Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vystoupejte si na Eiffelovu věž pro nevšední zážitek!

Eiffelova věž v Paříži

Eiffelova věž v Paříži

Eiffelova věž patří k Paříži jako socha Svobody k New Yorku nebo Big Ben k Londýnu. Neumíme si představit jedno bez druhého. A ještě těžší je představit si krásnější zážitek než ten, který přináší večerní plavba po Seině. Když se setmí a výletní loď vypluje na řeku, Eiffelovka se v dálce rozsvítí a předvede užaslým turistům tu nejpůsobivější světelnou show, na niž budou vzpomínat ještě mnoho let.

Jak dobře znáte Eiffelovu věž?

Ocelová věž byla postavena v letech 1887–1889 při příležitosti stého výročí velké francouzské revoluce a Světové výstavy, jež se v Paříži konala roku 1889. Původně zde měla stát pouze 20 let, ale protože se stala významnou meteorologickou stanicí a posléze i rozhlasovým a televizním vysílačem, byla zachována. Až do roku 1930, kdy ji překonal newyorský mrakodrap Chrysler Building, byla s výškou 300,65 m nejvyšší stavbou světa. Dnes měří včetně antény 324 m. Pojmenována je, jak jistě víte, po svém konstruktéru Gustavu Eiffelovi, jenž navrhl mj. také nosnou konstrukci sochy Svobody.

Pro Pařížany byla Eiffelovka zpočátku jen trnem v oku, vadou na kráse pěkného města. Spisovatel Guy de Maupassant dokonce pravidelně navštěvoval restauraci uvnitř věže, jelikož prý byla jediným místem, odkud se na věž nemusel dívat. Mezi její kritiky patřili též Émile Zola a Alexander Dumas mladší. V dnešní době, kdy se zařadila k nejvýznamnějším a nejnavštěvovanějším turistickým cílům světa, vzbuzuje Eiffelovka u Pařížanů patřičnou hrdost. Stala se i předlohou řady imitací, např. pro Petřínskou rozhlednu či Blackpool Tower.

Věž je pojmenována po Gustavu Eiffelovi

Věž je pojmenována po Gustavu Eiffelovi

Jeden z nejhezčích pohledů na Paříž…

I ten, kdo trpí strachem z výšek, by se měl tentokrát překonat a vystoupat na Eiffelovku. Věřte, že kouzelný výhled na město vám za to stojí. Koneckonců nemusíte až na vrchol, stačí třeba do prvního patra. Věž má tři vyhlídkové plošiny. Pod balkonem té první se po celém obvodu táhne nápis složený ze jmen význačných vědců. Třemi nohami věže jezdí lanovky do prvního a druhého patra. Ve čtvrté noze je schodiště pro pěší, které by měl v pohodě zvládnout i méně zdatný turista. Z druhého patra pak vedou výtahy do třetího.

Lanovka na Eiffelovku

Lanovka na Eiffelovku

První patro se nalézá 57 m nad zemí a může pojmout až 3000 lidí najednou. Najdete zde restauraci, kavárnu, bufet, kino uvádějící filmy o věži, dokonce i směnárnu a poštu, kde se prodávají známky s označením „La Tour Eiffel – Paris“. Vzrušující dojmy vám přinese průhledná skleněná podlaha. Druhé patro 115 m nad zemí zvládne nápor 1600 lidí naráz. Nachází se v něm proslulá restaurace Le Jules Verne, která obdržela hvězdu od Michelinova průvodce a má i svůj soukromý výtah. Plocha třetího patra ve výši 275 m unese současně 400 lidí. Široká veřejnost se tam však dostane pouze výtahem, schodiště vedoucí z druhého patra je pro ni uzavřeno. Sídlí zde meteorologická laboratoř. Prohlédnout si můžete rekonstrukci kanceláře Gustava Eiffela, jejíž jedinečnou atmosféru dotváří realistické voskové postavy. Dodejme ještě, že v jednotlivých patrech jsou samozřejmě k dispozici poměrně slušné toalety.

Pohled na Paříž z Eiffelovy věže

Pohled na Paříž z Eiffelovy věže

Dole pod věží si jistě všimnete busty Gustava Eiffela, již sem roku 1923 umístil francouzský sochař a malíř Antoine Bourdelle.

Otevírací doba a vstupné na Eiffelovu věž

Eiffelova věž je otevřená každý den v roce, kromě 14. července 2018. Lanovky jsou stejně jako schodiště přístupné od 9:30 do 0:45 v období od 8. do 12. května 2018, od 21. června do 6. července a dále také od 27. srpna do 1. září t. r.

Netradiční pohled na Eiffelovu věž

Netradiční pohled na Eiffelovu věž

V období mezi 7. červencem a 26. srpnem lze Eiffelovu věž navštívit již od devíti hodin, s posledním přístupem o půlnoci. Po zbytek roku sem můžete zavítat kdykoli od 9:30 do 23:45, pojedete-li lanovkou, nebo od 9:30 do 18:30 s posledním přístupem v 18 hodin po schodišti.

Do druhého patra se lze dostat lanovkou za 16 € (mládež za 8 €, děti od čtyř let za 4 €) nebo po schodišti za 10 € (mládež za 5 €, děti od čtyř let za 2,50 €). Mladší děti mají vstup zdarma. Výtah do nejvyššího poschodí stojí 25 € (mládež za 12,50 € a děti od čtyř let za 6,30 €).

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín