Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zimní pivo, svařák a kořeněné perníčky: Objevte tradiční vánoční trhy v Bavorsku

Tradiční vánoční trhy v Bavorsku

Tradiční vánoční trhy v Bavorsku © Wolfgang B. Kleiner

Nasajte atmosféru tradičních bavorských vánočních trhů, kde můžete ochutnávat místní dobroty, nakupovat originální dárky a znovu objevit pohodu a kouzlo adventu...

Od časných ranních hodin se ulicemi Dachsbachu line vůně čokolády a koření. Vychází z pekárny Erbel, jedné z nejstarších v Německu, ve které se tradiční řemeslo dědí z generace na generaci už od konce sedmnáctého století. Pekařský mistr Arnd Erbel právě vytahuje z pece svou specialitu: tradiční perník z mandlí, medu a koření...

Mistr v nejstarší pekárně v Německu

Mistr v nejstarší pekárně v Německu © Gert Krautbauer

Perníčky můžete ochutnat společně se svrchně kvašeným, silným zimním pivem nebo horkým svařeným vínem na jednom z tradičních bavorských vánočních trhů. Doporučujeme vám především tyto: 

  • Mnichovský vánoční trh: Jeho tradice sahá až do 14. století. Dnes najdete po celém Mnichově téměř dva tucty vánočních trhů, ten původní se koná od roku 1972 na náměstí Marienplatz. 
  • Vánoční trhy u radnice v Augsburgu vycházejí z tradice předvánočního prodeje zdobených perníků – ten byl oblíbený už ve 13. století. Oblíbení jsou také hrající andělé, tedy když se v oknech a na balkonech radnice objeví 24 umělců v kostýmech andělů.
  • Norimberský vánoční trh symbolizují střechy stánků s červeno-bílými proužky. Tento trh je jedním z nejstarších a zřejmě nejznámějších vánočních trhů na světě. Každý rok ho slavnostně otevírá Ježíšek a láká tuzemské i zahraniční hosty do slavnostně vyzdobeného norimberského starého města.
  • Vánoční trh okolo náměstí Neupfarrplatz v Řeznu se koná v prostředí malebných kulis starého města zařazeného na seznam kulturního dědictví UNESCO. Nenechte si ujít místní křupavé housky s klobásou, křenem, nakládanými okurkami a hořčicí! 

Objevte zimní kouzlo Bavorska: Vyberte si z našich nejvýhodnějších zájezdů

Kouzlo bavorského venkova

Zimní radovánky v Bavorsku

Zimní radovánky v Bavorsku © Gert Krautbauer

Milovníci přírody se mohou při procházkách kochat nádhernými výhledy a z plna hrdla vdechovat do plic čistý vzduch. Bavorské Alpy lákají k návštěvě moderními lanovkami, kvalitně vybudovanými sjezdovkami a lyžařskými rezorty se vstřícným přístupem k rodinám – například v pohoří Karwendel, v oblasti Berchtesgádenska nebo v Allgäu. Také Středohoří Bavorský les (Mittelgebirge Bayerischer Wald), Rhönské pohoří (Rhön) a Smrčiny (Fichtelgebirge) bodují skvěle upravenými sjezdovkami pro lyžaře a snowboardisty. Tu pravou zábavu ale zažijete při sáňkování. Ať už dáváte přednost pomalejší jízdě na saních nebo adrenalinovému sjezdu, na bavorských přírodních sáňkařských drahách se rozhodně vydovádíte.

 Teru Menclová rajzuje: I zmoklé Bavorsko je krásné

Čtěte také:

Teru Menclová rajzuje: I zmoklé Bavorsko je krásné

Praktické informace a další inspiraci pro cestu do Bavorska najdete na www.bavaria.by, Facebooku a Instagramu.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Přáli byste si navštívit tuto lokalitu? Stačí si vybrat.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín