Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Výstup na Kilimandžáro: Túra pro každého?

Nechcete obdivovat nejvyšší horu Afriky pouze zespodu? Troufáte si vystoupat na vrchol? Vydejte se na některou z pěších túr na Kilimandžáro! Přinášíme vám užitečné typy, které vám pomohou nepodcenit přípravu a užít si každý krok.

Základní fakta o Kilimandžáru

Horský masiv Kilimandžára o rozloze 80 x 60 km leží na území Tanzanie, jižně od hranice s Keňou. Nejvyšší hora Afriky je sopečného původu a její stáří se odhaduje na 2 až 3 miliony let. Mezi její nejvyšší vrcholy patří Kibo s výškou 5 895 metrů, dále Mawenzi se 5 148 metry a Shira s 3 962 metry.

Kilimandžáro je od roku 1987 zapsáno na seznamu UNESCO, přičemž jeho národní park byl založen už o více než dekádu dříve (roku 1973). Zajímavostí je, že je na celé hoře dostupné internetové připojení,což velmi zvyšuje bezpečnost v případě úrazu. Také můžete své fotky z túry ihned sdílet s rodinou a přáteli!

Krajina v okolí je velmi různorodá, je zde deštný prales, savana a samotný vrchol je pokrytý sněhem a ledem.

Chci do Tanzanie

Historické zajímavosti

První, kdo se odhodlal a také horu úspěšně zdolal, byli Hans Meyer (Německo), Ludwig Purtscheller (Rakousko) a místní horský průvodce Muini Amani. Stalo se to v roce 1889. Jelikož se v této době jednalo o kolonii Německoá východní Afrika, dal Hans Meyer hoře název Kaiser-Wilhelm-Spitze. Toto jméno nesla až do roku 1964, kdy došlo k osvobození. Poté była hora přejmenována na Uhuru, což ve svahilštině znamená „svoboda”.

Fauna a flóra

V dolní části hory se nachází les, který často prostupují mraky. Čím víc se budete blížit k vrcholu, tím více bude okolní vegetace ubývat. To je způsobeno vertikálním teplotním gradientem, tedy že s rostoucí nadmořskou výškou úměrně klesá teplota. Během výstupu můžete pozorovat akácie, palmy, cedry, olivovníky a kapradiny. Při troše štěstí uvidíte také orchideje a lobelky.

Fauna je tu také rozmanitá, těšit se můžete na opice, hyeny, žirafy, zebry, leopardy a antilopy. Nadšenci do pozorování ptáků určitě zajásají nad plameňáky a pelikány.

Africká divočina ve stínu Kilimandžára aneb 7 důvodů, proč vyrazit do Tanzanie

Čtěte také:

Africká divočina ve stínu Kilimandžára aneb 7 důvodů, proč vyrazit do Tanzanie

Vybavení a oblečení

Jak už víte, po cestě na vrcholek půjdete skrze několik pásem, přes savanu i džungli. Je proto potřeba nepodcenit přípravu oblečení, protože zatímco na začátku (na úpatí) je teplota okolo 30 stupňů Celsia, na vrcholu bude zcela určitě pod bodem mrazu. Ideální budou kraťasy, dlouhé kalhoty a prodyšný svršek. Dále budete potřebovat jednu lehčí bundu a druhou zimní. Samozřejmostí jsou i teplé ponožky, rukavice a trička.

Nezapomeňte na vhodnou obuv a ochranu proti slunci, tedy čepice a sluneční brýle. I přes chladné podnebí na vrcholu je ochrana proti UV záření důležitá, takže rozhodně přibalte také opalovací krém. Vezměte si s sebou také lékárničku, náhradní baterie do čelovky a taštičku s toaletními potřebami.

Jelikož se jedná o několikadenní výšlap, budete potřebovat také stan, nafukovací matraci nebo karimatky a nádobí pro přípravu jídla. Veškeré vybavení si rozhodně kupovat nemusíte, můžete si ho i zapůjčit.

Dobrá kondice nutností

Sice se nejedná o nějak extrémně náročnou túru, ale rozhodně nemůžete jen vstát z gauče a vyrazit na výšlap. Půlroční příprava v podobě výletů na méně náročné vrcholy by vás měla dostatečně připravit. Do dobré kondice se dostanete také správnou životosprávou a cvičením.

Poznejte Tanzanii

Výšková nemoc a aklimatizace

Před tím, než vyrazíte, si zjistěte, jestli má vaše trasa dostatek míst pro odpočinek a aklimatizaci k místním podmínkám. Čím více se blížíte k vrcholu, tím je ve vzduchu méně kyslíku, což podstatně ovlivňuje lidský organismus. Zvýšený příjem vody vám také pomůže, protože podporuje příjem kyslíku.

Musíte naslouchat svému tělu a pokud cítíte, že je něco v nepořádku, ihned komunikujte se svým horským průvodcem. Výšková nemoc se může projevit slabšími symptomy jako je bolest hlavy, nechutenství, nevolnost, zvracení, závratě, únava a slabost, ale také může dojít až k dezorientaci a poruše vědomí, vedoucí až ke kómatu nebo smrti.

Trasy výstupu na Kilimandžáro

Existuje několik způsobů jak vyšplhat až na samý vrchol, uvádíme vám šest z nich:

1. Marangu route

Trasou s mírnějším stoupáním je Marangu route. Nejen, že není tak náročná a je dobře propracovaná, zároveň se vydáte po stejné stezce jako Hans Meyer a jeho společníci. Určitě uvítáte, že nebudete muset spát ve stanech, ale v chatkách. Tento luxus nabízí pouze Marangu route. Vede z jihovýchodu, díky čemuž máte skvělý výhled na vrcholy Mawenzi a Kibo. Občas se můžete setkat i s pojmenováním Coca-Cola route, jelikož právě tento nápoj je v chatkách dostupný.

2. Lemosho

Další trasou je Lemosho. Táhne se ze západu, takže můžete vidět jeskyně Shira. Jedná se o jednu z nejdelších tras, ale cestou projdete okolo Lávové věže a stěny Barranco. Cesta zpět vede po trase Mweka.

3. Machame route

Okolo Lávové věže a stěny Barranco se projdete I na trase Machame route z jižní strany. Uvidíte také jeskyně Shira a původní korunu vrcholku Kilimandžára, Arrow Glacier. Stejně jako po trase Lemosho se pak vracíte po trase Mweka, oproti té je ale fyzicky náročnější.

4. Umbwe

Z jižní strany Kilimandžára se můžete vydat I po trase Umbwe, ale pozor, je potřeba, abyste byli ve velmi dobré kondici a měli předchozí zkušenosti s podobnými výšlapy. Nachází se východně od Machame route. Nepotkáte tu příliš mnoho turistů a vzhledem k její strmosti máte méně času na aklimatizaci, takže je potřeba mít se na pozoru.

5. Rongai

Ze severu či severovýchodu se ke Kilimandžáru dostanete po trase Rongai. Opět se jedná o méně frekventovanou stezku. Ideální dobou pro uskutečnění cesty je v období dešťů, tehdy na severním svahu prší podstatně méně. Na cestě zpátky se pak vydáte přes Marangu route.

6. Mweka

Poslední trasou je Mweka. Kvůli četnosti škrapů je důležité se zde mít na pozoru. Trasa slouží pouze k sestupu. Směřuje na jih a nachází se východně od Umbwe.

Povolení k výstupu

Bohužel, nebo možná bohudík, není výstup na Kilimandžáro povolen bez oficiálního, licencovaného průvodce. Počet průvodců a nosičů vybavení záleží na počtu skupiny, ale počítejte s tím, že cena se bude pohybovat v rozmezí čtyřmístných částek €. Platíte totiž nosiče, průvodce a kuchaře, také náklady na vybavení a vstup do národního parku. Občas se můžete dokonce setkat s tím, že v ceně bude také hotel před a po výšlapu. Bývá zvykem dát průvodcům nějaké to zpropitné, tak si připravte menší hotovost.

Noemova archa ve stínu baobabů: Objevte království divočiny v Tanzanii

Čtěte také:

Noemova archa ve stínu baobabů: Objevte království divočiny v Tanzanii

Národní park Arusha

Národní park v blízkosti Kilimandžára bývá často přehlížen, a to je veliká škoda. Najdete tady slaná jezera Momella a bažiny a také třetí nejvyšší horu Tanzanie, Mount Meru. Dosahuje výšky úžasných 4 562 metrů a výstup na její vrchol obvykle trvá okolo tří dnů. Je to dobrý způsob jak se připravit na Kilimandžáro. Počítejte s tím, že vstup do národního parku je taktéž zpoplatněn.

Rady na cestu

Už jste z našich předchozích článků určitě zvyklí, že ke konci shrneme ty nejdůležitější informace. Ani tady tomu nebude jinak.

Kdy se na cestu vydat?

Probíhají zde dvě období, sucha a dešťů. První nastává mezi červnem a zářím, druhé mezi lednem  a únorem. Během letních měsíců až do září vás zastihne teplota 25 až 27 stupňů Celsia, v lednu a únoru pak 30 až 32 stupňů Celsia. Většina turistů dává přednost lepší viditelnosti a tak volí období sucha v letních měsících.

Co si připravit před cestou?

Jelikož se jedná o zemi mimo Evropskou unii, bude potřeba cestovní pas s platností nejméně šest měsíců po návratu. Dále budete potřebovat vízum, o které se dá zažádat osobně na velvyslanectví, ale můžete využít i pohodlnější možnost žádosti přes internet.

V destinaci se platí tanzanským šilinkem, ale v turistických oblastech bez problému pochodíte I s dolary. Každopádně mějte hotovost vždy připravenou.

Co se týče místní řeci, domluvíte se i anglicky. Ti, co jsou v kontaktu s turisty, obvykle ovládají angličtinu velmi dobře.

Délka cesty až po následný příjezd

Při letu za účelem výšlapu na Kilimandžáro, přiletíte na letiště stejného jména, zhruba 30 kilometrů od Moshi, odkud většina výletů začíná. Dalším takovým městem je třeba Arusha. Cesta zpátky se dá podniknout například přes Istanbul.

Cena zájezdu se nebude lišit jen dle trasy, kterou zvolíte, ale také jeho délky. Doporučujeme vybrat si co nejdelší variantu, budete tak mít více času na aklimatizaci. Vyhnete se příznakům výškové nemoci a dovolenou si dokonale užijete bez zbytečných potíží.

Hotely a ubytování

Většinu z nich naleznete hlavně v Moshi a Arusha, protože se jedná o startovní body. Určitě si najdete ten, který bude vyhovovat všem vašim požadavkům. Od prostého ubytování až po hotel se vším všudy.

Zdroj: ab-in-den-urlaub.de

03.12.2022 Invia

Štítek:

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín