Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tradiční vánoční jídla ve světě

Na českých štědrovečerních stolech má své místo rybí polévka a smažený kapr s bramborovým salátem. Jaké pokrmy se ale pro tuto příležitost připravují v jiných zemích? Samé dobroty! Některé z nich si můžeme společně představit, ale pozor – zaručeně se vám začnou sbíhat sliny!

Anglický vánoční pudink

Angličané doplňují štědrovečerní menu zvláštním ovocným koláčem. Přísady zahrnují sušené ovoce, ořechy a koření. Saturací alkoholem (brandy nebo whisky) a nahříváním je dezert přeměněn ve vánoční puding. Před podáváním se znovu vaří, polévá brandy a zapaluje. Někdy se do něj zapéká mince pro štěstí.

Anglický vánoční pudink

Anglický vánoční pudink

Vánoční poleno z Francie

Při francouzské vánoční hostině nesmí chybět šampaňské a předkrm v podobě uzeného lososa, humra, ústřic, foie gras nebo slaných palačinek. Jako hlavní chod poslouží pečená husa nebo krůta s kaštany. Oblíbeným dezertem je piškotová roláda se svěžím máslovým krémem, které se říká vánoční poleno. Francouzi ji zdobí tak, že opravdu vypadá jako kousek dřeva. Navíc ji krášlí marcipánové houby a poprašek moučkového cukru.

Francouzské vánoční poleno

Francouzské vánoční poleno

V Itálii na Vánoce samozřejmě těstoviny!

Klasická italská hostina se pořádá na Boží hod a skládá se z těstovin, pečeně a šumivého vína. Na jihu země se konzumuje hlavně opékané jehněčí maso. Tradičním dezertem je populární panettone, sladký chléb s rozinkami a kandovaným ovocem podávaný s krémem z mascarpone. Je obvykle asi 12 až 15 cm vysoký a měl by vážit zhruba 1 kg. Podělí se o něj celá rodina.

V Itálii nechybí těstoviny ani o Vánocích

V Itálii nechybí těstoviny ani o Vánocích

Pozdní štědrovečerní španělská večeře

Španělé podávají vánoční večeři kolem jedenácté hodiny v noci. Pochutnávají si na tapas s různými druhy sýrů, uzenin a zeleniny. Oblíbená je i polévka s plody moře. Hlavní chod představují úhoři, krevety a pečené ryby s přílohou z bílého chřestu. Dalším tradičním jídlem je sušená šunka jamón. Jako dezert se podávají marcipánové sušenky a hranolky obalené v cukru a skořici, známé coby churroz. Používá se také nugát nebo turrón, sladká směs medu, cukru, vaječných bílků a mandlí (podobná tureckému medu).

Španělský turrón

Španělský turrón

Speciální vánoční portugalský koláč

Portugalci připravují na Vánoce tzv. koláč krále, Bolo-rei. Je to vlastně něco jako náš mazanec s cukrovou polevou a kousky kandovaného ovoce. Pojí se s ním řada zvyků, např. se do něj při pečení dává jedna fazole a jeden malý dáreček v pečicím papíru. Kdo ve své porci najde fazoli, musí koláč upéct příští rok. Kdo najde dárek, může si ho nechat.

Bolo rei

Bolo rei

Tradiční vánoční řecké dobroty

V Řecku se na Vánoce podává zpravidla jehněčí nebo vepřové maso, po němž následuje baklava, klasické řecké pečivo s nasekanými oříšky, medem nebo sirupovou omáčkou. Je nutností ve většině řeckých domácností, a to nejen během svátků.

Řecká baklava

Řecká baklava

V Peru vítězí krocan

Peruánci se neobejdou bez krocana nadívaného čerstvým ovocem. Servírují k němu jablečnou omáčku, salát a tzv. tamales, kukuřičné listy vařené v páře a plněné mletým masem či zeleninou. Sladkou tečkou na závěr bývá ovocný koláč nebo marcipán.

Pečený krocan s ovocem

Pečený krocan s ovocem

Rozmanité vánoční chutě Brazílie

Nabídka vánočních jídel v Brazílii obsahuje talíř šunky, pečenou krůtu, někde i pečené vepřové a rybí maso, ochucené česnekem, rýží, čerstvým salátem, bramborovým salátem nebo ovocem. Jako dezert se podává citronový nebo ořechový koláč, čokoládový dort a panettone.

Vánoční tabule v brazilské rodině

Vánoční tabule v brazilské rodině

Veselá ovocná Jamajka

Proslulým vánočním pokrmem Jamajky je ovocný dort. Sušené ovoce se nechá namočit do červeného vína a rumu měsíc před Vánocemi, takže koláč je pak velmi vlhký a doslova nabitý alkoholickými příchutěmi. Nu, Jamajčané rozhodně vědí, co je dobré.

Ovocný dort z Jamajky

Ovocný dort z Jamajky

Japonsko nedá dopustit na KFC

25. prosince se v Japonsku podává bílý houbovitý dort se smetanou a jahodami. Od sedmdesátých let, po úspěšné reklamní kampani, se pro Japonce stalo obvyklým vánočním pokrmem smažené kuře z KFC. Objednávají si ho dokonce až dva měsíce předem.

Japonský vánoční dort s jahodami

Japonský vánoční dort s jahodami

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín