Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zamilujte se do kouzelných míst ve tvaru srdce

Příroda umí vykouzlit krásná srdíčka

Příroda umí vykouzlit krásná srdíčka

Příroda vytvořila po celém světě několik jedinečných romantických míst, jakoby pod vlivem vlastní zamilovanosti. Potěšte své srdce pohledem na několik zvláštních a přitažlivých srdíček, z nichž pouze některým dali vzniknout lidé.

1. Silnice ve Slovinsku

Roztomilá srdcovitá silnička se táhne vinicí na Špičniku u obce Svečina. Najdete ji v pěkné kopcovité krajině přibližně 30 minut jízdy od Mariboru. Nejvíce fotogenický – a tím pádem i nejoblíbenější – je výhled od sochy sv. Jiří na koni. Odtud uvidíte nejen srdíčko, které bývá součástí řady propagačních materiálů o Slovinsku, ale i všechny okolní vesnice. V přilehlých vinařstvích lze ochutnat výtečná vína.

Silnice ve tvaru srdce ve Slovinsku

Silnice ve tvaru srdce ve Slovinsku

2. Jezero v rakouských Alpách

Kouzelné jezero ve tvaru srdce můžete objevit v Národním parku Vysoké Taury v rakouských Alpách. Park se rozkládá na pomezí spolkových zemí Salcbursko, Korutany a Tyrolsko v pohoří Vysoké Taury a je největším národním parkem Rakouska.

Jezero ve tvaru srdce v rakouských Alpách

Jezero ve tvaru srdce v rakouských Alpách

3. Les Calanques de Piana na Korsice

Žulové skalní útvary Les Calanques de Piana patří k nejkrásnějším místům na Korsice. Nachází se poblíž městečka Piana nad zálivem Porto a od roku 1983 jsou zapsány na seznamu světového dědictví UNESCO. Není se co divit, že je masiv turisticky nejatraktivnější částí skalnatého západního pobřeží ostrova. Načervenalá skaliska proslavil zejména otvor ve skále mající tvar srdce, tzv. Sentier du Coeur či jen Le Coeur. Jsou tu ale mnohé další zajímavé útvary, např. Psí hlava, Želva, Biskup aj.

Les Calanques de Piana na Korsice

Les Calanques de Piana na Korsice

4. Mozaika Heart of Midlothian v Edinburgu

Heart of Midlothian je mozaika ve tvaru srdce, vytvořená z barevných žulových dlažebních kostek a vestavěná do chodníku u západního vchodu do katedrály svatého Gilese v High Street, sekci Royal Mile v Edinburgu. Nalézá se poblíž Parlamentního domu. Ulice High Street je dnes oblíbeným místem pro nákupy a turistiku, ale kdysi bývala domovem vězení Old Tolbooth. Vše, co z té doby zůstalo, je srdce Midlothian, které znamenalo místo bez návratu, vstup do vězení.

Heart of Midlothian v Edinburgu

Heart of Midlothian v Edinburgu

Old Tolbooth býval známý po celé Británii jako ošklivé místo pro zločince všeho druhu s krutými mučicími nástroji a hroznými podmínkami. Ty byly tak špatné, že královna Marie Stuartovna roku 1561 nařídila, aby se přestavěl. Nová budova zahrnovala i srdce u dveří. To ovšem neznamenalo zlepšení zdejších příšerných praktik. Mučení a popravy pokračovaly, dokud nebyly zcela ukončeny roku 1817. Vězení a jeho srdce se stalo slavným i díky románu Waltera Scotta The Heart of Midlothian z roku 1818, kde popsal vzpouru na Old Tolbooth.

Na mozaiku ve tvaru srdce Edinburští plivou, kdykoli procházejí kolem, ale nikdo nedokáže přesně říct proč. Někdo tvrdí, že se tradice uchovala z dob, kdy kolemjdoucí soucítili s těmi, co jsou ve vězení. Jiní říkají, že sami vězni plivali na srdce, když byli propuštěni. Turistům se často vykládá, že plivnout na srdce je jediný způsob, jak zajistit, že se jednou do Edinburgu vrátíte.

Edinburgh - kdo by se netoužil sem vrátit?

Edinburgh - kdo by se netoužil sem vrátit?

5. Skála na pláží Preveli na Krétě

Pláž Preveli leží asi 35 km jižně od Rethymna a 10 km východně od města Plakias, přesněji pod klášterem u ústí rokliny Kourtaliótiko. Přístup na ni je dvojí. Můžete se vydat od kláštera dolů nebo jít z druhé strany, kde nejprve vyšplháte na výběžek, odkud se vám dostane pěkného výhledu na průzračné moře. Poté sejdete na pláž, v jejíž východní části z moře vyrůstá známý kámen ve tvaru srdce. Kvůli řece je mořská voda velmi chladná, přesto je zdejší pláž zřejmě nejznámější na jižní Krétě a každé léto přijímá tisíce návštěvníků.

Skála na pláží Preveli na Krétě

Skála na pláží Preveli na Krétě

6. Ostrov Galešnjak v Chorvatsku

Ostrov Galešnjak se stal hitem zamilovaných párů a aby také ne, když má tvar srdce! Už jen díky tomu je považován za perfektní cíl, kde strávit svátek svatého Valentýna. Neobydlený Ostrov milenců o rozloze necelých 11 hektarů naleznete poblíž Zadaru na severu Dalmácie. Za svou rostoucí popularitu vděčí satelitním snímkům z webové aplikace Google Earth, které krásně zachytily jeho výjimečnost. Dokonce ani jeho majitelé neměli tušení, jak zvláštní podobu má, dokud je nezahltily žádosti od zamilovaných dvojic, které by zde rády strávily pár romantických chvil.

Ostrov Galešnjak v Chorvatsku

Ostrov Galešnjak v Chorvatsku

7. Srdcový oblouk na pláži Praia da Marinha v Algarve

Jižní pobřeží portugalského Algarve se může pochlubit plážemi s fotogenickými vápencovými skalními útvary, které díky oranžově hnědému zbarvení vypadají skvěle na snímcích. Součástí útesů na překrásné pláži Praia da Marinha jsou i dva zvláštní obloučky, které z určitého úhlu pohledu připomínají tvar srdce. Vysloužily si tak čestné místo na mnoha fotografiích.

Srdcový oblouk na pláži Praia da Marinha

Srdcový oblouk na pláži Praia da Marinha

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín