Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

12 skrytých pokladů Thajska

V roce 2015 vznikla v Thajsku kampaň, která má turisty povzbudit k tomu, aby sešli z hlavních turistických tras a objevili nové místní krásy ve 12 provinciích, které překypují lákavými atrakcemi pro návštěvníky. Zahoďte tedy průvodce plné klišé turistických lákadel a raději se zaměřte na těchto 12 skrytých pokladů Thajska.

Lampang

Přestože je Lampang známý jako město koňských spřežení, nejlepší způsob jak si náležitě užít všech památek, je pěšky. Okruh začíná u mostu Ratsadapisek, který se klene přes řeku Wang z ulice Talat Kao. Těžko se tomu dnes věří, ale když byl tento most postaven v roce 1894, byl údajně nejdelším v Thajsku. Kousek za městem se nachází slavný tisíciletý chrám Wat Phra That Lampang Luang, který stojí za navštívení.

Lampang

Lampang

Nan

Nan si lze nejlépe vychutnat okružní jízdou na kole. Hlavní atrakcí města je chrám Wat Phumin, jehož pomalované stěny znázorňují životy tamních obyvatel. Národní parky Doi Phu Kha, Khun Nan a Mae Charim jsou po celý rok populární destinací. Je zde mnoho nových penzionů a hotelů, které nabízejí kvalitní ubytování. Restaurace lemující břehy řeky Nan nabízejí chutné thajské pokrmy a nádherný výhled.

Wat Phumin, Nan

Wat Phumin, Nan

Petchabun

Chladné počasí po celý rok je kouzlem Petchabunu. Khao Kho je nejvíce populární destinací této provincie. Je známá především pro své květinové, jahodové a zeleninové farmy. V národních parcích Nam Nao a Tung Salaeng Luang je možné tábořit pod borovicemi, zatímco v parku Phu Hin Rong Kla se můžete kochat květinami pokrytými kopci a četnými vodopády. Doporučujeme také ve městě navštívit chrámy Wat Trai Phum a Wat Sat Thai a jejich proslulé obrazy Buddhy.

NP Phu Hin Rong Kla

NP Phu Hin Rong Kla

Loei

Loei se nachází na řece Mekong a je jednou z nejchladnějších provincií Thajska, což člověk pocítí zejména  během zimních návštěv národních parků Phu Ruea, Phu Lam Lo a Phu Kradueng. Tradiční thajská kultura je zachována ve vesnici Chiang Khan, kde lze obdivovat staré dřevěné domky na řece Mekong, nebo můžete navštívit každoroční Phi Ta Khon festival v lidovém muzeu Dan Sai v chrámu Wat Phon Chai, kde je zachycené místní kulturní dědictví.

Festival Phi Ta Khon

Festival Phi Ta Khon

Buri Ram

Hlavní atrakcí v Buri Ram je návštěva chrámového komplexu Prasat Hin Phanom Rung. Impozantní Khmer areál je umístěný na vrcholku vyhaslé sopky, zatímco Prasat Hin Muang Tam je na jejím úpatí. Ve městě Buri Ram můžete najít moderní atrakce zahrnující i-Mobile fotbalový stadion a závodní okruh Chang International, který letos hostil motocyklový závod MotoGP.

Prasat Hin Phanom Rung

Prasat Hin Phanom Rung

Ratchaburi

Ratchaburi je slavné svými čerstvými vaječnými nudlemi, které se nacházejí v každém krámku, přitom každý má svou vlastní jedinečnou recepturu. Můžete se pokochat stínovým divadlem známým jako Nang Yai v národním muzeu Wat Khanon, které je příjemným zpestřením během oslav thajského Nového roku Songkran. Jednou z dalších atrakcí nejen pro děti ale i pro sběratele panenek je Suntree Land of Dolls, který je nejen součástí továrny na hračky, ale i hřištěm pro nejmenší. Rozhodně si také nenechte ujít nejdůležitější chrám ve městě takzvaný Wat Phra Si Rattana Mahathat.

Stínové divadlo

Stínové divadlo

Samut Songkhram

Hlavní atrakcí Samut Songkhramu je bronzové vyobrazení Buddhy zvané Luang Phor Wat Ban Laem, které se nachází v chrámu Wat Phet Samut Woravihan. Železniční trh Mae Klong, jinak také zvaný Talat Rom Hup, se nachází poblíž železniční stanice Maeklong a nabízí čerstvé i sušené potraviny včetně mořských plodů. Za zmínku také stojí Amphawa Chai Pattananurak - projekt, který se postaral o to, že místní domky v říčním kanálu Amphawa byly přeměněny na galerie a obchody se suvenýry, které prodávají mimo jiné ručně dělané výrobky a tradiční gastronomické pochutiny.

Amphawa Chai Pattananurak

Amphawa Chai Pattananurak

Trat

Trat je přístupovým bodem pro návštěvy ostrovů jako je Ko Chang, Ko Mak nebo Ko Kut. Okouzlující výhled na oceán si zamilují všichni, kdo navštíví vyhlídku Laem Ngop. V obci Khlong Bang Phra naleznete staré obchůdky, které zažily největší slávu za koloniálních časů. Tato provincie je známá pro svou kulinářskou turistiku, která nabízí četné restaurace s krabími nudlemi a stánky vařící rýži s kari, to vše zasazené hned vedle mangrovových lesů kousek od nočního trhu.

Ostrov Rang, Trat

Ostrov Rang, Trat

Chanthaburi

Tato provincie se pyšní 111 kilometrů dlouhou silnicí podél pláže, kterou si můžete užít ze sedla kola díky cyklistickým stezkám. Mezi další atrakce patří takzvaná „Červená Budova“, vybudovaná francouzskými vojáky v roce 1893, která se nachází poblíž překrásné pláže Laem Sing a malebné vesnice Rai Phan Din. Jednou z dalších zajímavostí je 400 domů, které stojí na kůlech nad hladinou moře. Tato provincie je také známá pro své četné rybí restaurace ve čtvrti Klung.

Rybářské domky v Chanthaburi

Rybářské domky v Chanthaburi

Chumphon

Chumphon je plný přírodních půvabů a lze se z něj dostat na ostrov Ko Tao. Svatyně Prince of Chumphon u pláže Sai Ree byla vystavěna na počest zakladatele Královského Thajského Námořnictva a je považována za atrakci, kterou je potřeba navštívit. Poblíž je nádherný národní park Mu Ko Chumphon, který převážně láká náruživé kajakáře. Pokud máte spíše zájem o nerušený odpočinek na pláži, určitě navštivte v období od května do října pláž Mo Bao, zátoku Thung Zang a mys Laem Thong.

Chumphon

Chumphon

Nakhon Si Thammarat

Hlavní atrakcí města Nakhon Si Thammarat je buddhistický chrám Wat Phra Mahathat Woramahawihan. Kousek za městem se nachází čtvrť Khanom, která je známá pro své vyhlídkové plavby lodí, kde turisté mohou pozorovat delfíny indočínské, které jsou pro své zbarvení též známí jako růžoví delfíni. Pro pravý thajský zážitek se vyplatí navštívit Pak Phanang, kde naleznete stoletou tržnici a staré malebné domky. Při návštěvě národního umělce Sucharta Subsina v Ban Nang Talung se pokocháte tradičním stínovým divadlem Nang Talung.

Růžoví delfíni v Nakhon Si Thammarat

Růžoví delfíni v Nakhon Si Thammarat

Trang

Trang je věhlasný pro svou kulinářskou turistiku. Doporučujeme ochutnat pokrmy jako grilované vepřové, dim sum knedlíčky nebo plody moře. Při návštěvě Trangu jsou hlavním lákadlem pevninské ostrovy Ko Muk, Ko Kradan, Ko Chuek a Ko Ma. Tato provincie je také domovem největší poloostrovní botanické zahradě Thung Khai, která se pyšní širokým spektrem divokých květin a stromů. Pobyt na farmě Bo Hin nabízí pro zámořské návštěvníky jedinečnou šanci se naučit něco z první ruky o životě místních rybářů.

NP Hat Chao Mai, Trang

NP Hat Chao Mai, Trang

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín