Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

8 neotřelých tipů na zimní eurovíkend

Zimní eurovíkendy

Zimní eurovíkendy

Patříte-li k té části populace, která si zimní období příliš neužívá, zkuste na chvíli změnit prostředí, vzepřít se šedi dní, popadněte zavazadlo a vydejte se na eurovíkend do některé z blízkých destinací. Budete překvapeni, jaký příval nové energie vám tato, byť krátká cesta, vlije do žil.

Salzburg

Mozartovo město plné nádherných kostelů, paláců i zámků je turisticky atraktivní po celý rok. Máte-li rádi památky, nenechte si ujít prohlídku Mozartova rodného domu, jedné z nejvýznamnějších městských památek - Dómu ze 17. století nebo se vydejte procházkou k pevnosti Hohensalzburg, která patří k nejzachovalejším v Evropě. Nahoře vás čeká nádherná vyhlídka na město, pokračovat pak můžete prohlídkou pevnosti samotné. Zabrousíte-li při svých toulkách zimními ulicemi do některé z kaváren, dopřejte si kromě šálku výborné kávy i některý z místních vybraných moučníků. Je libo zdejší specialitu – nočky z cukrového sněhu nebo dáte přednost ořechovým rohlíčkům? Před odjezdem nezapomeňte nakoupit typický salzburský suvenýr - lahodné Mozartovy koule, kterými potěšíte každého milovníka sladkostí.

Zimní Salzburg

Zimní Salzburg

Reykjavík

Co dělat v nejseverněji položeném hlavním městě na světě v zimě? Navzdory pouhým čtyřem hodinám slunečního svitu nabízí islandská metropole bohatou škálu aktivit a zajímavostí. Už jste viděli jeden ze symbolů a zároveň jednu z nejvyšších budov Islandu? Katedrála Hallgrímskirja je díky své výšce 74,5m a polohou v centru Reykjavíku nepřehlédnutelnou ozdobou města. Mezi další zajímavé stavby patří Perlan – bývalý zásobník horké vody, ve kterém se dnes nacházejí obchody, restaurace a kavárna, v přízemí je pak k vidění umělý gejzír. Horní terasa nabízí krásný panoramatický výhled na město a okolí. Po setmění lákají k návštěvě termální lázně či celá řada muzeí, v moderních prostorách městské radnice v centru metropole můžete shlédnout největší zajímavost, plastickou mapu celého ostrova. Působivé jsou i procházky starým přístavem s útulnými restauracemi a pouličními stánky s jídlem.

Zimní Reykjavík

Zimní Reykjavík

Miláno

Druhé největší italské město je známým centrem italské i světové módy a designu. Načerpejte módní inspiraci či jen tak brouzdejte městem a poznávejte ty nejkrásnější milánské pamětihodnosti. Stěžejní památkou Milána je monumentální Dóm s fasádou z bílého mramoru, z jehož horních prostor je úchvatný výhled na celé náměstí u chrámu. Kousek od katedrály zajásají milovníci moderního umění, neboť se zde nachází Museo del Novecento s krásně zdobeným interiérem. Dalším, neméně zajímavým muzeem je hrad Sforzesco, který stojí za návštěvu nejen kvůli zajímavým expozicím, ale i kvůli rozlehlému parku Sempione.

Zimní Miláno

Zimní Miláno

Amsterdam

Pokud máte chuť na zimní návštěvu Amsterdamu, učiňte tak v čase adventním. Předvánoční Amsterdam vás svojí atmosférou naprosto dostane. Náměstí zářící stovkami světýlek, vůně cukroví, vánoční nálada i projížďka po amsterdamských grachtech jsou lákavou pozvánkou do adventního Amsterdamu. V zimním období, konkrétně v prosinci a lednu můžete navíc zažít Light Festival neboli Slavnost světel, která se koná v tomto období každý rok. Jedná se o výstavu několika desítek děl světových umělců, která jsou rozmístěna podél dvou hlavních cest. Na Muzejním náměstí (Museumplein) vás čeká vánoční trh a také jedno z největších mobilních kluzišť v zemi, které je k velké radosti bruslařů otevřeno od 9. prosince do 19. února.

Zimní Amsterdam

Zimní Amsterdam

Lublaň (Ljubljana)

Historické centrum hlavního města Slovinska má pro návštěvníky obrovskou výhodu, neboť je uzavřeno veškeré dopravě a tudíž můžete jeho prohlídku absolvovat takřka nerušeně. Při svých toulkách nádhernými, romantickými uličkami historického centra plných restaurací nezapomeňte navštívit majestátní Lublaňský hrad (Ljubljana Castle), od kterého je jedinečný výhled do širokého okolí. Celým centrem města se vině řeka Lublaňka, kolem které vedou promenády jako stvořené k procházkám spící zimní krajinou. Město si můžete prohlédnout i z vodní hladiny malebné říčky, při projížďkách na malých loďkách.

Zimní Lublaň

Zimní Lublaň

Bergen

Druhé největší norské město nabízí díky své poloze v horami obklopeném údolí celou řadu aktivit. A nic na tom nemění ani fakt, že tu velmi často prší, a to i v zimě, která je díky teplým proudům méně chladná. Pravdou je, že tu teploty málokdy klesají pod bod mrazu, proto se sněhem příliš nepočítejte a do kufru přibalte spíše nepromokavé oblečení. Proč navštívit Bergen v zimě, počasí navzdory? Důležitou roli hraje fakt, že zde bude s největší pravděpodobností tepleji než ve stejný čas v Česku. Nicméně velkým turistickým lákadlem je nejstarší čtvrť starého města – Bryggen, která je tvořena řadami typických norských domečků v tradičních barvách. Vzhledem k faktu, že se jedno z nejdůležitějších norských přístavních měst nachází na západním pobřeží, které je doslova protkáno fjordy, můžete absolvovat atraktivní plavbu lodí po okolí. Zimní Bergen vás dozajista okouzlí také svojí příjemnou vánoční atmosférou.

Zimní Bergen

Zimní Bergen

Štrasburk

Štrasburk je jako stvořený pro milovníky historie a architektury. Hlavním a takřka „povinným“ cílem většiny návštěvníků je Evropský parlament, kde můžete, budete-li mít zrovna štěstí, sledovat průběh zasedání v jednacím sále parlamentu. Velmi moderní budova je v přímém kontrastu s historickými budovami v okolí. Ve městě se nachází celá řada významných památek. Určitě si nenechte ujít prohlídku nádherné, 143m vysoké katedrály Notre-Dame, která je hlavní dominantou města. Právě před touto katedrálou se každoročně odehrávají největší a nejznámější vánoční trhy ve Francii. Vyhlášené jsou především gastronomickými lahůdkami ve francouzském stylu. Už jste ochutnali Choucroute - pokrm z uzenin a zelí, typické máslové cukroví či vánoční karamely?

Dalším velkým lákadlem je malebná čtvrť La petite France neboli Malá Francie, která zahrnuje skupinu historických černobílých domků jako z pohádky. Na místní speciality, husí a kachní játra a výborná alsaská vína můžete zaskočit do některé z restaurací či barů ve čtvrti Krutenau. 

Zimní Štrasburk

Zimní Štrasburk

Budapešť

Perla na Dunaji je oblíbeným cílem českých turistů. Ohromné lázeňské město s výbornými službami, luxusními lázněmi, překrásnými památkami i výtečnou gastronomií má jedinečnou atmosféru. Co navštívit v zimní Budapešti?

Projděte se po  Széchenyi Lánchíd – Řetězovém mostě, vydejte se lanovkou k chloubě Budapešti – Budínskému hradu hrdě se tyčícímu vysoko nad Dunajem nebo navštivte některé z vyhlášených termálních lázní, které úžasně uvolní a prohřejí vaše zimou znavené tělo. Oblíbené jsou zejména termální lázně Széchenyi, nejhlubší a nejteplejší lázně v celém městě, které stojí kousek od budapešťské ZOO.

Vynechat nemůžete ani Centrální tržnici, kde nebudete vědět, co dříve ochutnat a koupit. Nabídka je obrovská, od tradiční papriky, přes čabajky, vynikající tokajské víno, nakládanou zeleninu a další a další poklady maďarské kuchyně, až po mnohdy kýčovité suvenýry. Každopádně si buďte jisti, že s prázdnou rozhodně neodejdete.

Zimní Budapešť

Zimní Budapešť

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín