Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

12 nejkrásnějších míst světa

Pro každého z nás je jistě krasné jiné místo, které má například spojeno s jedinečným zážitkem či snem tam vycestovat. Některá místa na naší zeměkouli jsou ale opravdovým rájem. Vybrala jsem pro Vás 12 možností, které patří celosvětově mezi ty nejkrásnější.

1. Tulipánová pole – Holandsko

Do Holandska to není od nás až tak daleko a do květinového parku Keukenhof se pořádají i autobusové zájezdy. Nádherně rozkvetlá pole můžete pozorovat od začátku dubna až do konce května (ideální je poslední dubnový týden). Květinová pole se nacházejí i mezi Leidenem a Haarlemem, kde můžete od jara do podzimu vidět i jiné květiny jako krokusy, hyacinty, kosatce či lilie.

Tulipánová pole, Holandsko

Tulipánová pole, Holandsko

2. Salar de Uyuni – Bolívie

Jedná se o největší solnou pláň na světě a nejeden člověk ji označuje za jednu z nejkrásnějších. Její rozloha je 12 000 km2 a je pozůstatkem prehistorického jezera Lago Tauca. Zejména po dešti zrcadlí oblohu a v tu chvíli nastává ta nejúžasnější podívaná. V období listopadu tu navíc přebývají plameňáci – chilský, Jamesův a andský.

Salar de Uyuni, Bolívie

Salar de Uyuni, Bolívie

3. Hory Tianzi – Čína

Čínské pohoří Tchien-c' (v překladu syn nebes) Vás nepřestane udivovat. Hory z křemenného pískovce zde stojí už 400 milionu let a dříve byli součástí oceánu. Nad vrcholky vede lanová dráha, která Vám dopřeje nezapomenutelný výhled. Že Vám hory něco připomínají? Máte pravdu, byly inspirací tvůrců filmu Avatar.

Hory Tianzi, Čína

Hory Tianzi, Čína

4. Canyon Antelope - Arizona

V severní části Arizony, v indiánské rezervaci Navajo, se nachází vápencový Antilopí kaňon. Štěrbinami červeného vápence sem proniká světlo, které vytváří prazvláštní tvary a stíny. Barevnost a hra světel je to hlavní, co turisty láká. Uličky kaňonu jsou široké maximálně 1.5 metru.

Canyon Antelope, Arizona

Canyon Antelope, Arizona

5. Jezero Hillier - Austrálie

Voda tohoto jezera má sytě růžovou barvu a není tedy divu, že patří mezi největší turistické atrakce. Většina jezer této barvy získala svoje zabarvení díky vodní řase, která produkuje červené barvivo. Po mnoha rozborech, ale vědci zjistili, že tu voda neobsahuje. Do dnešního dne je tedy jeho barva záhadou. V současnosti je jezero součástí národního parku a koupání je v něm tudíž zakázáno.

Jezero Hillier, Austrálie

Jezero Hillier, Austrálie

6. Jezero Bled – Slovinsko

Ani Slovinsko není od nás tak daleko a je možné jej bez většího plánovaní navštívit. Symbolem tohoto státu je právě jezero Bled na okraji Julských Alp. Uprostřed se z hladiny noří ostrůvek s kostelem, který panuje téměř na všech fotografiích. Kolem jezera si můžete udělat krásnou procházku, půjčit si lodičku nebo se vykoupat.

Jezero Bled, Slovinsko

Jezero Bled, Slovinsko

7. Grand Canyon – Arizona

Co člověk nechtěl, opět se vydáváme do Arizony. Všichni, kteří se pohybovali v této části USA, mi vždy nadšeně ukazovali fotky Velkého Kaňonu. Jeho rozloha je 4926 km2 a ročně je navštíven cca 4.3 miliony turisty. V roce 1979 byl zapsán na seznam UNESCO. I zde to hýří všemi barvami (geologická vrstva), od šedé, fialové, po červenou či oranžovou.

Grand Canyon, Arizona

Grand Canyon, Arizona

8. Bruggy - Belgie

Toto romantické městečko s pestrou historií patří mezi nejkrásnější a nejtajemnější města Evropy. Od středověku se městečko zachovalo téměř v původním podobě. Od roku 2000 je zapsáno na seznamu UNESCO. Navíc je označováno za Benátky severu, jelikož historické jádro obklopují kanály.

Bruggy, Belgie

Bruggy, Belgie

9. Grand Prismatic Spring – Yellowstonský park

Horký pramen Grand Prismatic Spring hýří všemi barvami a díky tomu patří k nejzajímavějším místům parku. Vodní plocha má v průměru 110 m a je možné si ji vyfotit z nedaleké dřevěné lávky (lepší z ptačí perspektivy). Barva pramenu se mění v závislosti na ročním období. Uprostřed uvidíte sytě modrou barvu, přecházející v zelenkavou, žlutou, zlatou či červenou.

Grand Prismatic Spring, Yellowstonský park

Grand Prismatic Spring, Yellowstonský park

10. Propadlina To Sua – souostroví Samoa

To Sua leží u vesničky Lotofaga na jihu ostrova Upolu. Propadlina je označována za jeden z nejkrásnějších přírodních bazénů planety. Vznikla sopečnou činností a do ní vede prudký dřevěný žebřík. Voda má tak průzračnou barvu, že je vidět až na dno. Odvážlivci mohou proplavat přírodním tunelem až do oceánu.

Propadlina To Sua, Samoa

Propadlina To Sua, Samoa

11. Čajovníkové plantáže - Čína

Právě odsud se k nám dostává zelený či černý čaj s kouřovým aroma. Čajovníkové plantáže zde obhospodařovali rolníci již před 2000 lety. Nejobdivovanější a nejrozvojovější plantáže jsou v Hangzhou a v provincii Yunnan. Pokud sem budete mít cestu na přelomu března a dubna, máte jedinečnou možnost na vlastní oči vidět každoroční sběr bílého čaje.

Čajovníkové plantáže, Čína

Čajovníkové plantáže, Čína

12. Sopka Fudži - Japonsko

Hora Fudži se nachází na ostrově Honšú na západě od Tokia. Její výška je 3776 m.n.m. a dodnes je aktivní sopkou, která ale déle jak 3 století nevybuchla. Nejvhodnější dobou pro návštěvu je červenec – srpen, kdy jsou otevřeny turistické chaty a další zařízení. Nicméně nejkrásnější je pohled na jaře, kdy vrcholky pokrývá ještě dostatek sněhu. Kolem východní části hory také vede lanovka.

Sopka Fudži, Japonsko

Sopka Fudži, Japonsko

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín