Překvapivě lahodný a pikantní mix nezralé papáji zpravidla obsahuje i mrkev, oříšky, sušené krevety, rajčata, citronovou šťávu, rybí omáčku a chilli. Jeho mekkou je Thajsko a ve zdejších domácnostech a bistrech byste na tuhle pochoutku našli asi stejné množství variací, jako u nás na svíčkovou omáčku. Thajci jsou zvyklí s chilli nešetřit, ale v restauraci samozřejmě narazíte i na daleko mírnější verzi pro turisty. Kořeny Som Tam sahají do okolních zemí, a tak si ho v různých obměnách vychutnávají i v Laosu, Kambodži či Vietnamu. Až na tuhle gastronomickou perlu narazíte na své dovolené v Thajsku vězte, že rozhodně stojí za ochutnání. Máme ale jedno varování, chuť Som Tam je silně návyková, ostatně stejně jako zbytek thajské kuchyně.

Zájezdy do Thajska

Řecký salát

Řecký salát

Řecký salát Shutterstock

Podle názvu asi nikoho nepřekvapí, že zeleninový zázrak se zrodil v Řecku, zemi antických bohů, zlatavých pláží a famózní kuchyně. Smíchejte hrubě nasekané kusy rajčat, nakrájené okurky, plátky cibule, olivy, sýr feta a olivový olej a vznikne vám jídlo, které má v sobě přímo hmatatelnou atmosféru letních dnů a šplouchání moře. V podstatě se jedná o čítankový příklad toho, že když máte skvělé suroviny, není potřeba žádné velké vaření. V zemi původu se salátu říká Horiatiki a kořeny zeleninového mixu sahají hluboko do minulosti. Legendy říkají, že jídlo vynalezli rolníci a zemědělci a s postupnou oblibou Řecka jako turistické destinace, se salát dostal i na talíře obyvatel jiných zemí a kontinentů.

Zájezdy do Řecka

Coleslaw

Salát Coleslaw

Salát Coleslaw Shutterstock

Znáte z říše salátů něco víc amerického, než je Coleslaw? Strouhaná dobrota ze zelí, mrkve, celeru a cibule, kterou obalí zálivka z majonézy, smetany a octu se nejlépe kombinuje s kuřecími křidélky či hot dogem. Právě tohle spojení vás alespoň v duchu přenese do bistra někde uprostřed New Yorku. Pokud jste si však tipovali, že vynález zeleninové lahůdky mají na svědomí Američané, jste na omylu. Slovo Coleslaw pochází z holandského slova ''koolsla'', což je zkrácenou verzí od ''koolsalade'', v překladu znamená přesně to, co to je, tedy zelný salát. Do Spojených států ho přivezli nizozemští přistěhovalci už okolo roku 1785. Vsaďte se, že až budete v letní grilovací sezóně potřebovat parťáka k masu, který svou chutí nikdy nezklame, Coleslaw vám vytrhne trn z paty!

Zájezdy do Holandska

Tabouleh

Salát Tabouleh

Salát Tabouleh Shutterstock

Lehce orientální, voňavý a plný bylinek. Takový je Tabouleh, libanonský zeleninový klenot patřící k salátovým oblíbencům na celém Blízkém východě. Jestli jste s ním ještě neměli tu čest tak vězte, že se neobejde bez bulguru, cibule, rajčat, okurky, citronu, olivového oleje a na naše poměry opravdu velkého svazku bylinek v podobě máty a petržele. Ty jsou totiž jeho poznávacím znamením. Chuť je překvapivě harmonická a svěží, a proto si snadno získal nadšené fanoušky třeba i v našinci oblíbeném Turecku, či Řecku, kde se jím jídelní lístky jen hemží!

Zájezdy do Turecka

12.06.2023 Invia

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín