Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zákaz kouření v Thajsku: nejznámější thajské pláže od listopadu netolerují kuřáky

V Thajsku vyhlásili válku kuřákům

V Thajsku vyhlásili válku kuřákům

Pokud plánujete cestu do Thajska, rozhodně nepodceňte pečlivou přípravu před vycestováním. Nově totiž bude dvacet thajských pláží podléhat zákonu, který bude vůči kuřákům nekompromisní. Vytoužená dovolená by vás tak mohla přijít velmi draho.

Zatímco Česká republika si zvyká na zákaz kouření v restauracích, Thajsko posunulo hranici tohoto zákazu ještě dál, mimo budovy. Od 1. listopadu letošního roku platí pro všechny přísný zákaz kouření především na turisticky nejvíce vyhledávaných plážích. Jedinou výjimkou budou prostory přímo vyhrazené pro kuřáky s několika odpadkovými koši, které budou zároveň sloužit jako jediné místo, kam bude cigaretový nedopalek patřit. Úřady se pro tento poměrně radikální krok rozhodli poté, co vyklidili ty nejvyhlášenější pláže. Na necelých třech kilometrech se jim totiž podařilo nasbírat přes 100 000 nedopalků pohozených jen tak v písku. Vůči lhostejnosti některých kuřáků se již bouřily také desítky návštěvníků a úřady takto reagovaly také na kupící se stížnosti.

Thajské pláže, kde platí zákaz kouření         

Zákon se vztahuje na různé oblasti, od těch méně známých až po ty nejoblíbenější. Výčet těchto míst naleznete například na stránkách Asociace cestovních kanceláří ČR, nebo v samotném zákoně vydaném thajskou vládou. Například Phuket byl ovlivněn a cigaretu si už svobodně nedáte na pláži Patong. Z jiných oblastí je to například Songkhla a zde pláž Simila, Chumphon s pláží Haad Sai Ree nebo Phang Nga a zde pláže Koh Khai Nog a Koh khaki Nai. V letovisku Krabi se pak zákon týká pláží Phra Ae, Klong Dao a Klong Kwang. Z méně známých oblastí jsou to poté Rayong a pláž Mae Pim, Surat Phani s pláží Bo Phut nebo oblast Prachuap Khiri Khan a zde konkrétně pláž Khao Takiab. Dále například pláže Mae Pim, Laem Sing, Bang Saen, Cha-am, Pattaya a další.

Pláž Patong, Phuket

Pláž Patong, Phuket

Možné scénáře za porušení thajského zákazu kouření? Pokuta nebo vězení

Aby byl kuřák dostatečně motivovaný zákon neporušovat, hrozí mu v opačném případě pokuta až ve výši 100 000 bahtů, tedy asi 65 000 korun. V nejhorších případech je i možnost odnětí svobody na jeden rok. Velvyslanectví České republiky v Bangkoku navíc doplňuje, že ani v případě „pouhého“ udělení pokuty nemusí vše jít hladce. Každý takovýto případ se musí předat soudu a vyšetřování celé situace může trvat i několik měsíců. Po tuto dobu se obžalovaný musí zdržovat v zemi a v nejhorším případě může být držen ve vazbě. 

Pro někoho konec pohodové dovolené s cigaretou, pro Thajsko pouze začátek

Pokud si již teď nedovedete představit dovolenou bez občasné cigarety na vaší oblíbené pláži, informace která bude následovat, vás rozhodně nepotěší. Toto omezení má totiž sloužit jako test a v případě pozitivního vlivu na thajskou krajinu bude dále rozšiřován na většinu pláží. Spekuluje se také o platnosti tohoto zákona na některých výletních lodích.

Na thajských plážích si už nezapálíte

Na thajských plážích si už nezapálíte

Dlouhodobý boj proti kouření v Thajsku

Thajsko patří mezi zemi, která se snaží proti kouření na veřejnosti bojovat již několik let. Mnoho turistů například netuší, že ještě přísnější je tamní zákon vůči elektronickým cigaretám. Toto zboží je zde ilegální a za jeho užívání hrozí mnohdy nic netušícím turistům až 10 let vězení. A zdaleka není jedinou zemí, ve které i samotné kouření znamená závažný problém a zbytečné zatěžování přírody. Většina vyhledávaných zemí se již také přiklonila k některé fázi omezení kouření, většinou se jedná o zákaz kouření v restauracích, u škol či dětských hřišť, mnohdy jsou zákony ještě přísnější a zakazují kouření na jakémkoli veřejném prostranství. Několik posledních let tedy platí, že prvně je třeba číst a až poté cestovat. Na dovolenou se jistě vždy těšíme a přivést si z ní záznam v trestním rejstříku je většinou to poslední, co bychom plánovali.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín