Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Středověké město Kotor v Černé Hoře

Kotor

Kotor

Černá Hora na Balkánském poloostrově je na evropském kontinentu poměrně mladým státem. Mezi pýchu Černohorců patří hlavně krásná nedotčená příroda, hory, moře a kulturní tradice. Jedním z nejkrásnějších měst v zemi je starobylý Kotor.

Slavná historie města

Vychutnejte si atmosféru Kotoru

Vychutnejte si atmosféru Kotoru

Kotor je přístav v jihozápadní části Černé Hory. Leží na úpatí horského masivu Lovćen v Kotorském zálivu (Boka Kotorska). První zmínka o Kotoru pochází ze 7. století, kdy bylo město důležitou pevností Byzantské říše. V průběhu několika století bylo město pod nadvládou Benátské republiky, Osmanské říše či Rakouska. V 9. století tu vzniklo nejstarší sdružení námořníků na východním pobřeží Jadranského moře. Od roku 1929 pak patřilo město společně s celou Černou Horou pod Jugoslávii. Existovala tady slavná malířská škola, v Kotoru se také vzdělávali významní stavitelé a velmi cenění byli i zdejší zlatníci. Město bylo už v 15. století značně vyspělé. Nacházel se tu lazaret, sirotčinec, lékárna, invalidovna a až do roku 1918 bylo druhou hlavní základnou válečného námořnictva Rakouska-Uherska.

Městské hradby, Kotor

Městské hradby, Kotor

Už roku 1979 bylo města zapsáno na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Bylo to hlavně kvůli masivním městským hradbám, které jsou 5 km dlouhé a místy až 20 metrů vysoké. Obklopují město od moře až na vrchol sv. Ivana a postaveny byly v období 9.–18. století.

Mrkněte na nabídku zájezdů do Černé Hory

Palác Grgurina

Palác Grgurina, Kotor

Palác Grgurina, Kotor Sailko

Palác Grgurina je nejznámějším z devíti kotorských paláců. Byl postaven v 18. století a je typickým příkladem raného baroka. Hlavním prvkem jsou kamenné balkony a balustrády. Palác byl sídlem rodiny Grgurina, která patřila k nejvýznamnějším obchodníkům ve městě. Dnes se v paláci nachází námořnické muzeum.

8 důvodů, proč navštívit Černou Horu

Čtěte také:

8 důvodů, proč navštívit Černou Horu

Katedrála sv. Tripuna

Katedrála sv. Tripuna, Kotor

Katedrála sv. Tripuna, Kotor

Katedrála se začala stavět roku 1124 a je nejstarším románským kostelem na Jadranu. Po následcích několika zemětřeseních byla trojlodní katedrála mnohokrát přestavována a je tedy složena z několika různých stylů. Interiér ukrývá několik fresek ze 14 století. Zasvěcena je svatému Tripunu, jenž je zároveň patronem města.

Cestujte bez obav: Připojištění Special vás chrání před potížemi s Covid-19

Náměstí zbraní

Náměstí zbraní, Kotor

Náměstí zbraní, Kotor

Náměstí zbraní nese název po tehdejší benátské zbrojnici, která tam kdysi stála. Náměstí je v samotném centru města a je nejhezčím v Kotoru. Najdete tu například hodinovou věž ze 17. století a před ní proslulý pranýř, či renesanční palác benátského místodržícího.

Středověké město Kotor v Černé Hoře

Čtěte také:

Středověké město Kotor v Černé Hoře

Laškovné ulice

Kotorské ulice

Kotorské ulice

Kotor se už od 14. století řídí přísnými pravidly co se týče výstavby. Ulice se zřídkakdy protínají v pravém úhlu, a tak se spíše podobají nepřehlednému labyrintu. Kotorský humor je vyhlášený a díky tomu i ulice a náměstí nesou kuriózní názvy. Například ulice Pusti me proć (Nech mě projít) je úzká tak, že se do ní stěží vejsou dvě osoby vedle sebe. Najdete tu i několik náměstí pojmenovaných podle surovin – Trg od brašna (Náměstí mouky), Pjaca od mlijeka (Náměstí mléka), či Trg od salate (Náměstí salátu).

Objevujte s námi Černou Horu

Kotorské slavnosti

Město je bohaté na kulturní život. Hlavně v létě se koná mnoho slavností, které mají v programu koncerty, divadelní představení aj. Tradičně se koná Festival filmů o podmoří, slavnosti patrona města sv. Tripuna, Mezinárodní karneval nebo Bokelská noc. Těšit se můžete i na místní lidové tance či vystoupení členů Bokelského námořnictva. V letních měsících si užijete také oblíbené Rybařské fešty s kulinářským programem.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín