Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Černá Hora: Starověká města v objetí skal a svěží přírody  

Černá hora

Černá hora Shutterstock

Ohromující přírodní krásy a rozmanitá historie činí z Černé Hory fascinující destinaci, která rozhodně stojí za prozkoumání. V hlavním městě Podgorica se dochovala působivá hodinová věž. Minout byste neměli ani trosky pevnosti nebo římský akvadukt. Pozoruhodné je také město Pljevlja na severu a starobylý Kotor se vznešenými paláci a kostely. Nechte se pozvat na další zajímavá místa, které na své dovolené v Černé Hoře rozhodně nesmíte minout...

Adrenalin v Tara Canyonu

Tara Canyon

Tara Canyon Shutterstock

Tara Canyon je po Grand Canyonu druhým nejhlubším kaňonem na světě. Nejlepší způsob, jak si ho užít, je vzrušující rafting na divoké vodě. Mezi peřejemi najdete i místa vhodná pro koupání a skákání z útesů. Při teplotě pouhých 10 °C se ale připravte na pořádné otužování.

8 důvodů, proč navštívit Černou Horu

Čtěte také:

8 důvodů, proč navštívit Černou Horu

Památeční Djurdjevićův most

Djurdjevićův most

Djurdjevićův most Shutterstock

Dalším způsobem, jak si prohlédnout alespoň část kaňonu Tara, je výhled z Djurdjevićova mostu. Kdysi největší železobetonový obloukový most v Evropě byl roku 1942 obsazen italskými fašisty a příslušníky sboru Četnici. Jugoslávští partyzáni ve snaze zpomalit postup nepřátel zničili jeden z jeho oblouků. Přestavěný most se tyčí do výše 172 m nad údolím řeky a představuje význačnou technickou památku.

Mrkněte na nabídku zájezdů do Černé Hory

Černé jezero jako z pohádky

Černé jezero

Černé jezero Shutterstock

Vrcholy Národního parku Durmitor vytvářejí ohromující pozadí Černého jezera. Snadná čtyřkilometrová turistická trasa okolo jezera vás zavede také k historickým jeskyním a pravděpodobně potkáte i pokojně se pasoucí krávy. Nebo si můžete pronajmout loď a užít si dokonalou idylku.

Středověké město Kotor v Černé Hoře

Čtěte také:

Středověké město Kotor v Černé Hoře

Skadarské jezero se svěží zelení

Skadarské jezero

Skadarské jezero Shutterstock

Krasové jezero leží na hranicích Černé Hory a Albánie. Jde zároveň o největší jezero na Balkáně a důležitou oblast pro stěhovavé ptáky. Zve k plavbě, jejíž součástí může být i návštěva místního vinařství. Ochutnejte víno spolu s některým z tradičních pokrmů! Nejznámější pohled na Skadarské jezero se nabízí z vyhlídkového místa Pavlova Strana. V okolí si můžete prohlédnout řadu kulturních památek nebo se věnovat četným outdoorovým aktivitám jako je cyklistika, pěší turistika, kajak, plavání ad.

Cestujte bez obav: Připojištění Special vás chrání před potížemi s Covid-19

Bondovské město Budva

Budva, Černá hora

Budva, Černá hora Shutterstock

Hradbami obehnané přímořské město Budva je zřejmě nejpopulárnější destinací na území Černé Hory. Objevilo se i v bondovce Casino Royale. Překypuje restauracemi, butiky a kasiny. Jakmile slunce zapadne, zdejší bary se stanou dějišti veselých večírků. Městské muzeum a citadela předvádějí starobylé artefakty. Historické centrum hýří monumenty, kláštery a kostely. Dochovaly se rovněž pozůstatky baziliky. Milovníci plážové relaxace mohou zamířit na pláž Mogren.

Objevujte s námi Černou Horu

Královské Cetinje

Cetinje, staré královské město

Cetinje, staré královské město Shutterstock

Cetinje jakožto staré královské hlavní město Černé Hory okouzluje bohatou historií. Modrý palác, Cetinjský klášter a národní muzeum seznamují návštěvníky s černohorskou kulturou a královskou minulostí. Město má mnoho atraktivních míst, např. palác Biljarda, Zetski dom královského divadla, historické budovy bývalých ambasád a řadu dalších kulturních institucí.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín