Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

10 důvodů k návštěvě Vietnamu

Loď v zátoce Halong

Loď v zátoce Halong

Pěší turistika na pozadí úchvatných výhledů, lahodná tradiční jídla a možnost ponořit se do zajímavé místní kultury – to jsou jen některé z důvodů pro návštěvu Vietnamu. Vzrušující země je doslova zaplněna velkolepými destinacemi. Kromě známých turistických atrakcí, vábících množství návštěvníků, existuje také řada míst a aktivit, které zahřejí vaši duši a vykouzlí vám úsměv na tváři. Potřebujete-li více inspirace pro cestování, přečtěte si náš seznam a naplánujte svůj jedinečný výlet právě teď!

1. Malé plastové židle ve staré čtvrti Hanoje

Davy místních i turistů míří do staré čtvrti hlavního města za oslavou rodinných svátků a čerstvým jídlem. Úzké uličky vás vtáhnou do zdejšího života a lahodné vůně vás obklopí ze všech stran, takže je skoro nemožné se rozhodnout, kde vlastně chcete jíst. Vyzkoušejte některé z malebných kaváren v okolí Beer Corner. Posezení na malých plastových stoličkách je součástí kultury a skvělý způsob, jak se plně ponořit do atmosféry skutečného Vietnamu.

Malé plastové židle ve staré čtvrti Hanoje

Malé plastové židle ve staré čtvrti Hanoje katiebordner

2. Světově proslulý pokrm Pho

Jedním z nejlepších jídel, která můžete v životě ochutnat – a zřejmě i jedním z nejlevnějších, která zde lze zakoupit – je Pho. Pho Ga, vietnamské kuře a nudlová polévka, potěší vaše chuťové buňky. Navíc si jídlo můžete libovolně přizpůsobit, využít vlastní jedinečné kombinace chutí, takže vznikne něco jemného či naopak pikantního. Nejlepším způsobem je vyzkoušet všechna koření, ale dejte si pozor na oranžovou omáčku. Příliš mnoho kapek vám rozpálí ústa!

Světově proslulý pokrm Pho

Světově proslulý pokrm Pho

3. Vietnamská káva

Patříte-li k milovníkům kávy, vězte, že ta vietnamská nejspíš překoná všechny, které jste až dosud ochutnali. Něco tak dobrého pochopitelně musí patřit mezi nejlepší důvody, proč byste měli navštívit Vietnam. Snad je tak dobrá mimo jiné proto, že do ní dávají super lahodné kondenzované mléko. Ano, čtete správně. Nezáleží na tom, zda budete pít horkou či studenou. Ujistěte se však, že ochutnáte vaječnou kávu – nebe pro vaše chuťové pohárky.

Vietnamská káva

Vietnamská káva

4. Pěší turistika v majestátním údolí Sapa

Ve vaší vietnamské dovolené by rozhodně neměl chybět mimořádný výlet do údolí Sapa. Tato procházka zůstane ve vašich vzpomínkách pro další léta. Úžasné údolí Muong Hoa je chráněno po obou stranách majestátními horami Hoang Lien Son, jež jsou domovem mnoha místních kmenů, jako je Black Hmong. Doporučujeme navštívit Sapu, když jsou kaskádovitá rýžová pole plná květů, případně když začínají zlátnout. To vám umožní vychutnat si scenerie v jejich nejhezčích podobách.

Údolí Sapa a okolí

Údolí Sapa a okolí

5. Plavba po řece Mekong

Slavná řeka protéká jihovýchodní Asií, proudí do Jihočínského moře v deltě Mekong jižně od Ho Či Minova Města. Více než 1000 druhů zvířat tu žije vedle sebe v tom, co je označováno jako „biologický poklad“. Hledáte-li však trochu více lidské interakce, vezměte si loď k prozkoumání plovoucích trhů.

Plavba po řece Mekong

Plavba po řece Mekong

6. Třpytivé vody zátoky Ha Long

Záliv Ha Long je stále velmi populární turistickou lokalitou, zejména mezi Číňany díky blízkosti k hranicím. Zůstává místem ohromujících výhledů – zářivé tyrkysové vody, přerušované mechovými skalami strmě stoupajícími jakoby z ničeho, nutně musí zapůsobit na váš dychtivý zrak i romantickou duši. V roce 1994 byla zátoka zapsána na seznam světového dědictví UNESCO a roku 2012 došlo k jejímu zařazení mezi sedm nových přírodních divů světa.

Zátoka Halong

Zátoka Halong

7. Krásné pláže

Další věcí, která na Vietnamu rozhodně stojí za to, jsou nádherné pláže. Jedny z nejpěknějších se nalézají v okolí Hoi An, Nha Trang, na jihu poblíž Vung Tau či Mui Ne. Jsou rájem milovníků vodních sportů, např. windsurfingu. Zdržuje se zde však spousta turistů. Nejhezčí a zároveň nejklidnější pláže najdete na největším vietnamském ostrově Phu Quoc v Siamském zálivu. Jsou nejčistší a mají jemný bílý písek, průzračnou tyrkysovou vodu i palmy.

Phu Quoc, Vietnam

Phu Quoc, Vietnam

8. Vodopády Ban Gioc a Pongour

K vodopádům Ban Gioc, které leží na hranici s Čínou, se dostanete z Cao Bang např. prostřednictvím autobusu. Přes 200 m široké proudy padají 70 m do údolí a jsou považovány za největší vodopády Vietnamu. Poblíž stojí velká pagoda s řadou budov a klášterem, z níž je hezký výhled. Nejvhodnějším obdobím k návštěvě je konec září, případně období mezi dubnem a červnem.

Vodopád Ban Gioc

Vodopád Ban Gioc

Oblíbeným místem je rovněž vodopád Pongour, nacházející se 50 km jižně od města Dalat. Patří mezi nejkrásnější nejen v této zemi, ale v celé jihovýchodní Asii. Má celkem sedm pater, z nichž voda padá do jezírka, a tím je unikátní. Měří cca 50 m a každý rok 15. ledna se u něj koná festival plný her a zpěvu. Okolí pak nabízí nedotčenou džungli.

9. Památky města Hue

Město Hue ve středním Vietnamu je pokladnicí architektonických a kulturních památek. Roku 1993 bylo ostatně jako jedna z prvních vietnamských lokalit zařazeno na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Mezi pamětihodnosti z doby dynastie Nguyen patří zejména zbytky královské pevnosti, velkolepé královské hrobky, Chrám literatury nebo třeba Oltář nebes. Proslulou památkou je též pagoda Thien Mu, jejíž původ sahá do počátku 17. století. Hue si získalo slávu i díky své hudbě a pestré kuchyni.

Hue, Vietnam

Hue, Vietnam

10. Milí obyvatelé

Obyvatelé Vietnamu jsou velmi přátelští. Milují turisty a uvítají vás s otevřenou náručí všude, kam přijdete. Zvlášť pokud budete ochotní zašpinit si ruce a trochu jim vypomoct s prací. Trávení času s místními lidmi vás přiblíží k jejich kultuře a naučí vás mnohé o jejich zemi. Možnost plně proniknout do zdejšího života je určitě také dobrým důvodem k návštěvě Vietnamu.

Vietnamci jsou velmi milí

Vietnamci jsou velmi milí

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín