Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ulička, střed nebo okno? Které místo si vybrat v letadle?

Etiketa v letadle

Etiketa v letadle Shutterstock

Věděli jste, že vaše povinnosti a nároky během letu se liší v závislosti na tom, jaké sedadlo si zvolíte? Cestující u okénka může rozhodovat o tom, kdy zatáhne roletu. Člověk v uličce má zase na starost tlačítko volání. Vše samozřejmě záleží na domluvě, slušném jednání a ohleduplnosti k potřebám ostatních...

U okna

Sedadlo u okénka

Sedadlo u okénka Shutterstock

Se sedadlem u okénka přicházejí četné výhody. Získáte konečnou kontrolu nad tím, co se bude dít se stínítkem. Když se budete chtít kochat krajinou, odtáhnete si ho. Jakmile vás začne rozptylovat slunce, můžete jej naopak stáhnout. S mocí však přichází i zodpovědnost. Pokud si všimnete, že váš soused je oslněn a nemůže se třeba v klidu dívat na obrazovku, měli byste mu vyjít vstříc a nechovat se hrubě. Nebo v případě, že si cestující v uličkách a na prostředních sedadlech chtějí vyfotit, jak letadlo přistává, měli byste se zdvořile naklonit a udělat tento drobný ústupek. Jestliže sousedé chtějí, aby okénko bylo zatažené doprostřed nebo úplně, je to v pořádku. Ale měli by se vás nejprve zdvořile zeptat – nemohou se jen tak natáhnout a zařídit se podle svého, stejně jako vy byste například neměli bez varování přelézat přes ostatní, když potřebujete na toaletu.

Rozleťte se s námi do světa

Přesně mezi

Prostřední sedadlo

Prostřední sedadlo Shutterstock

Sedět na prostředním sedadle je trochu jako být prostředním dítětem v rodině. Hrajete roli vyjednavače celého řádku sedadel. Chcete-li, aby se roleta na okénku stáhla nebo vytáhla, musíte se dovolit. Pokud tudy náhodou putuje nápoj až na nejvzdálenější sedadlo, měli byste se pokusit alespoň trochu pomoci s předávkou. Co máte však pevně v rukou, je konverzace – záleží zcela na vás, zda se budete bavit se svými sousedy a jaký tón konverzace nastavíte. Vaším právem je zároveň pomyslně zabouchnout dveře všem rozhovorům a nasadit si sluchátka. Co se týče způsobu sezení, kolena by měla zůstat u sebe – žádný manspreading, prosím! Tento způsob sezení se široce roztaženýma nohama způsobí, že neoprávněně zaberete více než jedno sedadlo. Nic příjemného pro vaše sousedy! Ale nebojte, i vy máte nárok na pohodlí. Na loketních opěrkách po obou stranách si rozhodně trvejte.

Nejkrásnější pláže ostrova Mauricius

Čtěte také:

Nejkrásnější pláže ostrova Mauricius

V uličce

Sedadlo do uličky

Sedadlo do uličky Shutterstock

Největší povinností každého, kdo se posadí do uličky, je vstřícně vstát a nechat projít sousedy. Nezáleží na tom, zda už jste vstali třicetkrát předtím (mimochodem, trocha pohybu během dlouhého letu člověku jen prospěje). Navíc jste omezeni pouze na jednu opěrku na straně uličky. A pokud si toužíte natáhnout nohy, neměli byste je vkládat do uličky. Letušky se tudy pohybují s nápojovým vozíkem, takže by do vás mohly snadno vrazit, podobně jako kdokoliv, kdo prochází uličkou na toaletu a zpět. Sedíte-li v uličce, znamená to také, že máte nejblíže k tlačítku volání. A pravděpodobně si nepřejete, aby se přes vás někdo natahoval. Vaším dalším klíčovým úkolem tedy je stisknout tlačítko v případě, že někdo bude něco naléhavě potřebovat. Tím ovšem není myšleno, že chcete dolít pití. Umíte si představit ten chaos, kdyby to tak dělal každý? Tlačítko není žádný vyzváněcí sluha, jehož stiskem k sobě přivoláte letušku kvůli každému rozmaru. Zároveň to však není knoflík pro stav nouze, který smíte zmáčknout pouze v případě, že váš soused právě dostává infarkt. Jeho důležitost tkví někde mezi těmito dvěma případy. Jestliže něco potřebujete opravdu neodkladně, můžete si jím letušku samozřejmě zavolat. Jen se to snažte nedělat před první letovou službou a hlavně ne každou chvíli. Buďte trpěliví. Letušky mají spoustu jiné práce, ale určitě dříve či později přijdou a ochotně vám vyhoví.

Štítek:

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín