Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zajímavé hroby v Evropě

Vyjádřete svůj respekt a úctu k největším světovým vůdcům, myslitelům, umělcům a hudebníkům na neobyčejné pouti přes některé z nejkrásnějších hřbitovů v Evropě.

Beethoven, Brahms, Mozart a Schubert, Vídeň, Rakousko

Proč navštěvovat hrob jednoho slavného hudebního skladatele, když vám Vídeňský ústřední hřbitov (Wiener Zentralfriedhof) nabízí možnost uctít na jediném místě Ludwiga Van Beethovena, Johanna Brahmse, Franze Schuberta i Wolfganga Amadea Mozarta? Dobře, dobře – je třeba poznamenat, že Mozart tu má vlastně jen pomník. Ve skutečnosti byl pohřben na hřbitově Sankt Marx, kde pro něj byl postaven památník. Ostatní zmínění skladatelé však mají na Vídeňském ústředním hřbitově skutečné „Ehrengräber“, čestné hroby, věnované pouze nejvýznamnějším velikánům.

Všichni výteční skladatelé jsou seskupeni do jedné malé části hřbitova (poblíž kostela sv. Karla Boromejského), která nese označení „skupina 32A“.

Beethoven, Mozart a Schubert, Vídeň, Rakousko

Beethoven, Mozart a Schubert, Vídeň, Rakousko

Leonardo da Vinci, Amboise, Francie

Nejslavnější italský umělec a myslitel strávil své poslední roky ve Francii ve městě Amboise v údolí Loiry. Byl tam povolán, aby pracoval pro francouzského krále Františka I. jako jeho přední malíř, architekt a inženýr. Leonardo se až do smrti (2. května 1519) věnoval vědeckým studiím a filozofickým projektům. Původně byl pohřben v kostele sv. Florentina v Amboise, ale poté, co byl kostel během francouzské revoluce zbořen, došlo k přemístění kostí do malebné kaple sv. Huberta v zahradách Château d'Amboise.

Leonardo da Vinci, Amboise, Francie

Leonardo da Vinci, Amboise, Francie

Jim Morrison, Paříž, Francie

Charismatický zpěvák kapely The Doors zemřel v Paříži na selhání srdce (patrně po předávkování drogami) ve věku sedmadvaceti let. Byl vášnivým čtenářem. Jeho písně byly silně ovlivněné básníky a filozofy. Že byl pohřben na hřbitově Père-Lachaise, vedle Honoré de Balzaca, Marcela Prousta, Oscara Wildea a Edith Piaf, by ho tedy zřejmě potěšilo.

Místem Morrisonova odpočinku je malý nenápadný hrob, který se vám může hledat obtížně, se vzkazy od fanoušků skupiny The Doors, putujících celé dny po obrovském hřbitově. Jeden šprýmař navrhl, že při pátrání po hrobu by se mělo začichat a následovat vůni marihuany.

Jim Morrison, Paříž, Francie

Jim Morrison, Paříž, Francie

Napoleon Bonaparte, Paříž, Francie

V pařížské Invalidovně jsou pohřbeni někteří z největších válečných hrdinů Francie, přičemž nejvýznamnější je hrobka Napoleona Bonaparta v kryptě pod Mansartovým dómem. Napoleon byl původně pochován na Sv. Heleně, kde roku 1821 zemřel. Devatenáct let poté umožnil král Ludvík Filip návrat jeho ostatků do Francie a uložení v kapli sv. Jeronýma v Paříži. Na honosnější místo pod kopulí byly přesunuty až roku 1861. V hrobce je uprostřed nekryté kruhové krypty umístěn červený sarkofág. Až budete sestupovat do krypty, podívejte se na nápis těsně před vstupem. Je to výňatek z Napoleonovy vůle, v němž stojí: „Přeji si, aby můj popel spočinul na březích Seiny mezi lidmi Francie, které jsem tolik miloval.“

Kromě samotného Napoleona jsou v Invalidovně pohřbeni i někteří členové jeho rodiny a několik důstojníků sloužících pod jeho velením.

Invalidovna, Paříž, Francie

Invalidovna, Paříž, Francie

Oscar Wilde, Paříž, Francie

Hrob Oscara Wildea v Père-Lachaise v Paříži se stal, stejně jako sám spisovatel, terčem kontroverzních diskuzí. Byl vytvořen modernistickým sochařem Jacobem Epsteinem a představuje okřídlenou mužskou postavu (asyrského anděla), jejíž exponované genitálie byly po nesčetných stížnostech zakryty fíkovými listy.

Hrob na sebe poutá pozornost také tím, že jej pokrývají otisky červených rtěnek. Tato tradice začala v 90. letech minulého století, vládní autority se však kvůli ní poněkud mračí. Rtěnka se totiž časem začne vpíjet do kamene, čímž ho poškozuje. Měli byste proto vzít na vědomí, že pokud zkusíte přidat vlastní polibek a budete nachytáni inflagranti, dostanete pokutu ve výši až 9 000 €. Jediný žijící potomek Oscara Wildea, vnuk Merlin Holland, se zasadil o to, aby byl hrob zrenovován a opatřen skleněnou bariérou. Líbači si proto vzali na mušku alespoň blízký strom. Uvidíme, kdy zasáhnou ochránci přírody. Dodejme ještě, že hrobka je místem shromažďování odpůrců homofobie.

Oscar Wilde, Paříž, Francie

Oscar Wilde, Paříž, Francie

William Shakespeare, Stratford nad Avonou, Velká Británie

Slavný dramatik William Shakespeare se narodil ve Stratfordu nad Avonou, kde prožil své dětství a také se tam oženil. Pohřben byl v tamním kostele Svaté trojice (Trinity Church). Svou lásku k veršům si zachoval až do úplného konce. Trval na tom, aby byl jeho náhrobní kámen vytesán s varováním, jež mělo odradit případné lupiče. Sám si tedy podle všeho napsal epitaf, na němž stojí:

„Zdrž se, příteli, pro spásu boží,

kopání pod kamenem, jenž tu leží:

buď požehnán, kdo prach můj nevyhostí,

a ztracen, kdo mých se dotkne kostí.“

William Shakespeare, Velká Británie

William Shakespeare, Velká Británie Faruk Ateş

Winston Churchill, Oxfordshire, Velká Británie

Sir Winston Churchill zemřel 24. ledna 1965. Na státním pohřbu 30. ledna t. r. v katedrále svatého Pavla se sešli hodnostáři z více než 112 zemí. Churchill mohl být pochován ve Westminsterském opatství spolu s jinými velikány britských dějin, ale místo toho tvoří konečné místo jeho odpočinku vcelku prostý hrob na malém hřbitůvku v obci Bladon, poblíž Blenheimského paláce, jeho rodiště. Toužil být totiž pohřben v zemi, kde byli pochováni jeho milovaní rodiče a bratr Jack.

Dennis Lloyd

Štítek:

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín