Krajinou parmezánu
Popis
Zájezd do pravého kulinářského srdce Itálie. Bologna bývá považována za hlavní město italské gastronomie, Parma dala jméno své proslulé parmské šunce a parmezánu. Navíc jsou Pádská nížina a úpatí Apenin plné památek světového významu: historické jádro Bologni, románské památky Parmy, fresky Correggia a Parmigianina, vévodská rezidence Sabbioneta a další. Letos s novým programem a zcela bez nočních přejezdů.
Stravování
Snídaně
Doprava
Autobusová
1. den
V ranních hodinách odjezd do Itálie. odpoledne příjezd do SOAVE, centra stejnojmenné vinařské oblasti, historického benátského městečka s hradem a zachovaným opevněním. Procházka po městečku, možnost nákupu vína nebo posezení ve vinárně, popř. večeře. Ubytování v hotelu.
2. den
Po snídani odjezd do oblasti Parmy. Návštěva SABBIONETY, sídla rodu Gonzaga (UNESCO): vévodské paláce, unikátní renesanční divadlo. Krátká zastávka v COLORNU, zámek Marie - Luisy, vdovy po Napoleonovi (exteriér). Opodledne návštěva dokonale zachovaného středověkého městečka CASTELL´ARQUATO na úpatí Apenin, čas na večeři. Přejezd do hotelu.
3. den
Po snídani exkurze v sýrárně, kde se vyrábí pravý parmezán (parmiggiano reggiano), ochutnávka a možnost nákupu. Prohlídka vodního hradu FONTANELLATO, který se pyšní cyklem fresek od Parmigianina. Zastávky u rodného domu operního skladatele Giuseppe Verdiho v LE RONCOLE a u jeho zámečku v SANT´AGATA. Prohlídka půvabného města BUSSETO s Verdiho muzeem v barokním zámku Pallavicini. Společná večeře: tradiční regionální menu. Návrat do hotelu.
4. den
Po snídani cesta do LANGHIRANA: degustace parmské šunky a exkurze v manufaktuře, možnost nákupu tradičních uzenin. Podrobná prohlídka PARMY s jejím nepřeberným bohatstvím památek: dóm, románské baptisterium, Palazzo della Pilotta s významnou obrazárnou, chrám Steccata.., v případě zájmu prohlídka interiérů klasicistního Královského divadla. Volný čas, např. k nákupům ve zdejších skvělých lahůdkářstvích, možnost večeře. Návrat do hotelu.
5. den
Po snídani odjezd do oblasti BOLOGNĚ. Návštěva vinařství v oblasti Colli Bolognesi, ochutnávka zdejšího vína (jediného s certifikací DOCG). Výjezd k poutnímu chrámu Madonna di San Luca vysoko nad Bolognou s nejdelším krytým schodištěm na světě. Přejezd do Bologni a prohlídka města, kde vznikly mortadella, tortellini, tagliatelle, lasagne ad. Hrob sv. Dominika s Michelangelovými sochami, románský komplex chrámů zvaný Jeruzalém, největší farní kostel na světě, nejstarší evropská univerzita, zachované rodové věže, slavná podloubí, historické pastificio (výrobna domácích těstovin a cukrárna v jednom). Ve volném čase lze navštívit Národní galerii, Městské muzeum, lahůdkářství a cukrárny, trh v uličkách kolem univerzity.. Večer odjezd do hotelu na trase domů.
6. den
Po snídani odjezd do ČR, předpokládaný příjezd do Brna, Olomouce a dalších nástupních míst před 22 hod.