Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

13 lákadel ostrova Gran Canaria, o kterých možná nevíte

Lákadla na ostrově Gran Canaria

Lákadla na ostrově Gran Canaria Shutterstock

Španělský ostrov Gran Canaria se po zásluze těší velké oblibě turistů ze všech koutů světa. Svůj podíl na tom má mírné podnebí s vysokým počtem prosluněných dnů, rozmanitá příroda, výjimečné památky, archeologická naleziště, chutná kuchyně, rajské pláže i mohutné písečné duny. Ne nadarmo je třetímu největšímu z Kanárských ostrovů přezdíváno miniaturní kontinent.

Banánovníky a vinice

Banánová plantáž, Gran Canaria

Banánová plantáž, Gran Canaria Shutterstock

Gran Canarii omývají vlny Atlantiku. Sousedí s ostrovy Tenerife a Fuerteventura. Povrch 1 560 km² velkého ostrova je převážně hornatý. Právě vysoká pohoří, táhnoucí se vnitrozemím mají za následek rozdílné podnebí v severní a jižní části ostrova. Skalnatý sever a západ je díky častějším srážkám vlhčí a půda je zde velmi úrodná. Právě sem je soustředěna zemědělská výroba. Nacházejí se tady největší evropské plantáže banánovníků i malebné vinice. Jižní a východní část ostrova láká příjemným suchým a teplým podnebím. Po většinu roku se tu teploty pohybují kolem příjemných 26°C  - 28°C .

Vyberte si zájezd na Gran Canaria

Po stopách Kolumba

Casa de Colón, Las Palmas

Casa de Colón, Las Palmas Shutterstock

Hlavním městem ostrova je pulzující Las Palmas de Gran Canaria. V historickém centru je tu k vidění palác prvních vládců, dům Casa de Colón nesoucí název po mořeplavci Kryštofu Kolumbovi, který zde strávil noc. Budova zaujme na první pohled nádhernými dřevěnými balkóny. Uvnitř najdete muzeum se zajímavými exponáty, odkazujícími na Kolumbovy námořní plavby. Romantickou atmosféru má i přístav La Luz z nějž vyplouvají vstříc dálkám rybářské bárky i luxusní turistické lodě. Na jih od centra města se nachází rozsáhlý areál botanické zahrady Jardin Botánico Canario Viera Clavijo. Na 27 hektarech je tu k vidění to nejlepší z tropické i subtropické ostrovní flóry.

7 nejkrásnějších míst na Tenerife

Čtěte také:

7 nejkrásnějších míst na Tenerife

Do hor s poutníky

Horské městečko Teror

Horské městečko Teror Shutterstock

Horské městečko Teror, hluboko ve vnitrozemí, má navzdory svému názvu, příjemně relaxační atmosféru. Typicky bílé domky s dřevěnými balkóny lemují krásně zachovalé historické centrum. Právě zde se údajně kdysi zjevila Virgen de Pino – patronka celého ostrova. Každoročně ji sem přicházejí uctít tisíce poutníků.

Dobroty a rum

Arukaská Katedrála, Gran Canaria

Arukaská Katedrála, Gran Canaria Shutterstock

Krásné město, plné kulturních památek i domov světoznámého kanárského rumu Arehucas  – tím vším je Arucas, ležící nedaleko Las Palmas. Již z dálky je viditelná Arukaská Katedrála zasvěcená sv. Janu Křtiteli. Okouzlující je i rozkvetlý městský park či Markýziny zahrady. Právě tady si můžete vychutnat některou ze specialit ostrovní kuchyně. Ta využívá čerstvou zeleninu, kůzlečí, jehněčí či králičí maso, ryby i mořské plody. Skutečnou delikatesou jsou las carajacas – telecí játra s tymiánovou omáčkou. Malý hlad zaženou tradiční jednohubky zvané tapas, ke kterým se výborně hodí kořeněné kanárské olivy. Specialitou na Gran Canaria jsou sýry, vyráběné z kozího či ovčího mléka. Ty tvrdé mohou směle konkurovat italskému parmezánu.

Poznejte Gran Canaria všemi smysly 

Malé Benátky

Puerto Mogán, Gran Canaria

Puerto Mogán, Gran Canaria Shutterstock

Jako vystřižené z románu jsou ulice města Puerto Mogán, přezdívaného Malé Benátky. Říká se mu tak kvůli mostům, klenoucím se přes velký kanál. Pohádkovou atmosféru dotváří bílé omítky domů s terasami plnými rozkvetlých květin.

Když sopky čarují

Sopečný kráter Caldera de Bandama

Sopečný kráter Caldera de Bandama Shutterstock

Dokonalá je na Gran Canarii také příroda. Na severovýchodě ostrova, v chráněné krajinné oblasti Tafira, leží kilometr široký vyhaslý kráter Caldera de Bandama. Velkým zážitkem je už samotná cesta k vrcholu, vinoucí se malebnou vinařskou oblastí El Monte. Kolem 200 metrů hlubokého kráteru je k vidění celá řada endemických druhů květin i palem. Nedaleko kráteru založili britští kolonisté v 19. století stylové 18-ti jamkové golfové hřiště. Přesnost svých úderů si můžete na nejstarším hřišti ve Španělsku ověřit i dnes.

Roque Nublo, Gran Canaria

Roque Nublo, Gran Canaria Shutterstock

Nádherné rozhledy do krajiny se naskytnou návštěvníkům skalní formace Roque Nublo (Nebeská skála), ukryté vysoko v horách. Dokonalé dílo přírody, vysoké 57 metrů, vytvořila před 4,5 miliony lety sopečná erupce.

Co neminout na Mallorce? 10 + 1 ověřených tipů

Čtěte také:

Co neminout na Mallorce? 10 + 1 ověřených tipů

Pláž z Afriky

Playa del Inglés

Playa del Inglés Shutterstock

Rozmanitá jako ostrov sám jsou i turistická letoviska. Mezi nejatraktivnější destinace patří Playa del Inglés s množstvím barů, restaurací, obchodů, středisek vodních sportů láká především na krásnou, 6 kilometrů dlouhou pláž, pokrytou jemným zlatavým pískem, který sem přivál vítr z Afriky. Milovníci vodních radovánek ocení nedaleký moderní aquapark Aqualand Maspalomas s množstvím zábavných atrakcí pro děti i dospělé. Svůj kousek pláže zde mají i nudisté.

Dovolená za hubičku na Gran Canaria 

Dostatek vyžití pro děti i dospělé nabízí také druhé největší letovisko Puerto Rico. Kromě plážových radovánek tu na návštěvníky čeká westernové městečko, krokodýlí farma, hřiště na minigolf i množství obchodů, barů či restaurací.

Duny, maják a útesy

Písečné duny v Maspalomas

Písečné duny v Maspalomas Shutterstock

Dominantou letoviska Maspalomas jsou ikonické písečné duny, připomínající africkou Saharu i monumentální maják Faro de Maspalomas, jehož fotografie nesmí chybět v žádném turistickém průvodci. Široká písčitá pláž, ozdobená Modrou vlajkou, s pozvolným vstupem do moře je ideální pro rodiny s dětmi. Zajímavým zpestřením pobytu může být návštěva blízkého městečka San Fernando, které je proslulé svými trhy. Konají se vždy ve středu a v pátek. Kromě té nejčerstvější zeleniny a ovoce je zde k dostání voňavé koření, šperky, krajkové výšivky, tradiční keramika, oblečení, výrobky z kůže i vybrané lahůdky místní kuchyně.

Pláž v letovisku San Augustin

Pláž v letovisku San Augustin Shutterstock

Duše romantiků pookřeje v nejsevernějším letovisku San Augustin. Více než 600 metrů dlouhou písčitou pláž lemuje plážová promenáda a hlučné noční kluby byste tu hledali marně.

Pláž Güi Güi, Gran Canaria

Pláž Güi Güi, Gran Canaria Shutterstock

Stranou masového cestovního ruchu je okouzlující pláž Güi Güi pokrytá tmavým lávovým pískem. Absenci plážového servisu bohatě vynahradí průzračně čisté moře, divoké útesy i pocit naprosté svobody. Tady plavky potřebovat nebudete.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín