Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Baleárské ostrovy: Vychutnejte si pravou španělskou siestu!

Neobyčejný výhled z pláže na Ibize

Neobyčejný výhled z pláže na Ibize Shutterstock

Prosluněné Baleárské ostrovy ležící v průzračných vodách Středozemního moře jsou dokonalým prázdninovým rájem. Každý z ostrovů Mallorca, Menorca, Ibiza i Formentera má jedinečné kouzlo a láká pověstnou španělskou pohostinností, skvělou kuchyní, osobitou historií, nádhernou přírodou, pestrým podmořským světem i okouzlujícími plážemi.

Pro všechny čtyři ostrovy je také typické příjemné teplé počasí s velkým počtem slunečných dní. Poznejte tyto ostrovy a zakuste na své dovolené pravou španělskou siestu!

Oblíbená Mallorca

Mallorca láká na svoje přírodní krásy

Mallorca láká na svoje přírodní krásy Shutterstock

Největším a zároveň nejnavštěvovanějším z ostrovů je Mallorca. Oblíbená je hlavně díky nádherným písčitým plážím, široké nabídce zábavy a zajímavým historickým památkám. Zaujme vás ale také hornatým vnitrozemím a krásnou divokou přírodou. Udělejte si výlet například do kaňonu Torrent de Pareis, pokochejte se krásami přírodního parku Mondragó nebo se nechte okouzlit krásou podzemního království v jeskyni Cuevas del Drach.

Nejslunnější ostrov Středomoří aneb Proč vás Mallorca vezme za srdce

Čtěte také:

Nejslunnější ostrov Středomoří aneb Proč vás Mallorca vezme za srdce

Ostrov je také oblíbený u rodin s malými dětmi, které ocení pláže s pozvolným vstupem do moře, moderní aquaparky, delfinárium a obrovské akvárium v hlavním městě Palma de Mallorca. Akvárium Palma je se svými několika tisíci živočichy druhým největším akváriem v Evropě a vidět tam můžete i žraloky.

Vyberte si zájezd na Mallorcu

Poklidná Menorca

Odpočiňte si na ostrově Menorka

Odpočiňte si na ostrově Menorka Shutterstock

Menší a klidnější soused rušné Mallorcy láká romantickými zálivy s průzračnou vodou, překrásnými útesy a plážemi. Menorské pláže jsou totiž považovány za jedny z nejkrásnějších ve Středomoří. Celé území ostrova je chráněnou biosférickou rezervací zapsanou na seznamu UNESCO, takže se můžete těšit na procházky panenskou přírodou. Při toulkách narazíte také na řadu kamenných památek ze starověku. Uvidíte například kamenné stavby ve tvaru písmene T, kterým se přezdívá taulas. Nejznámější si můžete prohlédnout v lokalitě Torralba u vesničky L´Argentina.

Dovolená na Menorce

Nechte se při toulkách ostrovem zlákat vůní linoucí se z některé z místních restaurací. Zdejší kuchyně je pestrá a kromě čerstvých mořských plodů vám tu naservírují třeba vynikajícího králíka s fíky, cukety plněné rybí pastou nebo koroptvičku se zelím.

Nejen divoká Ibiza

Západ slunce na slavné Ibize

Západ slunce na slavné Ibize Shutterstock

Pro Ibizu jsou typické hlavně divoké taneční party, rušný noční život, pulzující letoviska i rozmanité trhy. Avšak jen několik minut jízdy od hlasitých plážových diskoték leží okouzlující oblast přírodních rezervací, solné pánve, jeskyně se vzácnými malbami, husté borové háje i strmé útesy. Navštivte například přírodní park Ses Salines, který je na seznamu kulturního dědictví UNESCO pro svou bohatou faunu a flóru. Zajeďte se i na menší ostrůvky okolo Ibizy, na kterých najdete klid a odpočinek. 

Zaleťte si na Ibizu

Ostrov nabízí také překrásné pláže, navštivte Playa d´en Bossa nebo se pokochejte západem slunce na břehu zátoky San Antonio. Sportovní nadšenci ocení skvělé podmínky pro vodní sportyVyzkoušejte si například windsurfing nebo si pronajměte menší plachetnici. Pokud preferujete souš, výlet po Ibize na hřbetu koně je pro vás ideální. 

Dokonalá dovolená ve Španělsku: Nejoblíbenější hotely našich klientů

Čtěte také:

Dokonalá dovolená ve Španělsku: Nejoblíbenější hotely našich klientů

Nedotčená Formentera

Formentera nabízí křišťálově čisté moře

Formentera nabízí křišťálově čisté moře Shutterstock

Nejmenší z ostrovů Formentera si díky čistým a panenským plážím i průzračně moři vysloužil přezdívku Středomořský Karibik. I v hlavní sezoně tu vládne příjemně relaxační atmosféra a pláže nebývají přeplněné, jelikož se na ostrov dostanete jen lodí z Ibizy. Formentera je ideální k potápění a prozkoumání podmořského světa. Odpočinout si můžete na nejkrásnější pláží Formentery Platja de Ses Illetes.

Vyrazte na Formenteru

Nebo si pronajměte kolo a vyražte na projížďku po ostrově. Milovníky sci-fi určitě nadchne vyhlídka u majáku Faro de la Mola. Právě sem zasadil Jules Verne děj svého slavného románu Na kometě. V centru ostrova najdete malebnou vesničku Sant Ferran de ses Roques, která byla v 60. letech oblíbenou základnou hnutí hippies díky své uvolněné atmosféře. Za návštěvu také stojí ostrůvek Espalmador, kde si kromě bělostného pobřeží vychutnáte i luxus sirných bahenních koupelí pod širým nebem.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín