Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zanzibar: Africké pokušení vonící vanilkou

Dovolená na Zanzibaru

Dovolená na Zanzibaru Shutterstock

Zatočte s námi pomyslným glóbusem a zabodněte svůj prst u východního pobřeží Afriky, kde šumí vody Indického oceánu. Právě tady se cca 700 km jižně od rovníku rozprostírá voňavý tropický Zanzibar. Často se o něm mluví jako o jednom jediném ostrově, pravda je však taková, že se jedná o shluk více než 50 ostrůvků, z nichž dva největší nesou název Unguje a Pemba. Důvodů, proč by mělo souostroví figurovat na předních příčkách vašeho cestovatelského seznamu je zhruba tolik, kolik kokosových palem lemuje jeho bělostné pláže.

Vzácná zvířata a spousta vůně

Gueréza zanzibarská

Gueréza zanzibarská Shutterstock

Příjemně teplá voda skrývá pod svou hladinou doslova království korálů, sasanek i pestrobarevných zástupců z říše ryb, delfínů a dalších mořských živočichů. Pokocháte se pohledem na endemické druhy rostlin a zvířat, v čele s rozkošnou opičkou guerézou zanzibarskou, která patří mezi nejvzácnější africké primáty.
Klima tropického státu je jako stvořené pro pěstování cizokrajného ovoce a zeleniny, tou nejlegendárnější komoditou je však jednoznačně koření. Vanilka, hřebíček, skořice a muškátový oříšek tu voní ze všech koutů, byla by velká chyba zde nezažít tzv. „spice tour“, tedy návštěvu některé z farem, kde vám domorodci předvedou, s jakou láskou koření pěstují a dále zpracovávají.

Dovolená na Zanzibaru

Národní park Jozani

Národní park Jozani, Zanzibar

Národní park Jozani, Zanzibar Shutterstock

Kousek světa, kde vás okouzlí rozlehlý mahagonový a mangrovový les plný kapradí, který se kdysi nacházel na většině území ostrova. Pokud budete mít štěstí, kromě mnoha druhů vzácných rostlin, na vlastní oči spatříte pasoucí se trpasličí antilopku pižmovou, tmavého elegána kočkodana diadémového a zmíněnou guerézu zanzibarskou. Ta se pralesem prohání v početných opičích tlupách.

Stone Town

Typická ulička ve Stone Town, Zanzibar

Typická ulička ve Stone Town, Zanzibar Shutterstock

Z výletu do Stone Town bude přecházet zrak hlavně milovníkům historie. Pokud někdy budete mít tu čest nasát osobitou atmosféru městečka postaveného z korálového kamene, zřejmě pro vás nebude překvapením, že má své čestné místo na seznamu UNESCO. Až budete procházet útrobami křivolatých uliček, okolo kamenných domů, z nichž většina pochází z 19. století, věnujte zvláštní pozornost dřevěným řezbám na dveřích. Decentně se od sebe liší designovými prvky a odrážejí sociální postavení, etnický původ či náboženské vyznání jejich majitelů.

Zaleťte si pro léto na Zanzibar

Čtěte také:

Zaleťte si pro léto na Zanzibar

Prison Island

Letecký pohled na Prison Island, Zanzibar

Letecký pohled na Prison Island, Zanzibar Shutterstock

Korálový ostrůvek byl v 19. století používán jako vězení pro bouřící se otroky. Dnes tu žádné vězně nepotkáte, za to však stanete tváří v tvář mohutným želvám obrovským. Krasavice z čeledi plazů váží až 200 kilogramů a některé jsou staré i 150 let. Jejich původní domovinou byly Seychelské ostrovy a na Zanzibar byly přivezeny před více než stoletím jako dar anglickému králi. Souostroví bylo totiž v té době součástí britského impéria. O želvy tu s láskou pečují, a tak se pokocháte jak želvími miminky, které se vejdou do dlaně, tak obřími seniory, jež můžete pod dohledem ošetřovatele pohladit i nakrmit.

Zájezdy na Zanzibar

Plážové dobrodružství

Pláž Nungwi, Zanzibar

Pláž Nungwi, Zanzibar Shutterstock

Co by to bylo za dovolenou v exotice bez lenošení na plážích? Takových, které k této bohulibé aktivitě přímo vybízí je na Zanzibaru nespočet. Za tu vůbec nejkrásnější je označována Nungwi Beach. Zdánlivě nekonečný pás bílého písku je tu lemován kokosovými a bánánovými háji, které poskytují příjemný stín. Nedaleko od pobřeží najdete království korálových útesů, které jsou domovinou pestrobarevných rybek a rozmanitých mořských živočichů. V okolí pláže v oblasti Nungwi se zároveň nachází i špičkové zázemí hotelových resortů, barů a plážových restaurací. Zkrátka, právě jste objevili dovolenkový ráj na zemi. 

Pokud holdujete romantickým západům slunce, navštite pláž s názvem Kendwa Beach. Tu najdte ve stejnojmenné vesničce Kendwa a i když je jen dva kilometry vzdálená od oblíbené Nungwi Beach, je o poznání klidnější. Jedná se o nejširší pláž ostrova s průzračnou vodou, která je zároveň centrem vodních sportů a plážových her. 

01.12.2023 Invia

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín