Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vydejte se na Albánskou riviéru: Představujeme letovisko Ksamil u Jónského moře

Dovolená u moře v Albánii

Dovolená u moře v Albánii Shutterstock

Malebné letovisko Ksamil je situováno na samém jihu Albánie, nedaleko hranic s Řeckem. Masovým turismem zatím neobjevené středisko, s krásnými plážemi, omývanými průzračně čistými vodami Jónského moře si zamilují rodiny s malými dětmi, páry i vyznavači individuálního cestování.

Letecký pohled na ostrovy v letovisku Ksamil

Letecký pohled na ostrovy v letovisku Ksamil Shutterstock

Balkánský stát Albánie mělo v minulosti v hledáčku jen malé procento turistů, toužících po klidné dovolené s autentickou atmosférou uprostřed panenské přírody. A právě určitá izolovanost země právě teď skýtá velkou příležitost k objevování. Můžete se těšit na okouzlující pobřeží, dlouhé písčité pláže i romantické zátoky, které nejsou přeplněné ani v hlavní turistické sezóně. Pojmenování Ksamil nese jedno z nejoblíbenějších letovisek, ale také celý poloostrov a čtyři malé ostrůvky, zdobící přilehlý záliv. Celá oblast je napojena na kanál Vivar, který spojuje slanou lagunu Butrinského moře s Jónským mořem. Právě atraktivní poloha, jež dala celému pobřeží příhodnou přezdívku Albánská riviéra, činí z letoviska Ksamil ráj plážových radovánek.

Zájezdy do Albánie

Ksamil je v albánštině známý jako Ksamili či v řečtině Examilio (Εξαμίλιο). Všechny tyto názvy získalo městečko až po roce 1960. Původně se tu nacházela vesnička Heksamilion, jejíž obyvatelé se živili především chovem koz a ovcí. Během obnovy tu byly vysazeny olivové háje a rozrostla se i zástavba. Díky atraktivní poloze na pobřeží si na přelomu tisíciletí získávalo místo stále větší pozornost. Centrum Ksamilu dnes tvoří několik obchůdků s potravinami i zbožím denní potřeby, celá řada stylových kaváren, restaurací i cukráren. Pro návštěvníky je tu k dispozici vše, co potřebují pro pohodovou dovolenou u moře. Vyznavači rušného nočního života a milovníci historie obvykle míří do nedalekého města Saranda.

Nejkrásnější pláže v Albánii

Pláž v letovisku Ksamil, Albánie

Pláž v letovisku Ksamil, Albánie Shutterstock

Pobřeží, lemující letovisko Ksamil nabízí hned několik typů pláží, které jsou považovány za nejkrásnější v Albánii. Můžete si volit mezi pečlivě udržovanou hlavní pláží, skrytými zátokami i plážičkami na nedalekých ostrůvcích. Součástí plážového servisu jsou stylové bary, restaurace i lehátka se slunečníky. Představíme vám ty nejlepší z nich.

Pláž Lori

Pláž Lori v Ksamil, Albánie

Pláž Lori v Ksamil, Albánie Shutterstock

Oslnivě bílý písek zvolna přecházející do tyrkysově modrého moře. Tato pláž je jako vystřižená ze stránek turistických původců. Pozvolný vstup do moře vytváří ideální podmínky pro rodiny s malými dětmi i méně zdatné plavce. Návštěvníkům jsou k dispozici lehátka a slunečníky (za poplatek). Pláž se těší velké oblibě místních i turistů, v hlavní sezóně tak může být poměrně přeplněná.

Divoká krása Albánie

Čtěte také:

Divoká krása Albánie

Pláž Bora Bora

Pláž Bora Bora v Ksamil, Albánie

Pláž Bora Bora v Ksamil, Albánie Shutterstock

Velmi populární, pečlivě udržovaná pláž, potěší kosmopolitní atmosférou, jemným zlatavými pískem i průzračně čistým mořem. Samozřejmostí je plážový servis i dostatek místa pro deky či ručníky. Velkou výhodu představuje dobrá dostupnost z centra letoviska.

Pláž Ksamilit

Pláž Ksamilit v Ksamil, Albánie

Pláž Ksamilit v Ksamil, Albánie Shutterstock

Půvabná pláž je velmi oblíbená, podobně jako pláže Bora Bora a Lori. Své příznivce si získává i přes větší vzdálenost od centra letoviska. Okouzluje jemným bílým pískem, sluncem prohřátými vodami Jónského moře i výhledem na řecký ostrov Korfu. Zvláště romantickou atmosféru mají zdejší západy slunce. Obvykle tu ani v letních měsících nebývá velké množství lidí.

Dovolená v Albánii

Zátoka The Last Bay

The Last Bay v Ksamil, Albánie

The Last Bay v Ksamil, Albánie Shutterstock

Toužíte-li po klidném odpočinku na pláži, pak je zátoka The Last Bay ideální volbou právě pro vás. Oproti svým populárnějším protějškům tu najdete hrubší písek, ale moře je stejně průzračné a plné života. Příjemným bonusem je dostatek soukromí i poklidná atmosféra.

Pokud jste zvědaví, co dalšího vám pobřeží v okolí letoviska Ksamil nabízí, prozkoumejte také:

  • Gijri i Hartës
  • Pláž Stela
  • Pláž Poda

Aktivity v letovisku

Projížďka člunem v Ksamil, Albánie

Projížďka člunem v Ksamil, Albánie Shutterstock

K nejoblíbenějším aktivitám v letovisku Ksamil patří bezpochyby opalování na pláži a vodní radovánky. Kdyby vás omrzela pestrá nabídka vodních sportů, pak je tu pro vás k dispozici bohatá nabídka aktivit i fakultativních výletů.

Návštěva přilehlých ostrovů

Krásu letoviska umocňují čtyři malé ostrovy, z nichž dva se nacházejí v těsné blízkosti pobřeží a zkušení plavci k nim mohou i doplavat a dopřát si chvilku naprostého soukromí. Dva vzdálenější ostrovy jsou přístupné lodí nebo šlapadlem. Na malých plážičkách si můžete uspořádat piknik a po celý den si užívat moře.

Šnorchlování

Toužíte-li objevit tajuplný svět pod mořskou hladinou, pak si nezapomeňte do kufru přibalit šnorchl nebo si jej spolu s brýlemi zakoupit v některém z místních obchodů. Pozvolný vstup do moře i průzračně čistá voda zajišťuje ideální podmínky pro šnorchlování. Téměř u břehu vás okouzlí hejna pestrobarevných rybek i dalších obyvatel podmořského světa.

Projížďka člunem

Střediska vodních spotů nabízí možnost pronájmu šlapadel, loděk i člunů. Budete tak mít ideální možnost vychutnat si sytou modř Jónského moře i výhled na panorama zalesněných ostrůvků v pozadí.

Paddleboarding

Masově oblíbený sport si našel cestu i do albánského letoviska. Populární aktivitu si tu užijete díky četným půjčovnám paddleboardů a dalšího příslušenství. Zkuste doplout k některému z ostrovů nebo se jen nechte unášet vlnami a užívejte si všudypřítomnou krásu.

Vodní skútr

Toužíte po troše akce? Žádný problém, stačí si půjčit vodní skútr a rozjet se po hladině moře s větrem o závod. Zažijete špetku vzrušení během objevování liduprázdných zátok a užijete si koupání na otevřeném moři.

Výlet za mušlemi

Albánská kuchyně je vyhlášená vynikajícími pokrmy z ryb a mořských plodů. Velké oblibě se tu těší slávky. Místní obyvatelé nabízejí turistům lodní výlety, během nichž se vám dostane poutavého výkladu o lovu slávek a jejich populaci. Součástí výletu bývá také oběd přímo na palubě lodí.

Památky a přírodní krásy

Chcete nechat plavky na pokoji a místo pobytu na pláži vyrazit za poznáním? Ksamil je místo jako stvořené pro relaxaci, ale díky výhodné poloze si tu užijete vzrušující jednodenní výlety a výpravy do okolí.

Národní park Butrint

Jednou z největších atrakcí poblíž letoviska Ksamil je Národní park Butrint. Jen 10 minut jízdy autem stačí k tomu, abyste se ocitli uprostřed divoké přírody, bohaté na pestrou faunu i flóru. Na 250 hektarech tu můžete spatřit na 800 druhů ptáků, celou řadu savců, plazů, obojživelníků i ryb a všudypřítomné barevné květiny. Při troše štěstí se vám podaří vyfotografovat snímek líně se opalujících želv vroubených na pozadí staré budovy částečně zatopeného divadla. Park je od roku 1948 národní kulturní památkou a v roce 1992 byl díky své výjimečnosti zapsán na seznam světového dědictví UNESCO.

Celodenní výlet do Sarandy

Jen 15 km na server od Ksamilu leží živé přístavní město Saranda, které je oblíbené zejména díky živé atmosféře i celé řadě historických památek. Jednodenní výlet se rozhodně vyplatí, pokud si chcete užít čilý městský ruch. V Sarandě a jejím okolí na vás čekají jedinečné památky, jako je byzantský kostel, hrad Lëkurës nebo klášter Čtyřiceti svatých. Z majáku v Sarandě je krásný panoramatický výhled do okolí. Přístavní taverny nabízí bohatý výběr pokrmů tradiční albánské i mezinárodní kuchyně.

Černá Hora: Starověká města v objetí skal a svěží přírody   

Čtěte také:

Černá Hora: Starověká města v objetí skal a svěží přírody  

Krasový pramen Syri i Kalter

Asi 35 kilometrů od Ksamilu na vás čeká úchvatná přírodní památka. Výjimečně silný krasový pramen Syri i Kalter o teplotě pouhých 12 °C tu vyvěrá na povrch a vytváří okouzlující jezírko, jež vám ve slunečním svitu učaruje dechberoucí hrou barev přecházejících z modré do zelené a fialové.

Celodenní výlet na Korfu

Ze Sarandy jezdí několikrát denně pravidelné trajektové spojení na řecký ostrov Korfu, který je vzdálený jen 4 kilometry. Během své dovolené si tak můžete užít atmosféru dvou dovolenkových rájů. Ostrov Korfu je znám především díky všudypřítomné zeleni, vynikající kuchyni, lahodnému vínu i význačným památkám jakými jsou hrad Achilleion či Mon Repos.

Jídlo a speciality

Albánská pizza Pete

Albánská pizza Pete Shutterstock

Albánská kuchyně je chutná a pestrá. Nezapře inspiraci balkánskou a středomořskou kuchyní a nabízí množství jídel, která stojí za to ochutnat. Velmi oblíbený je druh pizzy zvaný pete. Kynuté těsto, narovnané do několika vrstev se plní různými přísadami (maso, sýr, fazole, cibule) a je nedílnou součástí albánského street foodu. Populární je také Tave Elbasani z jehněčího masa ve velmi husté, kořeněné omáčce. Blízkost moře nahrává pokrmům z čerstvých ryb a mořských plodů. Ty chutnají nejlépe ve stylových tavernách s výhledem na moře.

Máte-li rádi sladkosti, pak si zamilujete Lokum – měkkou sladkost s oříšky, jež vzdáleně připomíná dětmi milované marshmallows. Nabídka albánských cukráren je velmi široká a malí cestovatelé si tu pochutnají na koláčích Revani či Trileçe nebo sladkém rýžovém nákypu Sultjash.

Hotely a ubytování

Najít v letovisku Ksamil ubytování v blízkosti pláže není problém. Pokud toužíte po luxusnějším ubytování, pak volte hotelové resorty v Sarandě. Vzhledem k tomu, že se Albánie stále řadí mezi levné destinace, ceny jsou velmi příznivé. To platí nejen pro jednodušší typy ubytování, ale také pro hotely vyšší kategorie.

Informace na cestu

Letovisko Ksamil, Albánie

Letovisko Ksamil, Albánie Shutterstock

Než si sbalíte zavazadla na cestu do jihovýchodní Evropy, věnujte prosím chvilku našim cestovním informacím.

Cestování a měna

Doprava do Albánie je možná po vlastní ose přes Rakousko, Slovinsko a Chorvatsko, dále přes Bosnu a Hercegovinu a Černou Horu. Pro pohodovou cestu je ideální využít jeden den k odpočinku a přenocovat v některé z tranzitních zemí.

O poznání komfortnější a rychlejší je cesta letadlem. Ke vstupu do země není zapotřebí vízum, pokud doba pobytu nepřesáhne 90 dní. Národní měnou Albánie je Lek. Ideální je vyměnit si po příletu menší částku v místní měně. Ve všech větších městech a letoviscích jsou k dispozici bankomaty a je tak možné vybírat peníze z kreditní karty přímo na místě.

Turistická sezóna

Plánujete-li jet do Albánie především za opalováním a koupáním, pak si naplánujte výlet do letoviska Ksamil v průběhu května, června či září. Průměrná teplota se v průběhu těchto měsíců pohybuje v rozmezí 26–28 °C. V červenci a srpnu bývá obvykle ještě o 2 až tři stupně více a pláže jsou zaplněny množstvím turistů ze sousedních států i místních obyvatel. Od října teploty citelně klesají, ale i v prosinci a lednu jsou tu teploty srovnatelné s naším babím létem. To platí i pro srážky. Zimy jsou tu deštivé a nejsou příliš vhodné pro dovolenou na pláži ani poznávání přírodních krás.

Zdroj: ab-in-den-urlaub.de

 

06.03.2023 Invia

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín